21/2/18

Οδυσσέας Μοσχονάς (1912-1995)

Ο σπουδαίος ρεμπέτης και λαϊκός τραγουδιστής Οδυσσέας Μοσχονάς γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 στη Σάμο και από νεαρός εντάχθηκε σε διάφορες μουσικές κομπανίες της περιοχής ώσπου πλέον ενηλικιώνεται και πηγαίνει στην Αθήνα για να βρει δουλειά σαν επαγγελματίας μουσικός και τραγουδιστής. Ο άνθρωπος που εκτίμησε το ταλέντο του και τον έβαλε στην ορχήστρα του ήταν ο Ογδοντάκης και μέχρι το τέλος της κατοχής συνεργάστηκε με πολύ σπουδαίος τραγουδιστές, συνθέτες και μαέστρους (Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστος, Γενίτσαρης, Κηρομύτης κ.ά.).Τραγουδούσε αμανέδες, σμυρναίικα, νησιώτικα, δημοτικά. Με την Απελευθέρωση της χώρας ανοίγει και ο δρόμος της δισκογραφίας. Συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα την Σωτηρία Μπέλλου και την Μαρίκα Νίνου, τον Τσιτσάνη, τον τον Τσαουσάκη κ.ά. Μετά το ΄50 αλλάζει ο μουσικός χάρτης και το Ρεμπέτικο τραγούδι, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Ο Οδυσσέας Μοσχονάς συνεργάζεται το 1953 με την Στέλλα Χασκήλ και τον Ιούλιο του 1953 πηγαίνουν στην Σμύρνη και στην Κων/πόλη κάνοντας μεγάλη αίσθηση. Στην Αθήνα η Χασκήλ διαγιγνώσκεται με καρκίνο και τελικά υπέκυψε το 1954. Ο Οδυσσέας πικράθηκε πολύ για τον χαμό της 36χρονης τραγουδίστριας του και για καιρό δεν δουλεύει ώσπου το 1957 επανήλθε και συνεργάζεται με πιο νέους τραγουδιστές Δούκισσα, Γαβαλά, Κώστα Χατζή, Λαύκα, Καζαντζίδη ενώ αργότερα βγαίνει στο τραγούδι και η αδελφή του η Ευτυχία, με το καλλιτεχνικό όνομα Έφη Μοσχονά. Την δεκαετία του ΄60 και του ΄70συνεργάζεται τον Μαρούδα, το Παναγόπουλο, τον Ζαμπέτα, την Λαμπράκη, τον Στράτο Διονυσίου, τον Γιώργο Νταλάρα κ.ά. Το 1962 και το 1963 κάνει περιοδεία στην Ευρώπη, πηγαίνει Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Ιταλία. Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1995. τον βάλαμε στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Έπαθε σηψαιμία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 10.30 το βράδυ».


Μεγάλες του Επιτυχίες: Πέντε Έλληνες στον Άδη, Πριν το χάραμα, Καπετάν Αντρέα Ζέππο, Κάτσε ν΄ ακούσεις μια πενιά, Απ΄ της Ζέας το λιμάνι, Βάρκα γυαλό, Μοδιστρούλα, Ο καψούρης, 

Οδυσσέας Μοσχονάς -Ο γυρισμός
https://www.youtube.com/watch?v=7Ild82NxQx4
Στίχοι-Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου

Οδυσσέας Μοσχονάς -Είμαι στο καημό σου θύμα
https://www.youtube.com/watch?v=I8XRZt4F4OM
Στίχοι-Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου


2 σχόλια:

  1. ψαχνω την κορη του την Ευτυχια του καταπληκτικου αυτου μουσικου και ανθρωπου....καποτε δουλεψα μαζι της...ηταν σπουδαια σαν τον πατερα της...μηπως ξερει καποιος φιλος απο δω πως μπορω να βρω το τηλεφωνο της???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ευτυχία ζει τώρα πια στη Σάμο στο χωριό Μυτιληνή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες