25/3/17

Κοσμάς Πολίτης (1888-1974)

Ο Κοσμάς Πολίτης ήταν ένας απ' τους σημαντιότερους Έλληνες πεζογράφους της γενιάς του '30. Τα χαρακτηριστικότερα έργα του είναι τα μυθιστορήματα Eroica (1938) και Στου Χατζηφράγκου (1962). Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1888 στην Αθήνα και το πραγματικό του όνομα ήταν Πάρης Ταβελούδης.

Τα παιδικά και νεανικά του χρόνια τα πέρασε στη Σμύρνη, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του, στα 12 του έχασε την μητέρα του έτσι την επιμέλεια του ανέλαβε η μεγάλη του αδελφή. Εκεί έμεινε εως την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Σπούδασς νομικά και εργάστηκε σαν τραπεζικός υπάλληλος. Η εμφάνιση του στην νεοελληνική πεζογραφία ήταν αιφνίδια και εντυπωσιακή: το πρώτο του μυθιστόρημα, το Λεμονοδάσος, (1930), έγινε δεκτό ενθουσιωδώς από τους κριτικούς λόγω της ερωτικής, φυσιολατρικής και αφηγηματικής του ελευθερίας. Στο μυθιστόρημα Εκάτη κυριαρχεί το ολοκληρωτικό πάθος, η αίσθηση του ανικανοποίητου και του ψυχικού προβληματισμού. Στα 1938 εκδίδει το ωραιότερο έργο του, την Eroica (1938) για την οποίο θα λάβει το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος ενώ αργότερα θα γίνει και ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Τα τρία πρώτα του μυθιστορήματά του έχουν χαρακτήρα κοσμοπολίτικο και στα δύο πρώτα, οι ήρωες είναι ενήλικοι, ενώ στην Eroïca ο συγγραφέας στράφηκε στον κόσμο της εφηβικής ηλικίας για να αναζητήσει εκεί την αυθεντικότητα. Αυτό που αναγνωρίστηκε αμέσως ως το αξιολογότερο χαρακτηριστικό της πεζογραφίας του Κοσμά Πολίτη ήταν η "ποιητικότητα" και ο "λυρισμός". Ακολουθούν οι Τρεις γυναίκες (1943) και Το Γυρί (1945) το οποίο γράφεται μέσα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στο οποίο κυριαρχεί η καθημερινή πραγματικότητα. Από το Γυρί κι έπειτα σημειώνεται μια ουσιαστική στροφή του συγγραφέα, μία τροπή από το εξαιρετικό και το ασυνήθιστο προς το καθημερινό και το συνηθισμένο (Απ. Σαχίνης). Από την ίδια οπτική γωνία περιγράφει και την Σμύρνη στο τελευταίο του ολοκληρωμένο μυθιστόρημα, Στου Χατζηφράγκου (1962). Στο έργον αυτό διακρίνεται ο πόνος για τον άνθρωπο και η βαθύτερη και καθολικότερη ανιρωπιά.     

Το 1973 εισήχθη στον Ευαγγελισμό με αναπνευστική και καρδιακή ανεπάρκεια, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας. Το 1974 νοσηλεύτηκε ξανά στον Ευαγγελισμό όπου και απεβίωσε, στις 23 Φεβρουαρίου. Μετά το θάνατο του  εκδόθηκε το 1975 το μισοτελειωμένο του μιθυστόρημα Τέρμα. Τέλος το μεταφραστικό έργο του Κοσμά Πολίτη ήταν πλουσιότατο και ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μετέφρασε πολλά από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

ΚΟΣΜΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ -Από τη σειρά του Υπ. Πολιτισμού "Ταξίδι στον Πολιτισμό"
https://www.youtube.com/watch?v=M8IAZUAXGDE

Είναι αλήθεια
https://www.youtube.com/watch?v=lVXjIDIqBis
Ποίηση: Federico García Lorca (Μετάφραση: Κοσμάς Πολίτης)
Μουσική: Ανέστης Τριανταφύλλου
Εκτέλεση: Αρλέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες