25/6/17

Heinrich Heine [Χάινριχ Χάινε (1797-1856)]

Χάινριχ ("Ερρίκος") Χάινε (Christian Johann Heinrich Heine) από τους σημαντικότερους Γερμανούς λυρικούς ποιητές του 19ου αιώνα. Εβραϊκής καταγωγής. Δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικής λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1797 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η νεότητα του Χάινριχ Χάινε σφραγίστηκε από την έντονη επιρροή και την οικονομική δύναμη του εκατομμυριούχου τραπεζίτη θείου του Σαλομόν Χάινε ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει την υπακοή του ανηψιού του με τις οικονομικές του παροχές. Ο Χάινριχ σπούδασε σε διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανίας και πήρε πτυχίο νομικής με τη χαμηλότερη επίδοση από το πανεπιστήμιο του Γκέτινκεν το 1825. Την ίδια χρονιά ασπάστηκε τον προτεσταντισμό, προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί στο δημόσιο, καθώς εκείνη την εποχή οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να εργαστούν στο δημόσιο. Τελικά δεν εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος αλλά αφοσιώθηκε στην ποίηση και στην λογοτεχνία.

Οι ποιητικές του συλλογές επεδίωκαν τη διάλυση της αυταπάτης του ρομαντισμού και την αποκάλυψη των στερεοτύπων. Πολέμιος της καταπίεσης της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης. Υπέστη λογοκρισία και απαγόρευση της κυκλοφορίας των έργων του στη Γερμανία το 1835. Το 1831 μετέβη στο Παρίσι, όπου και εργάστηκε έως το θάνατό του ως ανταποκριτής εφημερίδων.
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών στο Παρίσι.


Όταν
https://www.youtube.com/watch?v=zmOsPyp9AeY
Ποιήση: Χάινριχ Χάινε (Μετάφραση: Άγγελος Βλάχος)
Μουσική Νίκος Ξυδάκης
Εκτέλεση: Νίκος Ξυδάκης - Γλυκερία


Μάγια
https://www.youtube.com/watch?v=5Djhjq4II6k
Στίχοι: Χάινριχ Χάινε  (Μετάφραση: Άγγελος Βλάχος)
Μουσική-Εκτέλεση: Nίκος Ξυδάκης

Το χιόνι
https://www.youtube.com/watch?v=dUfhh9X7jik
Ποίηση: Χάινριχ Χαϊνέ (Μετάφραση: Άγγελος Βλάχος)
Μουσική: Μανώλης Ζαχαράκης
Εκτέλεση: Ελένη Δήμου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες