20/10/17

Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940)

Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και συγγραφέας της Νέας Αθηναϊκής Σχολής (Γενιά του 1880). Διετέλεσε νομάρχης και εργάστηκε σαν δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης. Ήταν εκπρόσωπος του συμβολισμού ενώ ήταν και ο πρώτος που έγραψε για την Ευρυτανία. Ήταν μέλος της ακαδημίας Αθηνών από το 1938 και στα έργα του χρησιμοποιούσε τη δημοτική.

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1877 στο Καρπενήσι. Σπούδασε ιατρική χωρίς όμως τελικά να πάρει πτυχίο ενώ έλαβε μαθήματα ζωγραφικής χωρίς να όμως να εργαστεί επαγγελματικά σαν ζωγράφος. Για μία τριετίας 1908-10 βρισκόταν στο Παρίσι, από όπου αρθρογραφούσε για την εφ. Εμπρός. Στο Παρίσι δημοσίευσε και το πρώτο διήγημα με τίτλο "Τα Παρισινά Γράμματα".
Επιστρέφοντας από το Παρίσι συνέχισε να εργάζεται ως ανταποκριτής, αρθρογράφος και ως αρχισυντάκτης στην ίδια εφημερίδα για άλλα 3 χρόνια. Μεταξύ 1912 και 1916 είχε λάβει τις θέσεις νομάρχη Ζακύνθου, Κυκλάδων, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Το 1918 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και στη συνέχεια (και μέχρι τον θάνατό του) πρόεδρος του μονίμου καλλιτεχνικού συμβουλίου της. Η πρώτη εμφάνιση του Παπαντωνίου στα γράμματα έγινε με σατυρικούς στίχους τους οποίους είχε γράψει όταν ήταν ακόμη μαθητής και είχαν δημοσιευτεί στο βραχύβιο σατυρικό περιοδικό "Αί Μηχανορραφίαι". Το 1912 εξέδωσε το διήγημα και πεζογράφημά του "Τα Ψηλά Βουνά". Ο Παπαντωνίου εκτός από διηγήματα έγραψε αξιοθαύμαστα ποιήματα για παιδιά όπως και άλλα ποιήματά που έχουν μελοποιηθεί. Πέθανε την 1 Φεβρουαρίου 1940 από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν μέσα στο τραμ και πήγαινε στην Ακαδημία.

Ο Παπαγάλος
https://www.youtube.com/watch?v=v4ykk2tlP9A
Ποίηση: Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Δίσκος: Το Μαντήλι της Νεράιδας \ Φένια Παπαδόδημα
Έτος Κυκλοφορίας: 2000

Από που είσαι, ποταμάκι;
https://www.youtube.com/watch?v=9AjhmBhjJyE
Ποίηση: Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Μουσική: Μαρίζα Κωχ
Πρώτη εκτέλεση: Μαρίζα Κωχ, Γιώργος Μαγκλάρας & Παιδική Μουσική Ομάδα της Μαρίζας Κωχ
Δίσκος: ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ από βιβλία του Δημοτικού Σχολείου (1997)


Ζαχαρίας Παπαντωνίου - Ποιήματα
http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/zaxarias_papantwnioy_poems.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες