22/2/17

Μαρία Δουράκη

Η τραγουδίστρια της ελαφράς και της λαϊκής μουσικής, Μαρία Δουράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Γνωστή έγινε κατά την δεκαετία 1968-1978. Η Δουράκη έκανε την πρώτη εμφανισή της στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ''Μην πατάτε τη χλόη'' το 1965 ερμηνεύοντας συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου. Ηχογραφεί κάποια σκόρπια 45άρια και το 1967 εμφανίζεται στην ταινία ''Μιας πεντάρας νειάτα'' να λέε τραγούδια του Ζαμπέτα. Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στον δίσκο του Δήμου Μούτση ''Κάποιο Καλοκαίρι''. Από το 1970 και μετά εντάσσεται στην LYRA όπου ηχογραφεί πολλά τραγούδια χωρίς κανένα προσωπικό δίσκο. Την ευκαιρία αυτή της την δίνει η POLYDOR αφού το 1976 παίρνει το Α΄ Βραβείο στο 15ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Νανόπουλου «Άσπρα πουλιά» (συμβράβευση με τον Κωστή Χρήστου στο τραγούδι του Πετρίδη «Χίλιες φορές»). Το 1977 και 1978 εκδίδει τους δύο μοναδικούς προσωπικούς της δίσκους, "Δεν είν' αυτό δεσμός" (1977) και "Δουράκη '78" (1978).  Έκτοτε χάνονται δισκογραφικά τα ίχνη της.

Για μερικά χρόνια παρουσίαζε δική της εκπομπή στο κανάλι του εκδότη και δημοσιογράφο Γιώργου Μιχαλόπουλου "Τηλε-Τώρα" με επίκαιρα θέματα αλλά και με κάποια "σκληροπυρηνικά" θέματα που συζητιούνται μέχρι και σήμερα.

Ένα μύθο θα σας πω
https://www.youtube.com/watch?v=Bzdd_upwYVc
Στίχοι: Θρασύβουλος Σταύρου
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Μούτσιος & Μαρία Δουράκη


Χρυσή κλωστή
https://www.youtube.com/watch?v=0wFfz5I7gkA
Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος Μουσική: Λίνος Κόκοτος Πρώτη εκτέλεση: Μαρία Δουράκη
Από τον δίσκο "Ο Κήπος" που κυκλοφόρησε το 1971. Στον δίσκο τραγούδησαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρία Δουράκη, η Έλενα Κυρανά και ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας. Ενορχήστρωση ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες