23/4/18

Ανδρέας Παστελλάς (1932-2013)

Ο Κύπριος ποιητής και κριτικός Ανδρέας Παστελλάς γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο το 1932. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια της Κύπρου και αφυπηρέτησε ως Λυκειάρχης Μέσης Εκπαίδευσης. Παράλληλα με την εκπαιδευτική του ιδιότητα επιδόθηκε και στη λογοτεχνική συγγραφή όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ποίηση. Πρωτοδημοσίευσε κείμενα του στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα. Υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των περιοδικών Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης και Κυπριακά Χρονικά. Το ποιητικό του έργο ανθολογήθηκε από τους Νίκο Ορφανίδη και Σάββα Παύλου (1995). Το 1971 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Μερικά από τα έργα του Χώρος διασποράς (1970), Μεταθανατίως αποσχηματισθείς (1995), Τα καθ’ οδόν (Φιλολογικά και κριτικά κείμενα – 2002), Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά (2002), Γκρίζο έως βαθύχρωμο σκούρο (Μικρές τομές και ανιχνεύσεις σε μεγάλα θέματα της καθημερινής ζωής – 2003), 12 κείμενα για τον Κώστα Μόντη (Συλλογικό έργο με τον Γιώργο Κεχαγιόγλου κ.ά). Πέθανε τις 12 Φεβρουαρίου 2013 στη Λεμεσό.

Το πιο γνωστό του ποίημα είναι το "Άδεια θρανία" το οποίο είναι αφιερωμένο στους μαθητές - αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ένα ποίημα που έρχεται σε απευθείας σύνδεση με το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη προς τους συμμαθητές του και το ποίημα του που έγραψε το 1957 ο Ρόδιος δάσκαλος, ποιητής Φώτης Βαρέλης «Εψές πουρνό μεσάνυχτα». 

Άδεια θρανία
https://www.youtube.com/watch?v=67kEsc4PzQQ
Ποίηση: Ανδρέας Παστελλάς
Μελοποίηση: Μάριος Μελετίου
Απόδοση: Διονύσης Θεοδόσης
Άλλες Μελοποιήσεις: Γιώργος Θεοφάνους (Εκτέλεση: Μαρινέλλα)


Διάβασα τον κατάλογο κι εσείς λείπατε,
γράφατε την ορθογραφία σας στους τοίχους.
Διάβασα τον κατάλογο κι εσείς βρισκόσαστε
κι εσείς βρισκόσαστε στα οδοφράγματα.

Διάβασα τον κατάλογο κι εσείς γράφατε στις φυλακές,
στα μικρά σας γόνατα την Ιστορία του Ανθρώπου.
Κι έγραψα στον κατάλογο: Όλοι παρόντες!
Και πλάι το βαθμό του καθενός σας: Άριστα!

2 σχόλια:

  1. Υπάρχει και άλλη μελοποίηση αυτού του ποιήματος, από το Μάριο Μελετίου, που περιλήφθηκε στον ομώνυμο δίσκο του 1990. Το αντίστοιχο τραγούδι ερμήνευσε συγκλονιστικά ο καταπληκτικός τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης, και αυτή ήταν η τελευταία δισκογραφική δουλειά του πριν η ασθένεια τερματίσει την καριέρα του και αργότερα και τη ζωή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες που μοιραστήκατε.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες