22/5/17

Άγιος Μέμνων Αμμοχώστου

Στην κατεχόμενη και περίκλειστη πόλη της  Αμμοχώστου βρίσκεται ο Άγιος Μέμνων, μια από από τις 9 ενορίες των Βαρωσίων. Ο Άγιος Μέμνων είναι περιοχή στο νοτιότερο άκρο της Αμμοχώστου και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Μέμνονα τον Θαυματουργό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στην Κύπρο. Ο ναός είναι μονόκλιτος με ηλιακό στη νότια πλευρά του και εκεί υπήρχε προσκυνηματική εικόνα του Οσίου, χρονολογημένη το 1829, η οποία μαζί με άλλα κειμήλια αγνοείται. Στον περιοχή αυτή υπήρχε και μία ιδιαίτερη παράδοση (που δεν συναντάται πουθενά αλλού στην Κύπρο) καθώς το βράδυ της Αναστάσεως εκτός από το κάψιμο του Ιούδα έριχναν και ρύζι.

Τέλος από τον Άγιο Μέμνονα καταγόταν και ο νεαρός μαθητής Πανίκος Δημητρίου ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου 1975 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Τη μέρα αυτή μαζί με άλλους μαθητές της Λεμεσού πήγε στις Βάσεις για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση των Άγγλων να μεταφέρουν Τ/κ που κατοικούσαν στις ελεύθερες περιοχές και να τους μεταφέρουν στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές για να κατοικήσουν στα σπίτια των προσφύγων. Στην ειρηνική διαδήλωση των μαθητών της Λεμεσού ένα άρμα των Άγγλων τον παρέσυρε θανάσιμα μαζί με όλα τα νεανικά του όνειρα καθώς και τον πόθο για επιστροφή στον αγαπημένο του Άγιο Μέμνονα και Αμμόχωστο, τον τόπο που γεννήθηκε και τόσο πολύ αγάπησε.

Άης Μέμνιος (Τραγούδι)
https://www.youtube.com/watch?v=lYFAxRC-5SQ
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Ευαγόρας Καραγιώργης
Από το δίσκο "Τόποι σε χρώμα λουλακί" (1997)

 
Ο Όσιος Μέμνων, έζησε πριν τον 9ο αι. και από πολύ μικρός έγινε μοναχός και ασκητής. Λόγω των πλούσιων αρετών και της επίπονης άσκησής του αναγορεύτηκε από τους αδελφούς της σκήτης του σε ηγούμενο του μοναστηρίου. Για την καταγωγή του, άν και δεν υπάρχει κάποια γραπτή μαρτυρία, η ισχυρή τοπική παράδοση της Κύπρου και η ύπαρξη του οικισμού Άγιος Μέμνων της Αμμοχώστου, με την ομώνυμη εκκλησία, συνηγορούν ότι ήταν Κύπριος. Επιπλέον, το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο "Oi Κύπριοι Άγιοι οι οποίοι εορτάζονται και των οποίων αι ακολουθίαι δεν συμπεριλαμβάνονται εν τοις εν χρήσει Μηναίοις". Σύμφωνα με μια άλλη τοπική παράδοση, ο Όσιος Μέμνων ήταν πρόσφυγας της Παλαιστίνης που ήρθε στην Κύπρο μετά από διωγμό των Σαρακηνών και ασκήτευσε στη τοποθεσία "Βουναρκές" δυτικά της Αμμοχώστου. Ο Όσιος Μέμνων είχε το χάρισμα τῆς θαυματουργίας και θεράπευε "ἀνίατα πάθη καί ἀσθένειες πρός δόξαν Θεοῦ". Στο όνομά του αναφέρονται αρκετά θαύματα προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής του μοναστηριού, σωτηρίας ναυτικών αλλά και πράξεις οικονομικής βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες και πάσχοντες χωρικούς. Η μνήμη του εορτάζεται στις 28 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες