7/4/17

Λάμπρος Πορφύρας (1879-1932)

Το "Λάμπρος Πορφύρας" αποτελεί ψευδώνυμο του λυρικού ποιητή και μεταφραστή Δημητρίου Συψώμου, ο οποίος γεννήθηκε το 1879 στα Καρδάμυλα Χίου και πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1932 στο Πειραιά.

Είχε μετακομίσει με την οικογένειά του πρώτα στην Ερμούπολη της Σύρου και το 1884 στον Πειραιά. Γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών αλλά δεν πήρε το πτυχίο λόγω βαριάς ασθένειας. Από το 1900 αφοσιώθηκε στην ποίηση και ξεκίνησε να μελετά ελληνική και ξένη λογοτεχνία κυρίως δε τους Γάλλους και Άγγλους λυρικούς, τα έργα των οποίων διάβαζε από το πρωτότυπο. Έμεινε για μικρά χρονικά διαστήματα στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο ενώ πήρε μέρος και στην κίνηση για τη δημοτική γλώσσα και υπήρξε από τους ιδρυτές της Σοσιαλιστικής Δημοτικιστικής Ένωσης ή κίνησης οποία είχε σκοπό την επικράτηση του Σοσιαλισμού και του Δημοτικισμού. Το 1923 τιμήθηκε με το Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών. Πέθανε, στο σπίτι του στον Πειραιά στις 3 Δεκεμβρίου του 1932 από ακατάσχετη αιμορραγία. Η κηδεία του έγινε την επομένη ημέρα, παρόντος του Δημάρχου Πειραιά, Μ. Ρινόπουλου. Ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος θα καθιερώσει, στη μνήμη του, λογοτεχνικό διαγωνισμό και θα ονομάσει με το όνομά του έναν δρόμο της πόλης. 

Ο Πορφύρας ήταν άνθρωπος μάλλον μελαγχολικός και έζησε μοναχική ζωή μακριά από τους κοινωνικούς κύκλους και από τον βιοποριστικό αγώνα αφού είχε καλή οικονομική κατάσταση. Ήταν θαμώνας της απλής λαϊκής ταβέρνας και στους στίχους του τραγούδησε τον έρωτα, τη θάλασσα και την ελληνική φύση, τα ταπεινά πράγματα και τα θλιμμένα ειδύλλια. Ακολούθησε μεν το συμβολισμό διαμόρφωσε όμως ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Η δε γλώσσα του είναι απλή και η διάρθρωση των στίχων του, διακρίνεται από πρωτοτυπία. Όμως την ποίησή του τη χαρακτηρίζει η γλυκύτητα της έκφρασης, η μουσικότητα του τόνου και η αρμονία. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από Έλληνες συνθέτες και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες, είχε προσωπικούς φίλους τους λογοτέχνες Δημοσθένη Βουτυρά, Κώστα Βάρναλη, Κώστα Πασαγιάννη, Γεράσιμο Σπαταλά, Φώτο Γιοφύλλη κ.ά.

Ο Πορφύρας μετέφρασε στα Ελληνικά έργα της παγκόσμιας ξένης λογοτεχνίας έργα του Φλωμπέρ, Μπαλζάκ, Ουγκώ, Μπωντλαίρ, Προυστ, Ντεφόε, Σαίξπηρ, Ντίκενς και Μάρλοου.

Το στερνό παραμύθι
https://www.youtube.com/watch?v=DFlORX_rbCI
Ποίηση: Λάμπρος Πορφύρας
Μουσική: Νίκος Κολλάρος
Εκτέλεση: Ζωή Παπαδοπούλου


Θαλασσινό Φθινόπωρο
https://www.youtube.com/watch?v=0xoRuJxUcmA
Ποίηση: Λάμπρος Πορφύρας
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Εκτέλεση: Κώστας Καράλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες