4/6/17

Ο Ύμνος των Ριζοσπαστών

Οι Ριζοσπάστες Βουλευτές
Το Κόμμα των Ριζοσπαστών: Πολιτικού κόμματος το οποίο ιδρύθηκε το 1848 και διαλύθηκε αμέσως μετά την ένωση των Ιόνιων νήσων με την Ελλάδα το 1864 και ήταν ενάντια στην Αγγλική κατοχή των Ιόνιων νήσων και υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα. 

Από το 1815 έως και το 1864, το Ιόνιο Πέλαγος και τα εκεί νησιά του, τελούσαν ξανά υπό Βρετανική Κατοχή αλλά αυτή τη φορά υπό τον μανδία και το πρόσχημα ενός ομόσπονδου νησιωτηού κρατιδίου με εγγυήτρια δύναμη και προστάτιδια την Μεγάλη Βρετανία. Το κρατίδιο-προτεκτοράτο είχε το όνομα Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων ("Stati Uniti delle Isole Ionie") που είναι γνωστό σαν η "Ιόνιος Πολιτεία" και είχε ξένη σημαία, ξένο κυβερνήτη και ξένο αρχιδικαστή. Συγκεκριμένα η Συνθήκη των Παρισίων του 1815 προέβλεπε την προστασία των νήσων από την Μεγάλη Βρετανία, την ελευθερία και το ανεξάρτητό των νήσων αλλά οι Βρετανοί κατά την πάγια πρακτική τους επέβαλαν εκεί όπως και αλλού καθεστώς αποικίας.

Οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν σε αυτή την κατάσταση ήταν το Κόμμα των Ριζοσπαστών -ένα πολιτικό κόμμα στα Επτάνησα το οποίο θεωρείται ως το πρώτο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με κομματική δομή. Το κόμμα των Ριζοσπαστών ιδρύθηκε το 1848 και ήταν ενάντια στην Αγγλική κατοχή των Ιόνιων νήσων και υπέρ της ένωσης τους με την Ελλάδα. Οι Ριζοσπάστες με την πολιτική τους καθοδήγηση ξεσήκωναν τον λαό ενάντια στην Βρετανία και υπέρ της ενώσεως.  Στις 26 Νοεμβρίου 1850 ο Ριζοσπάστης βουλευτής Ιωάννης Τυπάλδος σε μια ενθουσιώδη ομιλία του στο Κοινοβούλιο των Επτανήσων προτείνει το ψήφισμα για την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το ψήφισμα το υπέγραψαν οι Γεράσιμος Λιβαδάς, Ναδάλης Δομενεγίνης, Γεώργιος Τυπάλδος, Φραγκίσκος Δομενεγίνης, Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος, Ιωσήφ Μομφεράτος, Τηλέμαχος Παΐζης, Ιωάννης Τυπάλδος, Άγγελος Σιγούρος – Δεσύλλας, Στ. Πυλαρινός και Χριστόδουλος Ποφάντης. Η Βρετανία απάντησε σε αυτό το ψήφισμα με διωγμούς, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες και κλείσιμο των εφημερίδων. Οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές εξορίζονται, ο Ηλίας Ζερβός στα Αντικύθηρα και ο Ιωσήφ Μομφεράτος στην Ερικούσα. Η οργάνωση των Ριζοσπαστών ουσιαστικά διαλύεται και στην συνέχεια διασπάται σε δύο κόμματα.

Ευτυχώς, ύστερα από πιέσεις της Αυστρίας και της Ρωσίας η ένωση πραγματοποιήθηκε το 1864. Στις 29 Μαρτίου 1864 οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας, της Γαλλία και της Ρωσίας υπέγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με τη δέσμευση της μεταβίβασης των νήσων στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως στόχο να ενισχύσει τη βασιλεία του πρόσφατα νεοεγκατασταθέντα Βασιλιά Γεωργίου Α'. Έτσι στις 28 Μαΐου, με την ανακήρυξη της Ύπατης Αρμοστείας του Κυρίου, τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα. Η ένωση των Επτανήσων έδωσε μεγάλη χαρά και ελπίδες σε άλλες ελληνικές περιοχές που δεν ήσαν ακόμη ενταγμένες στον εθνικό κορμό. 


«Ύμνος των Ριζοσπαστών»
https://www.youtube.com/watch?v=Gt1pb8FVoIM
Ποίηση: Γεράσιμος Μαυρογιάννης 
Σύνθεση: Νικόλαος Τζανής Μεταξάς


ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ

Κι ἂν δὲν κόπτει τὸ σπαθί μου,
κι ἡ αἰχμή του δὲν τρυπάει,
ἡ ψυχὴ δὲν λησμονάει
Πὼς ἐπλάσθη Ἑλληνική.

Τῶν ἐχθρῶν μισῶ τὰ δῶρα.
Δὲν τὰ θέλω. Ἂς τὰ κρατήσουν.
Τοὺς μισῶ κι ἂς μὲ μισήσουν.
Προτιμῶ τὴν φυλακή.

Στο λαμπρό μέλλον μου ελπίζω.
Βλέπω την ελευθεριά μου.
Και ξεχνάω την σκλαβιά μου.
Θάρθη ολόλαμπρη Αυγή.

Θάρθη, θάρθη ναι, μια μέρα,
που θα ξεσχισθούν συνθήκαι.
Κι όποιος σε άλυσες εμβήκε,
πάλι ελεύθερος θα βγη.

Εἶμαι Ἕλλην, τὸ καυχῶμαι.
Ξέρω τὴν καταγωγή μου.
Κι ἡ Ἑλληνικὴ ψυχή μου,
Ἐλευθέρα πάντα ζεῖ.

Ο Ύμνος των Ριζοσπαστών (Κυπριακή διασκευή με προσθήκη στίχων στο πνεύμα του αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-1959
https://www.youtube.com/watch?v=ejmt3FoB6Bs
Εκτέλεση: Κύρος Πατσαλίδης


1 σχόλιο:

  1. Γεράσιμος Μαυρογιάννης: Επτανήσιος λόγιος και ζωγράφος του 19ου αιώνα.

    Γεννήθηκε το 1823 στην Κεφαλλονιά. Το 1860 κυκλοφόρησε στην Αθήνα την εφημερίδα «Φωνή της Ελευθερίας». Υπήρξε πληρεξούσιος στη Συνέλευση του 1862. Διετέλεσε πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία, και κατόπιν διευθυντής του Σχολείου Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή τέχνη στην Ελλάδα. Απεβίωσε το 1905.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες