19/6/17

Dulce Pontes

Η τραγουδίστρια και στιχουργός από τη Πορτογαλλία, Dulce Pontes (Ντούλτσε Πόντες), γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1969 στο Montij, μια πόλη στην περιοχή του Σετούμπαλ, κοντά στη Λισσαβώνα. Στην καριέρα της έχει ασχοληθεί με διάφορα μουσικά είδη όπως pop, folk και κλασική μουσική. Τα τραγούδια της όμως εντάσσονται στη προσπάθεια αναβίωσης κατά την δεκαετία του 1990 του είδος fado.

Εκπαιδεύτηκε για να γίνει πιανίστρια όμως σε ηλικία 18 ετών θα λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό  στη γενέτειρα της για τραγουδίστριες και έτσι ξεκίνησε η καριέρα της. Γρήγορα, έγινε ηθοποιός στην πορτογαλικά τηλεόραση και στο θέατρο. Το 1991, κέρδισε το εθνικό φεστιβάλ μουσικής με το τραγούδι της «Lusitana Paixão», (γνωστό στα αγγλικά σαν «Tell me), με το οποίο αντιπροσώπευσε την Πορτογαλία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision λαμβάνοντας τελικά την 8η θέση. Ένα από τα πιό γνωστά τραγούδια της είναι το «Canção do Mar» ("Το τραγούδι της θάλασσας) το οποίο αργότερα έγινε διεθνής επιτυχία από τη Sarah Brightman το 2003 με τίτλο "Harem". Η Pontes ξεκίνησε την σταδιοδρομία της σαν mainstream pop artist, αλλά κατά τη πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε τραγουδίστρια παγκόσμιας μουσικής αφού συνδυάζει το παραδοσιακό fado με τις σύγχρονες μορφές ερευνώντας τις νέες μορφές μουσικής έκφρασης. Εισήγαγε τις μουσικές παραδόσεις της ιβηρικής χερσονήσου στην δουλειά της, ανακάλυψε πάλι πολλούς πολύ ξεχασμένους δημοφιλείς τόνους και βρήκε τη χρήση για τα ξεπερασμένα μουσικά όργανα. Το έργο της εμπνέεται και επηρεάζεται όχι μόνο από την ιβηρική μουσική παράδοση, αλλά και τους αραβικούς, αφρικανικούς, βραζιλιάνους και βουλγαρικούς ήχους. Τραγουδά συνήθως στα πορτογαλικά και εμφανιστεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.


Η Dulce Pontes έχει συνεργαστεί με τη Cesária Évora, τον Caetano Veloso, την Marisa Monte, τον Carlos Núñez, τον Kepa Junkera, την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Andrea Bocelli (το περίφημο "O Mare e Tu", ντουέττο με την Pontes στα Πορτογαλλικά και με τον Bocelli στη Ναπολιτάνικα στο album του Sogno), τον Christopher Tin και άλλων καλλιτεχνών.  

O mare e tu (Η θάλασσα και συ)
https://www.youtube.com/watch?v=cUBD4p9pczI
Ιταλικοί Στίχοι: Enzo Gragnaniello, Πορτογαλλικοί Στίχοι: Dulce Pontes
(Διασκευή: Ελληνικοί Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου)
Μουσική: Enzo Gragnaniello
Eκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας & Dulce Pontes ( Ντουέττο )


Havana
https://www.youtube.com/watch?v=llunUnsdJAM
Ελληνικοί Στίχοι: Ρεβέκκα Ρούσση
Μουσική: Στέφανος Κορκολής

Eκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας & Dulce Pontes ( Ντουέττο )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες