1/6/17

Μαίρη Μαράντη - Γιάννης Βορριάς - Γωγώ Πολέμη

Οι οικογένεια Τσεκουρά από το Αίγιο χάρισε στο λαϊκό/ελαφρολαϊκό τραγούδι όχι ένα, ούτε δύο αλλά τρεις σπουδαίους τραγουδιστές, τη "Βασίλισσα της Πίστας" Μαίρη Μαράντη, τον αείμνηστο Γιάννη Βορριά και την Γωγώ Πολέμη. 

1) Η Μαίρη Μαράντη ξεκίνησε τη καριέρα της στο πάλκο το 1970 και γρήγορα πήρε το προσονύμιο η «Βασίλισα της Πίστας» με δισκογραφική πορεία τριάντα χρόνων. Η Μαίρη Μαράντη γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις πίστες, έκανε μεγάλη δισκογραφική πορεία αλλά στην πορεία κάπου ξεχάστηκε. Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με τον Τάκη Σούκα, το Δώρο Γεωργιάδη, το Τάκη Μουσαφίρη, το Γιάννη Καραμπεσίνη (ο οποίος υπήρξε και σύζυγός της) και πολλούς άλλους. Τα πιο γνωστά της τραγούδια ή επανεκτελέσεις ήταν τα "Τί είχα και τί έχασα", "Θα πάρω φόρα να τα γκρεμίσω", "Όχι θα κάτσω να σκάσω", Έχω κάψες", "Δωσ΄μου να πιώ", "Δεν παντρεύομαι" κ.α

2) Γιάννης Βορριάς στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, έχει συνεργασθεί στη πίστα με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Θοδωρής Πολυκανδριώτης, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Λευτέρης Μυτιληναίος, η Ελένη Βιτάλη κ.ά. Πολλά από τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες την δεκαετία του ΄70 και του ' 80. Δυστυχώς όμως ο τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή την 1 Φεβρουαρίου 2015 σε ηλικία 67 ετών.


3) Η Γωγώ Πολέμη έχει την μικρότερη δισκογραφική πορεία με μόνο ένα προσωπικό Lp δίσκο με τίτλο "Είσαι ωραίος...μετά από μένα" (1977) και κάποιες σκόρπιες συνεργασίες σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Και οι τρεις τους όμως είχαν την δική τους ξεχωριστή μουσική ταυτότητα.


Μαίρη Μαράντη - Τι είχα και τι έχασα
https://www.youtube.com/watch?v=ylVT-2e-GsE
Στίχοι: Μάνος Κουφιανάκης
Μουσική: Δώρος Γεωργιάδης


"Δούλεψα στο κέντρο Σου Μου το 1984 όταν τραγούδαγε η κυρία Μαίρη και μου έλεγε η συγχωρεμένη Ανθούλα Αλιφράγκη "μικρέ τέλειωνε και σκούπησε γρήγορα την πίστα..." Κώστας Παπαδόπουλος

Ένα μάγκας πέθανε πάνω στο ζεϊμπέκκικο
https://www.youtube.com/watch?v=Ga1V0msTLu4

Είσαι ωραίος...μετά από μένα
https://www.youtube.com/watch?v=l-xbnAniZoQ


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες