5/5/17

5 βιβλία που θα σας τα πρότεινα ανεπιφύλακτα

Βιβλιοπροτάσεις

1) "Ο Προφήτης" του Χαλίλ Γκιπμπράν
- Το αριστούργημα του σπουδαίου Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν, χωρίζεται σε 26 κεφάλαια πεζογραφικής ποίησης και γράφτηκε αρχικά στα αγγλικά και πρωτοεκδόθηκε το 1923 στη Νέα Υόρκη. Αποτελεί το διασημότερο έργο του συγγραφέα και μεταφράστηκε σε πάνω από 40 διαφορετικές γλώσσες χωρίς ποτέ να σταματήσει η κυκλοφορία του. Ο "Προφήτης" θα μιλήσει με μια ομάδα ανθρώπων που τον συνάντησαν τυχαία στο θαλασσινό ταξίδι για την επιστροφή στην πατρίδα και θα τους ζητήσουν να τους μιλήσει για την ανθρώπινη φύση και τη ζωής, για την αγάπη, για το γάμο, για τα παιδιά, για το μοίρασμα με τους άλλους, για το φαγητό και το ποτό, για την εργασία, για τη χαρά, για τη λύπη, για το έγκλημα, για τη τιμωρία, για την ελευθερία, για την λογική, για το πάθος, για το πόνο, για την αυτογνωσία, για τη διδαχή, για τη φιλία, για το χρόνο, για το καλό, για το κακό, για τη προσευχή, για την ευχαρίστηση, για την ομορφιά, για τη θρησκεία και τέλος για το θάνατο. Η κάθε του λέξη και η κάθε του φράση αποτελεί μια ουσιαστική φιλοσοφική πρόταση και μια στάση ζωής. Μετά το θάνατο του συγγραφέα ακολούθησε και το βιβλίο "Ο κήπος του προφήτη" το οποίο εκδόθηκε το 1933 και σε αυτό παρουσιάζονται οι συζητήσεις του Προφήτη με εννέα μαθητές του μετά την επιστροφή του στην πατρίδα. Μεταξύ πολλών άλλων θα τους μιλήσει για την πατρίδα και το έθνος.
2) "Ο σπόρος του σιναπιού" Ομιλίες πάνω στο Κατά Θωμά Ευαγγέλιο (OSHO)
- Ο Όσσο δεν άφησε πίσω του κάποιο δικό του βιβλίο, αλλά κυρίως μέσα από τις δημόσιες ομιλίες του και τα κηρύγματά του, πολλοί είναι οι άνθρωποι που είχαν παρακολουθήσει τις ομιλίες του και τις κράτησαν και τις διέσωσαν. Ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία είναι  "Ο Σπόρος του Σιναπιού" όπου υπάρχουν κάποιες ομιλίες του Όσσο για το Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Θωμά. Αντίθετα με τα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια, τα οποία περιλαμβάνουν αφηγήσεις της ζωής του Ιησού μαζί με τα λεγόμενά του, το Ευαγγέλιο του Θωμά αποτελεί βασικά μία συλλογή με λόγια του Ιησού τα οποία έχουν χαλαρή σύνδεση μεταξύ τους και περιλαμβάνουν 114 αποφθεγματικούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς εμφανίζονται στα κανονικά Ευαγγέλια, κάποιοι έχουν δεχτεί αλλαγές και άλλοι που ήταν παντελώς άγνωστοι μέχρι τη στιγμή που ήρθε στο φως το Ευαγγέλιο του Θωμά. Ο Όσσο κάνει μία επιλογή των λόγων και με ένα δικό του τρόπο τα ερμηνεύει...
3) "The Elephant Man", Tim Vicary
- Το πολύ μικρό αυτό διήγημα το έχω διαβάσει στα Αγγλικά (και προσωπικά αμφιβάλλω αν υπάρχει μεταφρασμένο στα Ελληνικά). Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία του 1880 στο Λονδίνο, για ένα άτομο που γεννήθηκε με μια πολύ σπάνια νόσο την ελεφαντίαση. Λόγω του προβλήματος του και της τρομακτικής όψης του καθώς είχε ένα υπερμεγέθες κεφάλι και πόδι κανένας δεν τον συμπάθησε ακόμη και η ίδια η γυναίκα που τον υιοθέτησε τον κακομεταχεριζόταν σαν να ήταν ζώο. Μια μέρα όμως ένας γιατρός που περνούσε έξω από το κατάστημα στο οποίο διέμεναν οι δύο τους, πρόσεξε ότι στο παράθυρο υπήρξε μία πινακίδα που έγραφε "Δύο πένες για να δείς το άνθρωπο-ελέφαντα". Ο γιατρός μπήκε, πήγε, πλήρωσε και είδε το αλλόκοτο θέαμα αλλά λόγω της μυρωδιάς του βγήκε αμέσως έξω. Την επόμενη μέρα επέστρεψε και ρώτησε την ιδιοκτήτρια εάν θα μπορούσε να τον μεταφερεί στο νοσοκομείο ώστε να δει εάν θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Ο καλός γιατρός κατόρθωσε να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα χρήματα που ζητούσε η γυναίκα αλλά και τα χρήματα για να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο έτσι ώστε να μπορεί να τον φροντίσει καλύτερα. Έμεινε εκεί για 3.5 χρόνια και έκανε και κάποιους φίλους που τον σέβονταν. Ένα βράδυ όμως αποφάσισε να κοιμηθεί κανονικά σαν άνθρωπος αλλά το βάρος του κεφαλιού ήταν τόσο μεγάλο που όταν έπεσε απ΄το κρεβάτι κόπηκε ο σβέρκος του. Είναι μια παρα πολύ συγκινητική αλλά και συνάμα θλιβερή ιστορία που αξίζει κάποιος να την διαβάσει. Πριν 30 περίπου χρόνια έγινε και μια ταινία για τον Άνθρωπο-Ελέφαντα αλλά παρουσιάζεται κάπω διαφορετικά άπ΄ ότι παρουσιάζει ο Vicary τα γεγονότα στο βιβλίο του.
4) "Ο Οίκος της νύχτας" από την Φ.Κ. Καστ και την Κριστίν Καστ 
Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας που εξελίσσονται σε συνέχειες, έχουν μεγάλη επιτυχία στην Αμερική και αλλού. Έχοντας διαβάσει και ο ίδιος μερικά βιβλία από αυτή τη σειρά αυτή όπως τα βιβλία "Σημαδεμένη", "Προδομένη" και "Εκλεκτή" μπορώ να πω ότι με έχουν ενθουσιάσει. Έχουν θέματα που πουλάνε πάρα πολύ στις μέρες μας και έχουν τα στοιχεία μιας πετυχημένης ιστορίας με βρυκόλακες, μάγια, ξόρκια, έρωτες κλπ.
 5) "Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τις θάλασσες" του Γάλλου συγγραφέα Ιούλιου Βερν
-Ας πούμε τέλος και ένα βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Βιβλίο επιστημονικής φαντασίας από τον μετρ του είδους. Είναι ένα πραγματικό αριστούργημα που διαβάζεται και από μικρούς και από μεγάλους. Ο Ιούλιος Βερν περιγράφει μέσα από το βιβλίο το ταξίδι-περιπέτεια του καθηγητή Αρονάξ μέσα στο υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο το θρυλικό «Ναυτίλο» δίνοντας μαγικές περιγραφές του κόσμου των θαλασσινών βυθών αλλά και σε χώρες όλου του κόσμου. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο γράφτηκε το 1869 πριν την ανακάλυψη του υποβρυχίου. Το 1954 ανακαλύφθηκε το πρώτο ατομικό υποβρύχιο του κόσμου, το αμερικάνικο Ναυτίλος (Nautilus) που το όνομα του έκανε διάσημο σε όλους ο Βερν. Ως προϊστορία του έργου θεωρείται το βιβλίο του Ι. Βερν "Τα τέκνα του Πλοιάρχου Γκραντ" ενώ ως ολοκλήρωση του το βιβλίο "Η μυστηριώδης νήσος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες