10/10/17

Το συγγραφικο δίδυμο Χάρης Ρώμας - Άννα Χατζησοφιά

Από τα καλύτερα συγγραφικά δίδυμα της Ελληνικής τηλεόρασης ήταν αναμφίβολα αυτό του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά. Πλέον όμως έχουν αποφασίσει να χαράξουν χωριστή πορεία.

Η Άννα Χατζησοφιά γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1958 στον Τύρναβο. Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και τις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Βασίλη Ρίτσου. Έπαιξε επί μια πενταετία στο Θεσσαλικό Θέατρο, στην ερασιτεχνική σκηνή του οποίου σκηνοθέτησε το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Έγραψε επίσης πολλά κείμενα για επιθεωρήσεις αλλά η συνεργασία της με τον Χάρη Ρώμα ήταν εκείνη που την έκανε διάσημη. Μαζί με τον Χάρη Ρώμα έχουν συγγράψει τις πετυχημένες κωμικές τηλεοπτικές σειρές ('"Μεν και οι Δε",  "Κωνσταντίνου και Ελένης", "Ο κακός Βεζύρης", "Καφέ της Χαράς" κ.ά) αλλά και σε κινηματογραφικές ταινίες. Η ίδια έχει διασκευάσει και την αργεντίνικη σειρά Lalola ("Λόλα").  Πέρα από σεναριογράφος είναι και καλή ηθοποιός έχοντας παίξει και στις σειρές που γράφει. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 ενώ το Μάιο του 2014 ορκίστηκε βουλευτής, αντικαθιστώντας τον Δημήτρη Παπαδημούλη που συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να γράφει σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και να διδάσκει σεναριογραφία στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa".

Ο πολυτάλαντος Χάρης Ρώμας γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1960 στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη. Φοίτησε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Πέλου Κατσέλη. Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ταινίες ενώ έχει συγγράψει μαζί με την Άννα Χατζησοφιά σπουδαίες κωμικές σειρές. Έχει βραβευθεί τρεις φορές με το Βραβείο Π. Παπαδούκα, καθώς και με το Θεατρικό Βραβείο Θ. Κωτσόπουλος για τις θεατρικές παραστάσεις. Πέρα από ηθοποιός, σεναριοργάφος και σκηνοθέτης είναι και καλός στιχουργός αφού τραγούδια και στίχους του έχουν ερμηνεύσει η Λένα Αλκαίου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιώργος Λιανός, η Γλυκερία κ.ά.



Εξ Αδιαιρέτου (Τίτλοι Αρχής)         
https://www.youtube.com/watch?v=DrkZVX9yoWU

Τηλεοπτική κωμική σειρά της Άννας Χατζησοφιά που προβλήθηκε το 1992 στην ΕΤ-1. Το σενάριο είναι ότι δύο εντελώς αντιφατικοί χαρακτήρες -μία σχεδιάστρια μόδας και ένας τεχνοκράτης που έχουν χρόνια ζήσει στην Αμερική, αλλά δε γνωρίζονται μεταξύ τους-, κληρονομούν και αναγκάζονται να συγκατοικήσουν σε μια μονοκατοικία της Κηφισιάς, που περιέρχεται και στους δύο εξ αδιαιρέτου. Η σειρά αυτή δεν είχε κάνει μεγάλη επιτυχία αν και έπαιξε και ο ίδιος Χάρης Ρώμας σε ένα επεισόδιο. 

Κωνσταντίνου και Ελένης (Τίτλοι Αρχής)
https://www.youtube.com/watch?v=ldX9okH4YSw
Το κομμάτι στους τίτλους ονομάζεται España cañí ("Gypsy Spain") και βασίζεται σε ένα pasodoble  του Pascual Marquina Narro (1873-1948). Γράφτηκε γύρω στο 1923 και ηχογραφήθηκε το 1926.


Το "Κωνσταντίνου και Ελένης" (1998) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές κωμικές σειρές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Γράφτηκε από την Άννα Χατζησοφιά και τον Χάρη Ρώμα και είναι στην ουσία το remake της σειράς "Εξ Αδιαιρέτου" με άλλους ηθοποιούς και διαφορετικά φυσικά λόγια. Η σειρά αυτή βασίζεται στο ότι δύο αντίθετοι χαρακτήρες -μία μπαργούμαν και ένας επίκουρος καθηγητής της Βυζαντινολογίας- κληρονομούν ένα νεοκλασικό σπίτι στο Μαρούσι και αναγκάζονται να συγκατοικήσουν.

Τέλος και σε άλλες σειρές του Ρώμα όπως το "Καφέ της Χαράς" και το "Δελιγιάννειο Παρθεναγωγείο" ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι πανομοιότυπος δηλ. ένας συντηριτικός, παλαιών αρχών και μερικές φορές αυστηρός άνδρας μέσης ηλικίας που αρχικά αντιδρά έντονα στην εμφάνιση μιας καινούργιας γυναίκας αντίθετων αρχών από εκείνον αλλά τελικά την ερωτεύται αλλά και πάλι τη χάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες