6/7/17

Φωνητικό σύνολο "Διάσταση" Λεμεσού

Ο Πολιτιστικός Όμιλος "Διάσταση" Λεμεσού ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1984 από μια ομάδα φιλότεχνων που ήθελαν να δώσουν σχήμα στους καλλιτεχνικούς οραματισμούς και τις προσδοκίες τους. Με την ίδρυση της, η "Διάσταση" δημιούργησε και διατηρεί μέχρι σήμερα δύο μόνιμα καλλιτεχνικά τμήματα, το Φωνητικό Σύνολο Διάσταση πλαισιωμένο από 45 περίπου άτομα και την Ομάδα Χορού που αριθμεί γύρω στα 20 άτομα. Τον Οκτώβριο του 1989 δημιούργησε και τρίτο μόνιμο τμήμα την Παιδική Χορωδία με 40 μέλη ενώ τον Δεκέμβριο του 1997 δημιουργεί και τέταρτο μόνιμο τμήμα, την Εφηβική Ομάδα Χορού. Τα δύο αυτά τμήματα αποτελούν το φυτώριο και τη βάση τόσο του Φωνητικού Συνόλου όσο και της Ομάδας Χορού για την παραπέρα εξέλιξη τους. Στα 25 χρόνια της ζωής της η "Διάσταση" έχει να παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο στον Κυπριακό όσο και στον Ελλαδικό χώρο. Σταθμό στη μέχρι τώρα πορεία της "Διάστασης" αποτέλεσε η συνεργασία με τον αξέχαστο μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Λάγιο, έναν από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς της νέας γενιάς, που τόσο πρόωρα έφυγε από τη ζωή. Μέσα από το σύντομο πέρασμα του από τη ζωή, ο εξαίρετος αυτός καλλιτέχνης και άνθρωπος δημιούργησε και παρουσίασε με την "Διάσταση" μια σειρά έργων όπως το "Ίνα Τι", "Κύπρος Άγια Πάθη", "Αμμόχωστος Γλυκειά Πολιτεία", "Των Αθανάτων", έργα που αποτέλεσαν σημαντικές στιγμές στην πορεία της "Διάστασης". Το έργο που ξεκίνησε ο Δημήτρης Λάγιος στη "Διάσταση" συνέχισε μετά τον θάνατο του ένας άλλος μεγάλος καταξιωμένος Κύπριος συνθέτης, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Η συνεργασία μαζί του είχε σαν αποτέλεσμα το ανέβασμα αξιόλογων παραστάσεων βασισμένων στην ιστορία και τους αγώνες της Κύπρου, όπως "Μυθίαμβοι", "Κρυφοί Ανέμοι", "Κύπρος του χαλκού και της θάλασσας", "Κύπρος Εσαεί" και "Ες Γην Εναλίαν Κύπρον".

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η συνεργασία που είχε η "Διάσταση" με τον Γιώργο Νταλάρα. Μια συνεργασία που προέβαλε το πρόβλημα της Κύπρου σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Ξεκίνησε με συναυλίες που έγιναν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και συνεχίστηκε σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Σικάγο, Νέα Υόρκη με αποκορύφωμα τον Ιούλιο του 1994, όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση "Ες Γην Εναλίαν Κύπρο...20 Χρόνια Μετά", στο αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο μεγάλος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Την έντονη παρουσία της "Διάστασης" στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας συμπληρώνει ένας μεγάλος αριθμός παραστάσεων ενώ ο όμιλος συνεργάστηκε και με διάφους άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως οι Μούσχουρη, Τόκας, Λεοντής, Αδελφοί Κατσιμίχα, Χατζής, Λουκιανός, Ζορμπαλά, Πρωτοψάλτη, Deborah Myers και Johnny Logan, αλλά και τους χορογράφους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Γιάννη Μέτση, Peter Curtis, Peter Sadorc, Juan Carlos Santamaria, Lilia Sabitova, Λάμπρο Λάμπρου, Stanislav Vlasovi, Becky Bertoumi, και τους σκηνοθέτες Μιχάλη Κακογιάννη και Κώστα Γαβρά.

Η "Διάσταση" συμμετείχε επίσης με διάφορες παραστάσεις σε πολλά τοπικά φεστιβάλ της Ελλάδας  καθώς επίσης και σε φεστιβάλ της Κούβας. Παρουσίασε παραστάσεις με θέμα την ιστορία και τον Πολιτισμό του νησιού μας σε εκδηλώσεις στο Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Αμβούργο, Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη που διοργάνωσαν διάφοροι κρατικοί φορείς με σκοπό τη διαφώτιση του απανταχού Κυπριακού ελληνισμού. Η "Διάσταση" οργάνωσε και παρουσίασε πολλές επιμορφωτικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στον τόπο μας με σκοπό την ενίσχυση ταμείων όπως: για τα παιδιά της Αιθιοπίας, για τους σεισμόπληκτους της Αρμενίας, για τα παιδιά του Λιβάνου, για τα ιδρύματα "Θεοτόκος", "Στέλιου Ιωάννου", για τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, για τον Ραδιομαραθώνιο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, για το ταμείο ημέρας αγάπης παιδιού και για τα παιδιά των εγκλωβισμένων. Ακόμη, η "Διάσταση" προσκάλεσε και φιλοξένησε στην Κύπρο καλλιτεχνικές αποστολές από την Ελλάδα και Λονδίνο. Παρουσίασε στο κοινό της Κύπρου νέους Κύπριους και Έλληνες καλλιτέχνες και βοήθησε στην οργάνωση και παρουσίαση πολλών καλλιτεχνικών συγκροτημάτων.
Τέλος η "Διάσταση" έχει ακόμα να παρουσιάσει μια πλούσια δισκογραφική δουλειά. Οκτώ δίσκοι έχουν εκδοθεί από τον Όμιλο, δύο από τους οποίους έχουν γίνει πλατινένιοι: "Σκιές", "Χριστούγεννα", "Musical Moments" και "Musical Moments 2", "Μνήμες", "Χριστουγεννιάτικο Ταξίδι με τη Διάσταση", "Νυχτερινή Επίσκεψη στον Μάνο Χατζιδάκι", "Καλημέρα Ευρώπη" και συμμετείχε στους δίσκους του Γιώργου Νταλάρα "Ες Γην Εναλίαν Κύπρον", "Ίνα Τι", και "Των Αθανάτων", του Johnny Logan "Χριστούγεννα με τον Johnny Logan και τη Διάσταση" και της Μαργαρίτας Ζορμπαλά "Νύχτα Μαγικιά".

ΔΙΑΣΤΑΣΗ -Χρόνια Περηφρονημένα
https://www.youtube.com/watch?v=WqgIyi2cq8k
Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, Άυγουστος 2011


"ΡΩΓΜΕΣ" - Πολιτιστικός Όμιλος Διάσταση
https://www.youtube.com/watch?v=n9G5D7cD_-Q
25 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Λάγιου και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» παρουσιάζει τη παράσταση «ΡΩΓΜΕΣ» που είναι βασισμένη στη μουσική του Δημήτρη Λάγιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες