9/2/17

TRIO BEL CANTO

ΤΡΙΟ ΜΠΕΛ ΚΑΝΤΟ
Ευάγγγελος Μεταξάς
Γιάννης Παπαμακαρίου
Μιχάλης Ματθαίος.

To 1948, στο 5ο Γυμνάσιο Νίκαιας, ο Ευάγγγελος Μεταξάς γνωρίζεται με τον Βασίλη Τσομπανάκη και όταν θα γνωριστούν και με τον Γιάννη Παπαμακαρίου θα σχηματίσουν το πρώτο τους γκρουπ. Το 1950 πήραν το όνομα τους από τον Γιάννης Λυκιαρδόπουλος, ο οποίος τους ονόμασε "Οι Φίλοι του Bel Canto". Τότε ηχογράφησαν πολλά τραγούδια σε δίσκους 78 στροφών και συνεργάστηκαν με τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Μουζάκη. Το 1952 παρουσιάστηκαν από το Γιώργου Οικονομίδη στο Παιδίον του Άρεως και μεταβαπτήστηκαν σαν "Trio Bel Canto", ενώ την ίδιο χρόνο έκανα ζωντανή ηχογράφηση στο ΕΙΡ. Το 1956 έφυγαν για τις ΗΠΑ μαζί με την ορχήστρα του Γ. Μουζάκη. Στις 18 Ιουνίου φεύγει ο Τσομπανάκης και στην θέση μπαίνει ο Μιχάλης Ματθαίος. Από το 1957 έως το 1961 συμμετείχαν σε πολλές ελληνικές ηχογραφήσεις λαϊκών και ελαφρών τραγουδιών. Αξιοποιώντας την καλή φήμη που υπήρχε εκεί γι' αυτούς, το Trio Bel canto έγινε το πιο περιζήτητο και ακριβοπληρωμένο ελληνικό συγκρότημα. Στα χρόνια της καριέρας του, στις ΗΠΑ, το τρίο συνεργάστηκε με ελληνοαμερικανικές και ξένες ορχήστρες και με αρκετούς έλληνες τραγουδιστές που πέρασαν από'κεί. Ταξίδεψαν ακτοπλοϊκός στην Ελλάδα αλλά και σε πάρα πολλές χώρες Κύπρο, Ισραήλ, Λίβανο κ.α. θα παραμείνουν όμως στην Αμερική. Κυκλοφόρησαν δεκάδες δίσκους με ελληνικά τραγούδια, ηχογραφώντας πολλές από τις επιτυχίες του ελληνικού τραγουδιού, σε μοναδικές χαρακτηριστικές ερμηνείες. Στις περισσότερες ηχογραφήσεις συνοδεύονταν από την ορχήστρα του George Stratis ενώ ηχογράφησαν και πολλά τραγούδια μαζί με τον Νίκο Γούναρη. Το 1971 με την αποχώρηση του Μιχάλη Ματθαίου από το τρίο, βασικό μέλος του έγινε ο μπουζουξής Τάκης Ελένης, που παραμένει στο συγκρότημα μέχρι το 1986 για να τον αντικαταστήσει ο Γιώργος Βλίσμας. Από το 1986 θα παίζουν περισσότερο σε γιορτές, γάμους και βαπτίσεις. Το 1998 έφυγε και ο Βλίσμας και την νέα γενιά πλέον αποτελούν οι Ευάγγελος Μεταξάς, Κυριάκος Μεταξάς, Νίκος Μαντούκος.

Τρίο Μπελκάντο -Το δικό μου πάπλωμα
https://www.youtube.com/watch?v=Nb9HhNwEyCM
Στίχοι-Μουσική: Γιώργος Μητσάκης 

TRIO BEL CANTO AND TAKIS ELENIS

Performing Greek music for Greek and American audiences with polished vocal harmonies and strong musicianship, the Trio Bel Canto became arguably the most popular Greek American band of all-time.They were founded in 1948, in Greece, but relocated to the U.S. in 1966. Exceptional bouzouki player TakisElenis joined the band in 1971, further enhancing the Trio Bel Canto’s standing. Elenis left the group in 1986 to pursue solo interests.

1 σχόλιο:

  1. Ο Ευάγγελος Μεταξάς αποφοίτησε το 1948 από το Γυμνάσιο Νίκαιας, που ήταν το μοναδικό γυμνάσιο στη Νίκαια. Αρχικά ιδρύθηκε ως 5ο Γυμνάσιο Πειραιώς το 1932 και το 1936 μετονομάστηκε σε Γυμνάσιο Νέας Κοκκινιάς, ενώ το 1940 όταν η Ν. Κοκκινιά μετονομάστηκε σε Νίκαια, μετονομάστηκε και το Γυμνάσιο σε Γυμνάσιο Νίκαιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες