20/12/16

Το ημερολόγιο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902-1953)

Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος (1902-1953) αποτέλεσε κορυφαία πολιτική και πνευματική φυσιογνωμία της Κύπρου και πραγματικό αγλάισμα της γενετηράς του Πάφου. Πολιτικός, δικηγόρος και λογοτέχνης σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Πάφο το 1922 για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου ενώ παράλληλα, ανέπτυξε έντονη πολιτική αλλά και εκπολιτιστική δράση. Ως εκλελεγμένο μέλος του "νομοθετικού συμβουλίου" σε ηλικία 27 ετών, λαμβάνει ενεργό μέρος στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931 και φυλακίζεται από τους Βρετανούς δυνάστες για 4,5 χρόνια σαν υποκινητής της εξέγερσης. Στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο Γαλατόπουλος «Στις φλόγες του Κυβερνείου», (το βιβλίο γράφτηκε απευθείας στα Αγγλικά) αποτυπώνει τα χρόνια του εγκλεισμού του στα μπουντρούμια του αποικιοκρατικού καθεστώτος. Από το 1943 ώς το πρόωρο θάνατο του, το 1953, εξελέγη τρεις φορές δήμαρχος Πάφου, εγκαινίασε ακόμη τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου. Διετέλεσε μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου ενώ το 1949 με την βοήθεια του μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο, θέσπισε τις Παλαμικές Εορτές στην Πάφο και το Βραβείο Παλαμά.

Ειδικά για το ημερολόγιο του Γαλατόπουλου ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου αναφέρει πως: ο βιβλίο αυτό (το οποίο μεταφράστηκε και στα Ελληνικά πριν μερικά χρόνια) απεικονίζει τα Οκτωβριανά, την καταδίκη του Γαλατόπουλου από την αποικιοκρατία, τον εγκλεισμό και την παραμονή του στη φυλακή, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επιβεβαίωση αυτής της απαστράπτουσας προσωπικότητας που κόσμησε τον δημόσιο βίο της Πάφου και έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην κυοφορία του επαναστατικού αντιαποικιοκρατικού κινήματος, που έμελλε να εκδηλωθεί μετά τον πρόωρο θάνατο του. Η ανάγνωση αυτού του ημερολογίου συγκλονίζει. Όχι μόνο γιατί αποκωδικοποιεί την ατμόσφαιρα μιας ταραγμένης εποχής, όχι μόνο γιατί αποτελεί μιαν αυθεντική μαρτυρία του καταπιεστικού χαρακτήρα της αποικιοκρατίας αλλά και γιατί το ημερολόγιο του Γαλατόπουλου αποκαλύπτει σπάνια χαρίσματα ευρυμάθειας και υψηλού λογοτεχνικού ύφους, εφάμιλλου των μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών της εποχής του. Ο λόγος του πατριωτικός αλλά όχι μισαλλόδοξος. Αντικειμενικός αλλά όχι ουδέτερος. Πολιτικός αλλά όχι σκόπιμος και υστερόβουλος. Αμείλικτος αλλά και επιεικής. Απόλυτα επεξεργασμένος και καταφανώς αυθόρμητος. Μαχητικός και ταυτόχρονα τρυφερός. Διδακτικός αλλά όχι επιδεκτικός. Γι’ αυτό η κάθε παράγραφος του ημερολογίου είναι μια πνευματικά και ηθικά αυθεντική πράξη."

Tο τραγούδι μου
https://www.youtube.com/watch?v=6d99ydZJLko
Ποίηση Χριστόδουλος Γαλατόπουλος
Μουσική-Εκτέλεση: Αντρέας Αρτέμης
Από τον δίσκο "Ο Ερωτευμένος της Ρήγαινας που 'ναι στο Κάστρο"


Η ανεμοδαρμένη βαρκούλα
https://www.youtube.com/watch?v=9yOJCHVq3VY
Ποίηση Χριστόδουλος Γαλατόπουλος
Μουσική: Αντρέας Αρτέμης
Εκτέλεση: Αθηνά Χαραλαμπίδου


1 σχόλιο:

  1. ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ :
    "Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΗΓΑΙΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ..."
    σε Ποίηση ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΑΛΑΤΟΠΟΥΛΟΥ (1902-1953)

    Ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Α. Αρτέμης με αφορμή τα 100 χρόνια και 50 από το θάνατο του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου εξέδωσε το 2003 αυτό το ψηφιακό δίσκο. Σ’αυτόν ερμηνεύει καθ’ ολοκληρίαν ο ίδιος ο Συνθέτης ενώ τις εξαίρετες απαγγελίες αποδίδει ο ηθοποιός του Κυπριακού Θεάτρου Φώτος Φωτιάδης.
    Ο Χριστόδουλος Γαλατόπουλος, αιρετός δήμαρχος Πάφου από το 1943, Δικηγόρος πολιτικός στον τοπικό μικρόκοσμο από την εποχή των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών του 1931. Μεγάλη προσωπικοτήτα της «Πάφου» κορυφώθηκε στη δεκαετία του 1940 με 1950. Φυλακίστηκε από τον άγγλο δυνάστη στα χρόνια της Αγγλοκρατίας στη Κύπρο και φυλακίστηκε. Το λογοτεχνικό του έργο τεράστιο σαν τη προσωπικότητα του. Ιστορική μορφή στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου στην εξέγερση του 1931, γνωστά ως «Οκτωβριανά».
    Τον Οκτώβριο του 1931 οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στη βίαιη, στυγνή και απάνθρωπη μεταχείριση των Βρετανών ζητώντας την λύτρωση από την καταπιεστική Αγγλική κατοχή και την Ένωση με τον Εθνικό κορμό. Η ιστορική εκείνη στιγμή ήταν η κορύφωση μιας σειράς γεγονότων και αντιδράσεων του Κυπριακού λαού. Αφορμή για τον ξεσηκωμό ήταν δυο γεγονότα τα οποία πυροδότησαν την εξέγερση:
    -Το διάταγμα των Άγγλων που τροποποιούσε το τελωνειακό δασμολόγιο
    -Η αποφυγή να διατεθούν τα περισσεύματα του Κυπριακού προϋπολογισμού για να εξοφληθούν τα τοκοχρεωλύσια δάνεια Βρετανών ομολογιούχων που είχαν χορηγηθεί με την εγγύηση της Βρετανικής κυβέρνησης το 1855.


    Ευχαριστώ για την blog ανάρτηση !
    πληροφορίες για τον συνθέτη:
    ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΑΡΤΕΜΗΣ
    ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
    http://andartemis.blogspot.com.cy/
    http://aartemhscomposer.blogspot.com/
    http://www.youtube.com/user/agaphnwr
    http://aartemhspoetica.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες