31/10/17

Κώστας Ταχτσής (1927-1988)

Κώστας Ταχτσής, πεζογράφος, ποιητής και μεταφραστής της Μεταπολεμικής Γενιάς από τη Θεσσαλονίκη. Το πιο γνωστό του έργο είναι το μυθιστόρημα "Το τρίτο στεφάνι" το οποίο έγινε και τηλεοπτική σειρά. Ο συγγραφέας βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στον Κολωνό στις 27 Αυγούστου 1988.

Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1927 στην Θεσσαλονίκη, αναγκάστηκε όμως να ζήσει με την γιαγιά του στην Αθήνα και να πάει εκεί σχολείο μετά τον χωρισμό των γονιών του. Κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα λογοτεχνικά γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 με τρεις ποιητικές συλλογές τις οποίες όμως και αποκηρύττει. Μέχρι το 1956 θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ποιητικές συλλογές του. Γενικά η θεματολογία της ποίησής του ήταν η καθημερινότητα, τα μικρά και ασήμαντα περιστατικά της ζωής. Το 1954 φεύγει για την Αγγλία μέχρι το καλοκαίρι του 1955, οπότε επιστρέφει στην Αθήνα και ζει από τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Ακολουθούν πολλά ταξίδια του σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Την άνοιξη του 1960 επιστρέφει στην Ελλάδα και επιχειρεί να κάνει τον γύρο της Ευρώπης με μια βέσπα, τερματίζοντας την πορεία του στο Εδιμβούργο. Ξαναβρίσκεται για λίγο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία από όπου στέλνει στην Ελλάδα για τύπωμα τα χειρόγραφα του "Τρίτου Στεφανιού" του που απορρίπτεται ως ακατάλληλο.  Τελικά με πολλές δυσκολίες, το 1962 εξέδωσε με δικά του έξοδα Το τρίτο στεφάνι, το οποίο και είναι η σημαντικότερη προσφορά του στην Νεοελληνική λογοτεχνία. Ο Ταχτσής συνεργάστηκε με το λογοτεχνικό περιοδικό Πάλι (1963-1965) ενώ την περίοδο της Χούντας το 1970 υπέγραψε κείμενα ενάντια στην λογοκρισία και την αυταρχικότητα του δικτατορικού καθεστώτος. Κατά τη διάρκεια της Χούντας το μυθιστόρημά  άρχισε να γίνεται γνωστό κυρίως από τους πολιτικούς κρατουμένους και έτσι τελικά κυκλοφόρησε το 1970 από τις εκδόσεις Ερμής. Το 1972 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων Τα ρέστα και το 1979 εκδόθηκε μία συλλογή αυτοβιογραφικών κειμένων. Μετέφρασε ξένη λογοτεχνία αλλά και αρχαία ελληνική (κυρίως Αριστοφάνη). Πολλά από τα πεζογραφήματά του έχουν αυτοβιογραφική βάση. 



Το τρίτο στεφάνι
https://www.youtube.com/watch?v=9j615ovUKFw
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη



Το "Τρίτο στεφάνι" είναι μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή και τα γεγονότα διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, με κύρια πρωταγωνίστρια την Εκάβη και τη Νίνα. Το μυθιστόρημα έχει τη μορφή παρλάτας αφού πρόκειται για μια διπλή πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Μέσα από όμορφους διαλόγους και αφηγήσεις οι δύο πρωταγωνίστριες μας περιγράφουν με πιστότητα το κλίμα της εποχής που ζουν πάντοτε όμως μέσα από προσωπικές τους ιστορίες. Η Νίνα πραγματοποιεί τρεις γάμους εξ ου και ο τίτλος του έργου. Το έργο διαθέτει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία καθώς ο Ταχτσής είχε αποκαλύψει πως ουσιαστικά ο χαρακτήρας της Εκάβης Λόγγου είναι απόλυτα βασισμένος στην γιαγιά του που τον μεγάλωσε.

Τέλος το "Τρίτο Στεφάνι" διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο με την Ρένα Βλαχοπούλου και την Σμαρώ Στεφανίδου όμως αργότερα το 1995 μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση από τον ΑΝΤ1 σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη με την Νένα Μεντή στο ρόλο της Νίνας και τη Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Εκάβης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες