15/1/17

Περικλής και Ξανθή Περάκη

Η φήμη της μπριόζας με όλο σκέρτσο και νάζι τραγουδίστριας Ξανθής Περάκη δεν έχει ακόμα ξεθωριάσει. Η Ξανθή Περάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, στο Θησείο και σε ηλικία τριάμισι χρόνων ξεκίνησε μπαλέτο και πιάνο, και η μητέρα της την πήγε στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη ενθουσιάζοντας τους πάντες. Η μητέρα της, την πήγαινε πολύ συχνά και στο θέατρο να δει την Βουγιουκλάκη, την Ζωζώ και την Βλαχοπούλου. Στα οκτώ της έπαιξε μια πονηρή αλεπού στο παιδικό θέατρο του Ανέστη Βλάχου. Αν και μαθήτρια Γυμνασίου κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως τραγουδίστρια σε κοινό με την ορχήστρα του Χρήστου Μουραμπά. Μαζί με τον αδελφό της Περικλη πήγαιναν στα καλύτερα ωδεία της Αθήνας. Τον πρώτο της δίσκο τον έβγαλα το 1971 και λεγόταν «Πάλι, πάλι». Ηταν μεταφορά στα ελληνικά -σε στίχους Ρέτης Ζαλοκώστα- του γνωστού αγγλικού τραγουδιού «Funny funny». Εβγαλε και άλλα δύο μοντέρνα τραγούδια του Ακη Σκαμάγκα και ακολούθησε ένα πολύ ωραίο κομμάτι, το «Κι είπες αντίο» του Δημήτρη Μηλιού και της Σέβης Τηλιακού, με το οποίο το 1975 κέρδισε το 2ο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βουλγαρίας. Κι ύστερα ήρθαν τα κλασικά τσιφτετέλια «Σημαδάκι μελανό», «Ελα ασήμωνε να σε λέω» και το περίφημο «Μελαχρινάκι». Γενικά, όλα τα τραγούδια τα ερμήνευε με τέτοιο τρόπο, ώστε να την εκφράζουν απόλυτα, ακόμη και η αμφίεσή της να παραπέμπει στο νόημα του τραγουδιού. Για παράδειγμα, το «Ασήμωνε για να σε λέω» το τραγουδούσε ντυμένη σε στιλ Τσιγγάνας, με ντέφι. Τραγουδούσε όμως εξαιρετικά και τα δημοτικά τραγούδια τα οποία υπάρχουν στο δίσκο «Τα καλαματιανά» με την επιμέλεια του αείμνηστου Γιώργου Κόρου. Η Περάκη έγινε γνωστή και αγαπητή στο κοινό όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον ελληνισμό της Αμερικής, της Αυστραλίας, παντού καθώς χιλιάδες ομογενείς την έχουν απολαύσει στις συναυλίες και στις διάφορες χοροεσπερίδες.


Βρε μελαχρινάκι
https://www.youtube.com/watch?v=GKwoitW_OKo
Στίχοι-Μουσική: Μάκης Χριστοδουλόπουλος
Εκτέκεση: Ξανθή Περάκη 

"Το «Μελαχρινάκι» το είχε πρωτοτραγουδήσει ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος. Στη δική μου εκτέλεση πρόσθεσα αυθόρμητα το «Ντίμπι ντάι», επειδή ήθελα να το προσαρμόσω στο ύφος μου, δηλαδή να το κάνω πιο σκερτσόζικο. «Ντίμπι ντάι, ντίμπι ντάι» δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, είναι -ας πούμε- μια έκφραση χαράς και κεφιού." Ξανιή Περάκη


Τραγουδιστής ήταν και ο αδελφός της Περικλής Περάκης. ο οποίος άφησε την καριέρα που είχε για σαράντα χρόνια για να φροντίζει τη μητέρα τους. Άφησε το ξενύχτι και δούλευε ως δημοσιογράφος από το πρωί ως το μεσημέρι για να είναι μετά κοντά της. Ο Περικλής έκανε σπουδαία καριέρα κυρίως την δεκαετία του ΄70 ενώ μαζί με την Ξανθή είχαν ανοίξει δύο νυχτερινά κέντρα. Μαζί με την αδελφή του ταξίδεψαν και στην όπου γης ομογένεια. Μεγάλες επιτυχίες του: "Και μην μου γράφεις", "Απονιά", "Ποιος θα το πίστευε" κ.ά. Ο Περικλής Περακης πέθανε στις 20 Ιουλίου 2022.


Και μην μου γράφεις
https://www.youtube.com/watch?v=QUMkv1nOnQg

 

4 σχόλια:

  1. Λυπάμαι τόσο πολύ καλό παράδεισο να έχει στη γειτονιά των αγγέλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Παράδεισο να έχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα 2 περίπου προηγούμενα χρόνια τριγυρνούσε σπρώχνοντας ένα καροτσάκι από SM στους δρόμους της χαραυγής στη Δάφνη σκιά του εαυτού του γερασμένος και ταλαιπωρημένος.Ο Θεός να τον αναπαύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε ήξερα τίποτα πόσο λυπάμαι ξαδελφε καλό παράδεισο να έχεις ίσως συναντήσεις το γιο μου Νικολα😥

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες