17/5/17

Τα 3 καλύτερα τραγούδια των Αγώνων ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας (1981-1982)

Το 1979 ο Μάνος Χατζιδάκις καθιερώνει τις "Μουσικές Γιορτές" στα Ανώγεια της Κρήτης, που περιλαμβάνουν τοπικούς λαϊκούς χορούς και τραγούδια, παράλληλα διοργανώνει συνέδριο με θέμα την παράδοση, στο οποίο συμμετέχουν διανοούμενοι, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί. Τον επόμενο χρόνο εγκαινιάζει τον "Μουσικό Αύγουστο" στο Ηράκλειο, ένα καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με κύριο στόχο την παρουσίαση νέων ρευμάτων τόσο στη μουσική όσο και στο χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και το θέατρο. Την περίοδο 1981 - 1982 διοργανώνει επίσης τους αγώνες ελληνικού τραγουδιού στην Κέρκυρα, ένα μουσικό διαγωνισμό για νέους Έλληνες συνθέτες.

Οι αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας οργανώθηκαν από τον Χατζιδάκι σε συνεργασία με τον Δήμο Κερκυραίων κατά τα έτη 1981 και 1982. Ο α΄ διαγωνισμός έγινε στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 1981 και την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Κουρουπός και Διονύσης Σαββόπουλος. Για τον διαγωνισμό επιλέχθηκαν 30 τραγούδια μεταξύ 450 συμμετοχών. Βραβεία απέσπασαν τα τραγούδια "Δικαίωση" (ποιήση: Κ. Καρυωτάκης, μουσική-εκτέλεση: Ηδύλη Τσαλίκη), "Οδός Σανταρόζα" (στίχοι-μουσική-εκτέλεση: Βασίλης Νικολαΐδης)​, "Απ΄την αρχή" (στίχοι-μουσική-εκτέλεση: Σταύρος Παπασταύρου). Τα τραγούδια του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν από την ΕΡΤ, ηχογραφήθηκαν ζωντανά και κυκλοφόρησαν σε άλμπουμ με τίτλο "Κέρκυρα '81 - Αγώνες ελληνικού τραγουδιού" από την MINOS, με διεύθυνση ορχήστρας και διεύθυνση παραγωγής του Μάνου Χατζιδάκι. Παρουσιάστης της βραδιάς ο Αρης Δαβαράκης.

Ο β΄ διαγωνισμός έγινε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου του 1982 και την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Έλλη Αλεξίου, Μίνως Αργυράκης, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Άλκη Ζέη, Γιώργος Κουρουπός, Γιάννης Κούρκουλος, Νίκος Κυριαζίδης, Σπύρος Σακκάς, Μάνος Χατζιδάκις. Για τον διαγωνισμό επιλέχτηκαν 25 τραγούδια. Το πρώτο βραβείο το πήρε ο Πάνος Τσαπάρας με το τραγούδι «Έρημο χωριό», το δεύτερο το «Αμαρτωλό» (ποιήση: Γαλάτεια Καζαντζάκη μουσική: Νίκος Θωμάςεκτέλεση Μαίρη Δαλάκου) και το τρίτο οι αδελφοί Κατσιμίχα με το «Μια βραδιά στο λούκι». Τα τραγούδια του διαγωνισμού προβλήθηκαν από την ΕΡΤ, ηχογραφήθηκαν ζωντανά και κυκλοφόρησαν σε άλμπουμ με τίτλο "Κέρκυρα '82 - Αγώνες ελληνικού τραγουδιού - Τα 25 τραγούδια" από την ΕΜΙ, με διεύθυνση ορχήστρας και διεύθυνση παραγωγής και πάλι του Μάνου Χατζιδάκι. Παρουσιάστης της βραδιάς ο Αρης Δαβαράκης.

Μέσα από τους αγώνες προέκυψαν εξαιρετικά τραγούδια όπως το "Και θα χαθώ" της Ισιδώρας Σιδέρη και το "Μια βραδιά στο λούκι" των αδελφών Κατσιμίχα τα οποία πλέον θεωρούνται ως κλασσιά

Μια βραδιά στο λούκι
https://www.youtube.com/watch?v=XE8xNKlHs4s
Στίχοι-Μουσική: Χάρης Κατσιμίχας
Εκτέλεση: Πάνος Κατσιμίχας
Διεύθυνση Ορχήστρας: Μάνος Χατζιδάκις, Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1982


Κυριακή Απόγευμα
https://www.youtube.com/watch?v=-9cuG8c4BVY
Στίχοι-Μουσική: Χρήστος Κυριαζής
Εκτέλεση: Βασίλης Λέκκας
Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας 1981, Διεύθυνση Ορχήστρας: Μάνος Χατζιδάκις

 

Νυχτωδία
https://www.youtube.com/watch?v=GWRNuAFnG6c
Ποιήση: Σαπφώ (Σε ελεύθερη απόδοση Άκος Δασκαλόπουλος)
Μουσική: Μιχάλη Τερζή
Εκτέλεση: Κρίστυ Στασινοπούλου 
Α' Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, Κέρκυρα 1981 (δεύτερη βραδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες