21/10/16

Léopold Sédar Senghor (1906-2001)

Λεοπόλντ Σενγκόρ (9 Οκτωβρίου 1906 - 20 Δεκεμβρίου 2001) πολυβραβευμένος ποιητής, ακτιβιστής υπέρ της ανεξαρτησίας των αφρικανικών λαών, πολιτικός και πρώτο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης.

Γεννήθηκε στο Ζοάλ-Φαντιούθ της Σενεγάλης περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά του Ντακάρ. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε το σχολείο σε ένα χριστιανικό οικοτροφείο για καθολικούς και το 1922 παρακολούθησε ένα σεμινάριο στο Ντακαρ. Έως τότε, είχε πάθος με τη γαλλική λογοτεχνία ενώ κέρδισε και διακρίσεις στα γαλλικά, τα λατινικά, τα ελληνικά αλλά και την άλγεβρα. Το 1928 πήγε στη Γαλλία με υποτροφία για να συνέχισε εκεί τις σπουδές του. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, από όπου παρέλαβε τον τίτλο Agrégation στα Γαλλικά Γράμματά και εν συνεχεία δίδαξε ως καθηγητής σε πανεπιστήμια του Παρίσι και της Τουρ την περίοδο 1935-45. Έλαβε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τις τάξεις του γαλλικού στρατού, αιχμαλωτίστηκε όμως από τους ναζί και κρατήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έως το 1942. Υπήρξε οπαδός μιας ομοσπονδίας της Αφρικής, και μαζί με το Μαλί και το πρώην Γαλλικό Σουδάν δημιούργησε μια ομοσπονδία όπου ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής αυτής Συνέλευσης ως τον τερματισμό της, το 1960. Η Σενεγάλη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία στις 4 Απριλίου 1960 και ως πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης διετέλεσε ο Σενγκόρ και κυβέρνησε από τις 6 Σεπτεμβρίου 1960 ως τις 31 Δεκεμβρίου 1980 σε μία περίδο είκοσι χρόνων ενώ ήταν και ο συγγραφέας του εθνικού ύμνου της Σενεγάλης. Ως πρόεδρος, ευνόησε τη διατήρηση των σχέσεων της χώρας του με τη Γαλλία και τον δυτικό κόσμο. Δύο τουλάχιστον φορές οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Υπήρξε ο πρώτος Αφρικανός που έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1983 και τιμήθηκε με τα βραβεία του Μεγάλου Σταυρού της Λεγεώνας της Τιμής, του Μεγαλόσταυρου του Εθνικού Τάγματος της Τιμής, του Ταξιάρχη των Τεχνών και των Γραμμάτων, του Διοικητή της Τάξης των Ακαδημαϊκών Φοινίκων και πολλές άλλες σημαντικές βραβεύσεις μεταξύ των οποίων και η ανακήρυξης του Λεοπόλντ Σεγνκόρ σε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Σενγκόρ έγραψε ποιητικές συλλογές στη γαλλική γλώσσα. Από το ποιητικό του έργο διακρίνονται οι συλλογές "Τραγούδια της σκιάς", "Αιθιοπικά", "Νυχτερινά", "Ανθολογία της νέας γαλλόφωνης, της μαύρης και της μαλγασικής ποίησης" κ.ά. Ποιήμα του μελοποιήθηκαν και από τον Μίκη Θεοδωράκη. Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 2001, σε ηλικία 95 ετών.

Η νύχτα του Sine
https://www.youtube.com/watch?v=Alhbe-jOOjk
Στίχοι: Léopold Sédar Senghor
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
 

Θα προφέρω το όνομα σου
https://www.youtube.com/watch?v=kNiV22M78KA
Στίχοι: Léopold Sédar Senghor
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη
Από το δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη "Άσματα", 1998


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες