30/10/16

Λεωνίδας και Άδμητος Πιτσιλλίδης


Ο Γιώργος, ο Λεωνίδας και ο Άδμητος Πιτσιλλίδης ήταν παιδιά του σπουδαίου Κύπριου συγγραφέα και λογοτέχνη Μιχάλη Πιτσιλλίδη. Οι υιοί Πιτσιλλίδη είναι επίσης γνωστοί στο κοινό και πολύ αγαπητοί στο χώρο της μουσικής. 

Ο Γιώργος Πιτσιλλίδης ήταν ζωγράφος. 

Ο Λεωνίδας Πιτσιλλίδης στα πρώτα του βήματα θεωρείτο "ως παιδί θαύμα" ενώ σήμερα είναι ένα πολύ πετυχημένος και διακεκριμένος μουσικός και τραγουδιστής. Σαν παιδί έπαιξε στην πρώτη κυπριακή σειρά εποχής που έγραψε ο πατέρας τους και προβλήθηκε το 1967 από το ΡΙΚ στο "Πουκατωθκιόν της Μαδαρής". Ο Λεωνίδας τελείωσε το Β΄Γυμνάσιο Λεμεσού και αν και αυτοδίδακτος μουσικός έγραψε την μουσική της εν λόγω σειράς ενώ άλλες συνθέσεις του είναι και αυτές εμνευσμένες από την κυπριακή επαρχία, τον τρόπο ζωής και την ιστορία της. Γνωστές του δημιουργίες είναι το «Αγαπημένη Κύπρος», «Ακάμας», «Πιτσιλιά», «Ύμνος του Καραβά» και «Τα φτερά των ονείρων», όμως το "Elysian Memories" αποτελεί την κορυφαία του σύνθεση και όπως ο ίδιος ομολογεί "Πιθανώς αυτό, να είναι και το καλύτερο έργο που έχω συνθέσει. Μέσω των μελωδιών κάποιος μπορεί να αισθανθεί τους Ελληνικούς ρυθμούς με τους οποίους μεγάλωσα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής μου".

Ο Άδμητος Πιτσιλλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960 και τελείωσε το Β΄Γυμνάσιο Λεμεσού. Από το 1994 ασχολήθηκε με την ενορχήστρωση με το δικό του μουσικό σχήμα. Δημιούργησε το γνωστό μουσικό σχήμα που φέρει τιμιτικά το όνομα του. Σπούδασε κιθάρα και Performance στο Λονδίνο. Στην χωριό Επισκοπή της Λεμεσό βρίσκεται ο χώρος εργασίας του Polyechon Productions. Συνεργάστηκε δισκογραφικά και με τον αδελφό του Λεωνίδα αλλά και με άλλους κύπριοιυς συνθέτες όπως ο Βάσος Αργυρίδης. Το



Mediterranean - Elysian Memories - Leonidas Pitsillides
https://www.youtube.com/watch?v=WCYQr80HSlk
Μουσική Σύνθεση: Λεωνίδας Πιτσιλλίδης
 

Elysium - Elysian Memories - Leonidas Pitsillides
https://www.youtube.com/watch?v=bE_i2bOHPG4
Μουσική Σύνθεση: Λεωνίδας Πιτσιλλίδης


Άδμητος Πιτσιλλίδης -Η Ανεράδα
https://www.youtube.com/watch?v=Wep6rJmgXV4
Ποίηση: Βασίλης Μιχαηλίδης
Μουσική: Βάσος Αργυρίδης

1 σχόλιο:

  1. Ο Άδμητος Πιτσιλλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1960. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που αποτελείτο από μουσικολάτρεις και ανθρώπους του πνεύματος από την πλευρά του πατέρα του Μιχάλη, ψαλτάδες και χορευτές από την πλευρά της μητέρας του Ελευθερίας, έμαθε από πολύ νωρίς να θεωρεί τη μουσική και το τραγούδι ειδικότερα, μέρος της καθημερινής δραστηριότητάς του. Στη συνέχεια απέκτησε μουσική παιδεία στην κιθάρα από τους Νίκο Παπασάββα, Ζωούλα Μάρκου Παϊσάνου και Istvan Androvic, επιτυγχάνοντας το “Pefrormer’s Certificate” του TRITINY COLLEGE του Λονδίνου.

    Το 1994 άρχισε να εργάζεται σαν ενορχηστρωτής με το δικό του Μουσικό Σχήμα. Έκτοτε παρουσιάστηκαν σε αρκετές συναυλίες με διάφορους άλλους Κυπρίους καλλιτέχνες από τον μουσικό χώρο, όπως είναι ο Λεωνίδας Πιτσιλλίδης και ο Ευαγόρας Καραγιώργης και σχήματα όπως οι χορωδίες του ΑΡΗ Λεμεσού, Λέανδρου Σίταρου, ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ και της ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε σε συναυλίες, σαν ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας, με τους: Μαρίζα Κωχ, Μαρία Δημητριάδη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δημήτρη Μπάση, Κώστα Μακεδόνα, Μανώλη Μητσιά, Μιχάλη Βιολάρη, Βασίλη Λέκκα, Αλίκη Καγιαλόγλου, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Μανώλη Λιδάκη, Νένα Βενετσάνου, Βασίλη Σαλέα, Παντελή Θαλασσινό, Μελίνα Ασλανίδου, Κώστα Χατζή, Δέσποινα Ολυμπίου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Γιώτα Νέγκα, Φωτεινή Βελεσιώτου, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Πέτρο Γαϊτάνο, Κώστα Χατζηχριστοδούλου, Μπάμπη Τσέρτο, Ειρήνη Τουμπάκη, Μαρία Αναματερού, Γιώργο Νταλάρα και Γλυκερία.

    Ανέλαβε επίσης και την ευθύνη της προετοιμασίας και διεύθυνσης ορχηστρών που συνόδευσαν τους διεθνούς φήμης τραγουδιστές Demis Roussos και Vicky Leandros αλλά και στο εσωτερικό, όπως π.χ. για τη συναυλία - ανθολογία τραγουδιών του στιχουργού Πόλυ Κυριάκου. Ο Άδμητος έγραψε μουσική για θεατρικές παραστάσεις της ΕΘΑΛ, του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ, και της παιδικής σκηνής ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ, μουσική για την τηλεοπτική σειρά «Εγώ η Λητώ Δομέστικα», τραγούδια, και μουσική για μπαλέτο.

    Δισκογραφικά συμμετείχε στον δίσκο του Βάσου Αργυρίδη «Στην χώραν π’ αναγιώθηκα» σε ποίηση των Βασίλη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πιτσιλλίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Ανδρέα Παράσχου και Χριστίνας Πισή. Επίσης με το σχήμα του ηχογράφησε για τις ανάγκες της κυπριακής τηλεόρασης και του BBC και έχει στο ενεργητικό του μουσικές εμφανίσεις στην Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες