20/5/17

Τάκης Σούκας

Ο λαικός συνθέτης από την Ήπειρο Τάκης Σούκας γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1940 στο Κομπότι Άρτας. Τα πρώτα του μουσικά μαθήματα τα έλαβε από τον πατέρα του Φώτη Σούκα και από 13 ετών μετείχει σε συγκρότήματα παραδοσιακής μουσικής. Είναι σπουδαίος ακκορντεονίστας και σαντουρίστας ενώ παίζει κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι και λαούτο. Παράλληλα με το σχολείο συμμετείχει στην φιλαρμονική μπάντα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου "Ο ΣΚΟΥΦΑΣ" μαθαίνοντας πεντάγραμμο και πνευστά. Τα βράδια του εργάζεται σαν μουσικός στα κέντρα διασκέδασης της Άρτας και τα καλοκαίρια ακολουθεί την κομπανία των Σουκαίων. Μετά το σχολείο ακολούθησε τον πατέρα του δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως ο Γιώργος Παπασιδέρης, ο Βασίλης Σαλέας και ο Γιάννης Βασιλόπουλος. Σε ηλικία 19 ετών έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος από την εταιρία δίσκων Κολούμπια και με την βοήθεια του Θόδωρου Δερβινιώτη υπογράφει 10ετές συμβόλαιο ως σολίστ στο ακορντεόν και το σαντούρι συμμετέχοντας έτσι σε αμέτρητες ηχογραφήσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1959 με δημοτικά τραγούδια. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1960 και έπαιξε σε διάφορα κέντρα όπου αμέσως δουλεύει μαζί με μεγάλα ονόματα όπως ο Λαύκας, ο Κλουβάτος, ο Καλδάρας, ο Τσιτσάνης. Ακολουθεί η συνεργασία του με την COLUMBIA και με σταθερους συνεργάτες την σύζυγό του Θεανώ αλλά και τον στιχουργό Ηρακλή Παπασιδέρη γράφουν σπουδαία λαϊκά τραγούδια. Παράλληλα εργάζεται σε μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας αλλά και σε συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Η συνθετική του καριέρα αρχίζει το 1968 γράφοντας τα πρώτα του τραγούδια επιτυχίες, Διονυσίου, Βιτάλη, Κοντολάζος, Σακελλαρίου, Καζαντζίδης του χρωστούν πάρα πολλά. Ειδικά όμως η συνεργασία του Σούκα με τον Στέλιο Καζαντζίδη ήταν καθοριστική αφού ο Στέλιος σπάει τα δεσμά του από την MINOS. Ο Στέλιος δηλώνει πως "Η αναγέννηση μου στο τραγούδι οφείλεται στον Τάκη Σούκα.... Ο Σούκας με ξαναανακάλυψε και εγώ θα τον δικαιώσω με την φωνή μου."
Μεγάλες του Επιτυχίες: Άκου βρε φίλε, Με λες αγάπη, Ο λαός τραγούδι θέλει, Ποιος το είπε για τους μάγκες, Συλλογίσου, Τελειώσαμε, Υποκρίνεσαι (Διονυσίου), Ανήμπορος, Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος, Εγώ είμαι πρόσφυγα παιδί, Έι καπετάνιε, Είμαι τραγούδι είμαι λαός, Ξέρω νεκρούς, Και που θεός, Κλείστε την πόρτα της ζωής, Τη λέγαν Λαρίσα (Καζαντζίδης), Ανοίχτε τα τρελλάδικα, Η ταχεία (Βιτάλη),  Όλοι οι δρόμοι είσαι εσύ (Πίτσα Παπαδοπούλου), Μια ζωή μέσα στους δρόμους (Αλεξίου), Αν μ' αγαπούσες λίγο, Μια ιστορία (Κοντολάζος), Κανένας αναμάρτητος (Σακελλαρίου), Έρωτα μου αγιάτρεφτε (Κόλλιας), Εγώ ο Στέλιος, Στην οδό της τρέλλας (Βελής), Άσε με να λέω (Πορτοκάλογλου), Το φινάλε της καρδιάς (Σφακιανάκης) κ.α.
Ανοίχτε τα τρελλάδικα
https://www.youtube.com/watch?v=pYXJ5Zl3Opc
Στίχοι: Βασίλης Παπαδόπουλος
Μουσική: Τάκης Σούκας
Πρώτη εκτέλεση: Ελένη Βιτάλη

Ταχεία
https://www.youtube.com/watch?v=D2ha0AfLQRc
Στίχοι: Νίκος Μπακογιάννης
Μουσική: Τάκης Σούκας
Εκέλεση: Ελένη Βιτάλη


Ο Τάκης Σούκας, είναι γιος του Φώτη Σούκα και είναι εξάδελφος του Βασίλη Σούκα (κλαρίνο), του Βαγγέλη Σούκα (κλαρίνο) και του Κώστα Σούκα (συνθέτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες