1/1/18

Αλέξανδρος Καγιάντας (1944-1999)

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να εξιχνιάσουμε μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις, διαδόσεις και φήμες που κυκλοφορούν αδέσποτα στο διαδίκτυο τα τελευταία λίγα χρόνια και έχουν σχέση με το όνομα "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΓΙΑΝΤΑΣ", δηλαδή το όνομα του στιχουργού που υπέγραψε μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του Γιώργου Ζαμπέτα ("Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν ", "Μάλιστα κύριε", "Αλήτη" ,"Το γράμμα κι η φωτογραφία", "Το αδιέξοδο", "Δεν συμφωνήσαμε", "Όταν χαθείς στο δειλινό", "Σ αυτές τις στράτες", "Μη λυπηθείς" κ.ά.). Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία του στιχουργού στο διαδίκτυο ενώ κάποιοι μιλούν ότι πρόκειται για ψευδώνυμο ταυτίζοντας τον στιχουργό με τον πρόσφατα αποβιώσαντα Γιάννη Καλαμίτση (χωρίς όμως ποτέ ο ίδιος να δηλώσει ή καν να υπαινιχθεί κάτι τέτοιο).

Από μία πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο αλιεύσαμε ότι ο Αλέκος Καγιάντας είχε καταγωγή από τη Χίο, γεννήθηκε το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε ηλικία έξι ετών βρέθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Γυμνάσιο και έφυγε μετανάστης στο Μόναχο όπου δούλευε ως εργάτης και παράλληλα έγραφε κείμενα για τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Περί το 1971-72  ο Ζαμπέτας παρέλαβε στο νυχτερινό μαγαζί που εργαζόταν στις "Αναμνήσεις" ένα δέμα υπογραμμένο από κάποιον "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΓΙΑΝΤΑΣ" και περιείχε στίχους και τραγούδια. Ο ίδιος ο συνθέτης, όπως γράφει και στα απομνημονεύματα του, επισκέφτηκε τον αποστολέα στη Γερμανία και έτσι άρχισε η συνεργασία τους. Τα υπέροχα αυτά τραγούδια με τους στίχους του Καγιαντά και την έξοχη μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα τα ερμήνευσαν σπουδαία ονόματα όπως ο ίδιος ο Ζαμπέτας, η Μοσχολιού, η Δούκισσα, η Μαρινέλλα, η Μπέμπα Μπλανς, ο Βοσκόπουλος, ο Κόκοτας, ο Πουλόπουλος, η Αμπάβη, η Ελένη Ροδά, η Ρένα Κουμιώτη, η Αλεξάνδρα κ.ά.  Μερικά χρόνια αργότερα ακολούθησε και ένας δεύτερος σταθμός στη στιχουργική του καριέρα με τον Μπάμπη Πραματευτάκη στο δίσκο "Ρωμηοι" (1973)

Τώρα και με μία πιο ενδελεχή ματιά και πάλι στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ο Καγιαντάς ήταν υπαρκτό πρόσωπο, προφανώς δεν ήταν ψευδώνυμο άλλου στιχουργού ή του Καλαμίτη ή κανενός άλλου και μάλιστα έχει αφήσει πίσω του και απογόνους που μπορούν να επιβεβαιώσουν του λόγου το ασφαλές.

Αλήτη
https://www.youtube.com/watch?v=BvyJOPLiFrY
Στίχοι: Αλέκος Καγιαντάς
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Εκτέλεση: Βίκυ Μοσχολιού



Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν
https://www.youtube.com/watch?v=9ylgD5r5Rnc
Στίχοι: Αλέκος Καγιαντάς
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
Εκτέλεση: Γιάννης Πουλόπουλος



1 σχόλιο:

  1. Το τραγουδι Μαλιστα Κυριε, μπορω να πω με σιγουρια οτι δεν ειναι στιχουργικά γραμμένο από τον Καγιάντα.. Ειναι από τον Καλαμίτση και μάλιστα γνωριζω και την σπαρταριστή ιστορία πως προέκυψε η φράση Μαλιστα Κυριε... Την ιστορία μου την έχει πει ο ίδιος ο Γιάννης Καλαμίτσης. Δυστυχώς δεν ζει για να σας επιβεβαιώσει τον λόγο που αποφάσισε να γράφει τραγούδια με το ψευδώνυμο, οι οποίοι αφορούσαν επαγγελματικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες