29/12/16

Λεωνίδας Βελής

Ο τραγουδιστής Λεωνίδας Βελής ανήκει στην λεγόμενη "σχολή Καζαντζίδη". Ο Στέλιος Καζαντζίδης πάντοτε εκτιμούσε τον Βέλη και είχαν συνεργαστεί και στην δισκογραφική εταιρεία που συνέστησε ο Στέλιος. Ο Λεωνίδας Βελής γεννήθηκε στην Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη αλλά από πολύ μικρός βρέθηκε στην Αμερική. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων. Ήθελε να γίνει προγραμματιστής. Ποτέ του δεν είχε σκεφτεί να γίνει τραγουδιστής αν και στις παρέες που τραγουδούσε με τους φίλους του ενθουσίαζε τους πάντες. Στο Σικάγο για χάρη μιας κοπέλας εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε στο Λος Άντζελες. Μια μέρα που του είχαν τελειώσει τα χρήματα, τραγούδησε σε κάποιο μαγαζί. Ο μαγαζάτορας ξετρελάθηκε και τον προσέλαβε με 150 δολάρια τη βδομάδα. Τραγουδούσε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Το 1975, σ' ένα μαγαζί στο Σικάγο (Ελλάς Καφέ) που τραγουδούσε, τον είδε η Τζίντζερ Ρότζερς και τον πήρε μαζί της σε μια περιοδεία 6 μηνών σ' όλη την Αμερική, όπου τραγουδούσε Σινάτρα, Τομ Τζόουνς και το "Ποτέ την Κυριακή". Οι φίλοι του τον παρότρυναν να έλθει στην Ελλάδα. Έβγαλε το δίσκο του "Πρώτη Γνωριμία" με παραγωγό τον Άκη Πάνου. Ο δίσκος περιείχε παλιά τραγούδια του Πάνου σε δεύτερες αλλά σπουδαίες εκτελέσεις. Ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο το όνομά του περιείχε μεταξύ των άλλων τις επιτυχίες "Με σένα πλάι μου" και "Η δεύτερη φορά" καθώς και το "Πρακτορείο" του Σταύρου Ξαρχάκου. Στα μέσα Δεκεμβρίου 1985, κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος του με τίτλο "Η Συνάντηση" με παραγωγό τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη. Σταθμός στην καριέρα του ήταν και η συνεργασία του με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ειδικά για τον Λεωνίδα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος λέει: 
"Τα τελευταία χρόνια δεν άκουσα πιο ζωντανή και πιο χυμώδη φωνή από του Λεωνίδα Βελή. Σωστά τον επέλεξε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ανάμεσα σε πολλούς για να του βγάλει τον πρώτο του δίσκο, σωστά του εμπιστέυθηκε ο Άκης Πάνου μια σειρά από τα πιο ωραία τραγούδια του. Αυτή τη ζωντανή και χυμώδη, γεμάτη μαγνητισμό και ειλικρίνεια φωνή του Λεωνίδα Βελή, ξεχωρίσαμε κι εμείς, ο Χρήστος Νικολόπουλος και εγώ". 
Το αποτέλεσμα της σύμπραξης λέγεται "Συλλαβιστά, Ψιθυριστά"και ο δίσκος έγινε χρυσος. Ακολούθουν συνεργασίες και δίσκοι με τους Σούκα, Μουσαφίρη, Μαρκόπουλο, Δημήτρη Βενιζέλο, Κορδατζή. Βίρβο, Ρεπάνη, Χρυσοβέργη, Ερημίτη, Αφοι Κατσιμίχα, Βαρδή, Ρασούλη, Μπιθικώτση, Εευθερίου κ.α. Έχει ακόμη γράψει και ένα καινούριο ύμνο για την αγαπημένη του ομάδα τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια για καθαρά πτοσωπικούς του λόγους επέλεξε να απέχει συνειδητά από τις πίστες και τη δισκογραφία. 

Εγώ ο Στέλιος
https://www.youtube.com/watch?v=hCtK7XvcBkU
Στίχοι: Νίκος Λουκάς
Μουσική: Τάκης Σούκας
Εκτέλεση: Λεωνίδας Βελής





Λεωνίδας Βελής -Εγώ με την αξία μου
https://www.youtube.com/watch?v=Llk86MyDYGA
Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης
Μουσική: Στέλιος Καζαντζίδης
Πρώτη Εκτέλεση: Στέλιος Καζαντζίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες