7/3/17

Οι καλύτεροι stand up commedian

Το είδος αυτό έλκει την καταγωγή στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους κυνικούς και επικούρειους φιλόσοφους του 5ου αιώνος προκειμένου να ειπωθεί από αυτούς με παρρησία η πραγματικότητα χωρίς λογοκρισία. Η "παρρησία" λοιπόν < πᾶς + ῥῆσις ήταν η έκφραση της προσωπικής γνώμης χωρίς φόβο.

To σύγχρονο Stand-up comedy είναι είδος κωμωδίας το οποίο πραγματοποιείται ζωντανά σε κοινό και ο καλλιτέχνης απευθύνεται απευθείας στο κοινό με στόχο το γέλιο, συνήθως σε όρθια στάση και με χρήση μικροφώνου. Είναι κυρίως διαδεδομένη τέχνη σε όλον τον κόσμο αν και ξεκίνησε κυρίως από τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Ένας καλλιτέχνης που ασχολείται με το stand up comedy, ονομάζεται stand up κωμικός ή κωμικός.

Η τέχνη αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες άλλα και κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν δομηθεί επί σκηνής τα τελευταία 50 χρόνια. Ο κωμικός συχνά διηγείται μια γρήγορη ακολουθία χιουμοριστικών ιστοριών ή σύντομων αστείων (oneliners jokes) ή παρουσιάζει την άποψη του για ένα θέμα, τα οποία αποτελούν το μονόλογο του (ή αλλιώς τη ρουτίνα του). Ο καλός κωμικός οφείλει να γράφει μόνος του τα κείμενα του, δεν "κλέβει" αστεία άλλων κωμικών, δεν χρησιμοποιεί ανέκδοτα και δεν υποδύεται κάποιον ρόλο. Αντιθέτως από ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, στο stand up δεν είναι απαραίτητη η άμεση συνομιλία του καλλιτέχνη με το κοινό. Το κομμάτι αυτό ονομάζεται crowd work και αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο μέρος καθώς ο κωμικός πρέπει να αυτοσχεδιάσει πάνω στις απαντήσεις που θα πάρει από το κοινό, να προκαλέσει το γέλιο αλλά να μην προσβάλει ή φερθεί άσχημα στον θεατή. Η επαφή του κόσμου με τον κωμικό γίνεται μόνο όταν ο ίδιος το ζητήσει και απευθυνθεί προς το κοινό. Κάποιος θεατής που παρεμβαίνει από μόνος του, φωνάζει την διάρκεια της παράστασης και ενοχλεί γενικότερα την παράσταση ονομάζεται heckler. Στις περιπτώσεις αυτές ο κωμικός έχει δικαίωμα να απαντήσει όπως θέλει και σε πολλές περιπτώσεις να προβάλλει και να μιλήσει άσχημα με σκοπό να τον κάνει να σταματήσει ή να φύγει. Το stand up παρουσιάζεται σε ειδικούς χώρους comedy clubs αλλά και σε bar και θέατρα. Πιο γνωστοί ξένοι κωμικοί είναι ο Έντι Μέρφι, Ρίτσαρντ Πράιορ, Τζον Μαλέινι, Έιμι Σούμερ κ.α

Στην Ελλάδα το Stand up comedy, έκανε δυναμικά την εμφάνιση του την δεκαετία του ΄90, μέσα από το comedy club "Νύχτες Κωμωδίας" που λειτουργούσε η Λουκία Ρικάκη. Μέσα από της νύχτες κωμωδίας, ξεκίνησαν πολλοί γνωστοί κωμικού που συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας όπως Δημήτρης Δημόπουλος, Γιώργος Χατζηπαύλου, Σίλας Σεραφείμ, Λάμπρος Φισφής κ.ά. Άλλοι γνωστοί Έλληνες κωμικοί που έχουν ασχοληθεί με το είδος αυτό είναι ο Χάρρυ Κλυνν, ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Τα τελευταία χρόνια το είδος γνωρίζει τεράστια άνθηση στην χώρα μας, με δεκάδες κωμικούς (γυναίκες και άνδρες) που πραγματοποιούν παραστάσεις σε όλη την χώρα σε θέατρα, bar και σε φεστιβάλς ενώ comedy clubs υπάρχουν στην Θεσσαλινίκη και Αθήνα στο Γκάζι. Στις παραστάσεις των comedy clubs συμμετέχουν συνήθως 2 και παραπάνω κωμικοί παρουσιάζοντας σε μια βραδιά από 5 έως 30 λεπτά ο καθένας.

Στην Κύπρο το stand up commedy είναι σχετικά καινούριο και ο πρώτος που έκανε stand up commedy την δεκαετία του ΄90 ήταν ο Κώστας Κώστα σε ένα δικό του oneman show. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πλέον την εμφάνιση τους και άλλοι όπως οι Λούης Πατσαλίδης Κώστας Πρίγκηπας, Andy Ahana κ.α..

Κώστας Κώστα στις 8 (ΣΙΓΜΑ-Κύπρος)
https://www.youtube.com/watch?v=UuS3zZ9vrRM
O Κώστα Κώστα παρέα με τον τον Μιχάλη Ττερλικκά στο SIGMA TV, τον Μάη του 1997.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες