8/5/17

Φεϊρούζ (Fairuz)

Η Λιβανέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός Φεϊρούζ γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1935 στο χωριό Jabal Alarz και λίγα χρόνια αργότερα μετακομίζει στη Βυρητό. Το πραγματικό της όνομα είναι Νουχάντ Χαντάντ και η πρώτη της επαφή με τη μουσική είναι από το ραδιόφωνο ενός γείτονα. Μαθήτρια ακόμη θα ενταχθεί στην σχολική χορωδία. Ο συντηρητικός όμως πατέρας της Ουάντι Χαντάντ δεν συμφωνούσε με αυτή την επιλογή και αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει την άδειά του να πάρει μέρος σε ένα ραδιοφωνικό διαγωνισμό. Εκείνη όμως πάει στην οντισιόν τραγουδώντας το "Mawal" και το "Ya Zahraten Fi Khialay" εντυπωσιάζοντας τα στελέχη του ραδιοσταθμού. Ένα από αυτά, ο Halim Elrumi, αντιλαμβανόμενος τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες, της προσφέρει τραγούδια και της δίνει το καλλιτεχνικό όνομα Φεϊρούζ (< Τιρκουάζ).

Η Φεϊρούζ έχει τραγουδήσει πάνω από 1500 τραγούδια και έχει πωλήσει περίπου 80 εκατομμύρια αντύτυπα δίσκων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που παραμένει το μέγιστο επίτευγμά της από την άποψη της φωνητικής της απόδοσης και του ταλέντου της είναι το CD των Μαρωνίτικων και Ορθόδοξων Ύμνων της Μεγάλης Παρασκευής που ηχογράφησε το 1965 στο Λίβανο και έπειτα πάλι το 1985 στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στη Γαλλία, και οι δύο ζωντανές ηχογραφήσεις σ' εκκλησίες. Έχει κάνει περιοδίες σε ολόκληρο το κόσμο ταξιδεύοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικουμένης τη βελούδινη φωνή της.

Αγνή Παρθένε Δέσποινα: Φεϊρούζ - Fairuz - فيروز - عذراء يا أم الإله
https://www.youtube.com/watch?v=sar35LXabuk
H μεγαλύτερη φωνή του Λιβάνου και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές παγκοσμίως, η Φεϊρούζ, ψέλνει το «Αγνή Παρθένε» στα ελληνικά και στ' αραβικά.


Φεϊρούζ
https://www.youtube.com/watch?v=XQPWd5TiZ9I
Στίχοι-Μουσική: Θανάση Παπακωνσταντίνου
Εκτέλεση: Μελίνα Κανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες