26/5/18

T. S. Eliot (1888-1965)

Σαίντ Λούις, 26 Σεπ 1888 - Λονδίνο  4 Ιαν 1965
Thomas Stearns Eliot: Αμερικανικής καταγωγής Άγγλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση. Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν η Έρημη Χώρα (1922) και το θεατρικό έργο Φονικό στην Εκκλησιά (1935) που μετέφρασε στα Ελληνικά ο καλός του φίλος Γιώργος Σεφέρης.

Η αρχή της σταδιοδρομίας του Έλιοτ ως ποιητή, χρονολογείται από το 1910, όταν και ξεκίνησε να γράφει "Ερωτικό τραγούδι του Τζ. Προύφροκ" το οποίο κυκλοφόρησε το 1915. Το 1917 κυκλοφορεί και το πρώτο του βιβλίο το "Prufrock and Other Observation". Τελικά γνωστός έγινε το 1922 με την "Έρημη Χώρα"  ένα έργο σταθμό για τον ίδιο αλλά και για το "μοντερνιστικό κίνημα". Μεγάλος του βοηθός ήταν ο Αμερικανός ποιητής Έζρα Πάουντ. Στα σημαντικότερα έργα του ανήκει και η συλλογή "Τέσσερα Κουαρτέτα" η οποία εκδόθηκε το 1943. Υπήρξε το πρώτο ποιητικό έργο του με το οποίο κατάφερε να απευθυνθεί σε ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό και μέσα από το οποίο κατάφερε να εκφράσει με τον πιο καθαρό τρόπο τις χριστιανικές του πεποιθήσεις παρέχοντας συγχρόνως μία ολοκληρωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής παράδοσης. Ο ίδιος ο Έλιοτ θεωρούσε τα Τέσσερα Κουαρτέτα ως το καλύτερο έργο του.
Γενικά το έργο του Τ.Σ. Έλιοτ είναι άρρηκτα δεμένο με τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανακατατάξεις της περιόδου μετά τον Α' Π.Π. Ο Έλιοτ, παρά το σκεπτικισμό και την έντονη απαισιοδοξία του, διακρίνεται για τη σταθερή του εμμονή στα χριστιανικά του πιστεύω, που δεν τον οδηγούν σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική προτίμηση αλλά ένα όραμα ζωής εξευγενισμένο, αγνό και στοχαστικό. Υποστήριζε ακόμη ότι η ποίηση δεν απευθύνεται στις μάζες αλλά σε μια πνευματική ελίτ και δημιούργησε τομή στο χώρο της λογοτεχνικής κριτικής αναδεικνύοντας την αυτονομία του κειμένου ως μοναδικού φορέα του νοήματος. 

Οι κούφιοι άνθρωποι
https://www.youtube.com/watch?v=iHpFKbGyGiM
Ποίηση T.S. Eliot,1925(The Hollow Men)
Μελοποιημενο απο Ωχρα Σπειροχαιτη






Σημαίνοντας θάνατο
https://www.youtube.com/watch?v=oLeeHYVySEY

Ποίηση: Thomas Elliot
Μελοποίηση
: Τρύπες
Πρώτη εκτέλεση: Γιάννης Αγγελάκας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες