20/10/17

Μαριανίνα Κριεζή (1947-2022)

Η στιχουργός, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Μαριανίνα Κριεζή κατάγεται από την Ύδρα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διακοσμητική - Σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος και επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα. Εκεί έγραψε τα τραγούδια για την θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή "Εδώ Λιλιπούπολη" (Το χρυσαλιφούρφουρο, Ανατολή και Δύση, Ο δράκος, Μια αρκούδα καφέ κ.α) που ερμήνευσε η Σαββίνα Γιαννάτου κ.ά. Από τη δεκαετία του 1970 ασχολείται με το ραδιόφωνο, τη στιχουργική και το θέατρο. Επίσης έχει γράψει ή έχει έμμετρα διασκευάσει ξένα βιβλία στα ελληνικά.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της συνεργάστηκε ως στιχουργός με συνθέτες όπως οι Αρλέτα, Νίκος Κυπουργός, Λένα Πλάτωνος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Καπούλας, Μουσαφίρης κ.ά.

Απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2022. 

Κορυφαία της τραγούδια: Σερενάτα, Τα ήσυχα βράδια, Τσάι γιασεμιού, Batida de coco (Αρλέτα), Τραγούδι γενεθλίων, Η ζωή είναι γυναίκα, Πάρε Πασά μου, Ψεύτρα (Δήμου), Ένα λεπτό περιπτερά (Διονυσίου), Το σ΄αγαπώ μπορεί, Παραιτούμαι, Μια νύχτα μόνο, Γυαλιά ντουνιάς(Γαλάνη), Το τικ τακ του ρολογιού (Ζορμπαλά), Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι (Τσακνής), Δεν έχω χρόνο (Χατζηγιάννης), Λαέ της Λιλιπούπολης, Δεν είμαστε Ζουλού (Σακκάς) κ.ά.

Τα ήσυχα βράδια
https://www.youtube.com/watch?v=GmN0btvrUIY
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος
Πρώτη εκτέλεση: Αρλέτα
Δίσκος: Τσάι Γιασεμιού (1985)


Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι ( Video Clip )
https://www.youtube.com/watch?v=dbx6puyf1DY
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική-Εκτέλεση: Διονύσης Τσακνής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες