5/12/17

Jules Verne [Ιούλιος Βερν (1828-1905)]

Ιούλιος Βερν, κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1828 στη Νάντ και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1905 στην Αμιέν. Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας από τους πρωτοπόρους των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα πληροφορηθεί πολλά για τη γεωγραφία, τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία των περιοχών όπου διαδραματίζονται τα έργα του. Ορισμένα κεφάλαια των έργων του είναι καθαρά και μόνο πληροφοριακού χαρακτήρα συνεπώς και οι διάφορες επινοήσεις στα έργα του δεν είναι προϊόντα φαντασίας, αλλά προσεκτικά ερευνημένες πιθανότητες. Πνεύμα ανήσυχο, ιδιοφυές και προφητικό στα έργα του προβλέπει εφευρέσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, όπως το αερόστατο, το αυτοκίνητο, το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, το ελικόπτερο, το δίκτυο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών, το διαστημόπλοιο, τα διαστημικά ταξίδια. Φοβάται για την μόλυνση του περιβάλλοντος, τις βόμβες, τους πολέμους και την τρομοκρατία. Σε άλλα πάλι μυθιστορήματά του ασχολήθηκε με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονταν σε διάφορες χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Βερν έδειξε μια αντιαποικιακή στάση και τάχθηκε με το μέρος των λαών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους. Στα έργα του είναι διάχυτος ο φιλλεληνισμός του, ο οποίος  εκδηλώθηκε την κρίσιμη εικοσαετία 1870-1890,  εποχή που η προπαγάνδα του πανσλαβισμού και οι ανθελληνικές θεωρίες του Φαλμεράιερ μεσουρανούσαν στην Ευρώπη.

Θεωρείται από πολλούς μελετητές του ως ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας, αλλά και ένας θεωρητικός στοχασής κα ιοραματιστής. Έγραψε συνολικά 62 μυθιστορήματα, 18 νουβέλες, θεατρικά έργα, ποιήματα και τραγούδια πολλά εκ των οποίων έχουν μελοποιηθεί από τον Αριστίντ Ινιάρ.  Τα μυθιστορήματά του γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία και κυρίως στο παιδικό και νεανικό κοινό. Ο Βέρν αγωνίζεται για την κατάκτηση των γνώσεων τις οποίες θεωρεί πηγή ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης από τα δεσμά της εξουσίας. Πιστεύει ακράδαντα πως ο άνθρωπος με τη γνώση γίνεται κύριος της τύχης του αλλά όμως δεν συμμερίζεται την θέση ότι οι θετικές επιστήμες μπορούν να λύσουν το κάθε τι, χρειάζονται οι ανθρωπιστικές επιστήμες να βοηθήσουν τον άνθρωπο να μπει στην νέα εποχή που ανατέλλει.

Έργα παγκόσμιας ακτινοβολίας: Πέντε εβδομάδες με αερόστατο (1863), Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864), Από τη Γη στη Σελήνη (1865), 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870), Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (1873), Η μυστηριώδης νήσος (1874), Μιχαήλ Στρογκόφ (1876) 



2002GR -Ιούλιος Βερν
https://www.youtube.com/watch?v=G63NxpfFN9Q
Στίχοι: Γιώργος Πιάς
Μουσική: Γιώργος Πολύζος
Από τον δίσκο "2002 GR" (1986)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες