6/1/17

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (1939-2020)

Η ποιήτρια και διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας (αγγλικών, γαλλικών και ρωσικών) Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939 και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2020. Υπήρξε πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσιεύει στο περιοδικό Καινούργια εποχή το ποιήμα της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον διευθυντή της Καινούργιας εποχής γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!». Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση αλλά και τη μετάφραση. Δημοσίευσε ακόμη άρθρα και δοκίμια για την ελληνική ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έδωσε διαλέξεις και έχει διαβάσει ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Daztmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.ά.). Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες και ποιήματά της εμπεριέχονται σε διάφορες λογοτεχνικές ανθολογίες. Η ποίησή της διακρίνεται από μια έντονη καταφυγή σε φανταστικές χώρες.

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ ανήκε στην μεταπολεμική γενιά. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποιητικής της είναι η «σωματικότητα των αισθημάτων και η κατάφαση στη μοναξιά ως του βαθύτερου γνωρίσματος της ύπαρξης», ενώ στα πιο πρόσφατα έργα της η έμφαση δίνεται στις αυτοβιογραφικές αναφορές και σε έναν εσωτερικό διάλογο με τον θάνατο. Μεγάλος θαυμαστής της ήταν και ο αείμνηστος τραγουδοποιός Θάνος Ανεστόπουλος που παρουσίασε μελοποιημένα ποιήματά της.

Θάνος Ανεστόπουλος ~ Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ 
https://www.youtube.com/watch?v=Uo2HSYN945M
Στίχοι: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Μουσική-Εκτέλεση: Θάνος Ανεστόπουλος
Θάνος Ανεστόπουλος ~ Μελοποίηση από Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ / Sumiglia, Διάφανα Κρίνα, Είμαστε εδώ με ποιήματα και μουσική 2013, Πλατεία Κλαυθμώνος

  Το τραγούδι αυτό, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του συγκροτήματος A Filetta [προφέρεται Α Βιλέτ(α)], δημιουργήθηκε το 1988 ως φόρος τιμής στον Ghjuvan Battista Acquaviva, «εκείνον που ως την ύστατη αναπνοή ταυτίστηκε με αυτή τη γη που μας γέννησε. Είναι ένας ύμνος στον αλτρουισμό, στο δόσιμο του εαυτού μας στους άλλους».

Ο ΘΑΝΟΣ ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΡΟΥΚ
 https://www.youtube.com/watch?v=h9at5RlTY0A
Αποσπάσματα από τους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε στίχους της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ, στη μίνι συναυλία που έδωσε ο Θ.Ανεστόπουλος. 13 Φεβρουαρίου 2013 στο Σπίτι της Κύπρου. Μιά εκδήλωση του περιοδικού "Νέο Επίπεδο" του Γιάννη Στεφανάκι, για τη σπουδαία ποιήτρια μας. Το βιντεάκι τραβήχτηκε με τη φωτογραφική μου μηχανή και περιέχει (δυστυχώς) αποσπάσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες