13/4/17

THE VOREIOI 1967--1972

Αρχική σύνθεση:
Σώτος Κυρκασιάδης -τραγούδι
Ντόρα Λαμπατή -τραγούδι
Στέλιος Μπιλαδέρης -κιθάρα
Θανάσης Αλαμάνος -σαξόφωνο
Γιώργος Λαμπατής -πλήτρα
Πάνος Λεμονίδης -ντραμς

Το συγκρότημα ''Βόρειοι'' ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και οι μεγαλύτερες τους επιτυχίες υπήρξαν ''Το Τζίνι" ένα διασκευασμένο ιταλικό τραγούδι του Enrico Pianori και το περήφημο "Σαλούνα". Η σύνθεση αυτού του γκρουπ στα πέντε περίπου χρόνια της καριέρας του, ήταν ένα συνεχές “"φύγε εσύ - έλα ε‘σύ”", αφού παρέλασαν απ’' αυτό δεκάδες μουσικοί, όπως οι μπασίστες Ντίνος Μιχαηλίδης και Στέλιος Φωτιάδης, ο σαξοφωνίστας Άρης Θωμάς, οι κιθαρίστες Νέστωρ Δάνας και  Άδωνις Παπασωτηρίου, οι οργανίστες Γιώργος Παρωτίδης και Νίκος Φιλιππίδης και ο τραγουδιστής Γιώργος Πολυχρονιάδης. Χρόνια μετά το 1994 ο Άδωνις Παπασωτηρίου ηχογράφησε δύο από τις μεγάλες τους επιτυχίες το "Σαλούνα" και το Άφησε με". Στις 11 Μαρτίου 2013 έφυγε από ανακοπή ο τραγουδιστής, Σώτος Κυρκασιάδης.

Το τζίνι
https://www.youtube.com/watch?v=Q5N0sG62pds
Ελληνικοί Στίχοι: Νίκος Ελληναίος
Εκτέλεση: Σώτος Κυρκασιάδης

Το τραγούδι (με τον τίτλο "Αrmando Cacini") γράφτηκε από τον Ιταλό Enrico Pianori το 1966. Το προόριζαν για την Rita Pavone αλλά δεν άρεσε στη δισκογραφική. Ο Pianori τα μαζεύει και έρχεται Ελλάδα (1967). Τραγουδά στην Αθήνα και μετα στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία. Στη Θεσσαλονίκη το τραγουδούν και οι Θεσσαλονικείς "Βόρειοι" (1968) με ελληνικούς στίχους. Να πούμε εδώ ότι ο Enrico Pianori γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη την Σάσα Σοφού, παντρεύονται και κάνουν για αρκετά χρόνια μαζί επιτυχίες σαν ντουέτο. Νομίζω η πορεία τους συνεχίζεται μετά στην Αμερική.... (alain 01-09-2010 03:01)

Armando Cacini (1967)
https://www.youtube.com/watch?v=_qbU8lj4-yA&t=0s 
Στίχοι-Μουσική-Πρώτη Εκτέλεση: Enrico Pianori 

Σαλούνα
https://www.youtube.com/watch?v=nn_DlyDTnRs
Στίχοι: Νίκος Ελληναίος
Μουσική: Άδωνις Παπασωτηρίου & Άρης Θωμά
Η παρούσα ηχογράφηση έγινε το 1994 στο στούντιο του Χατζηγιανάκη. Τραγουδά ο Σώτος, πλήκτρα-μπάσο-κιθάρα-ενορχήστρωση Άδωνις και τύμπανα Βασίλης.

 

Σαλούνα, Σαλούνα.
Σε θυμάμαι, πάντα σε θυμάμαι.
Τα πυρωμένα χείλη σου δροσιά,
δροσιά στα διψασμένα χείλη μου.
Βοτάνι μαγικό στο λογικό η ομορφιά σου
και το παράξενο όνομά σου, Σαλούνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες