11/10/16

ΟΘΕΛΛΟΣ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

"Ο Μαυριτανός στρατηγός της Δημοκρατίας της Βενετίας Οθέλλος ήταν ερωτευμένος με την νεαρή και όμορφη σύζυγο του Δεισδαιμόνα, την οποία παντρεύεται κρυφά απ' τον πατέρα της, Βραβάντιο. Ο πανούργος σημαιοφόρος του στρατεύματος Ιάγος που το όνειρό του ήταν να πάρει τη θέση Κάσσιου ευνοούμενο του Οθέλλου, έτσι συκοφαντεί και καταφέρνει να διαβάλει τη Δεισδαιμόνα για απιστία με τον Κάσσιο χρησιμοποιώντας τον Ροδρίγο, έναν Ενετό ευγενή που ήταν ερωτευμένος με τη Δεισδαιμόνα. Ο Βραβάντιος μαθαίνει για τον κρυφό γάμο της κόρης του και απευθύνεται στα δικαστήρια κατηγορώντας τον Οθέλλο για μάγια, μιας και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η κόρη του ερωτεύκηκε ένα μαύρο ασχημομούρη και πολύ μεγαλύτερο της. Ο Οθέλλος και η Δεισδαιμόνα μάταια εκλιπαρούν τον πατέρα της να τους δώσει την ευχή του. Ο Οθέλλος στέλνεται στην Κύπρο να πολεμήσει τους Τούρκους και μαζί του ταξιδεύουν η Δεισδαιμόνα, καθώς και ο Κάσσιος με τον Ιάγο ο οποίος ακολουθείται από την γυναίκα του Αιμιλία. Ο Ιάγος, θέλοντας να ικανοποιήσει τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του, εφαρμόζει το σατανικό του σχέδιο συκοφαντώντας τη Δεισιδαίμονα και πείθοντάς τον Οθέλλο ότι τον απατά με τον Κάσσιο. Ο Οθέλλος γεμάτος καχυποψία και ζήλια κατηγορεί την Δεισδαιμόνα και την σκοτώνει. Η σκευωρία του Ιάγου αποκαλύπτεται γρήγορα από τη σύζυγο του Αιμιλία, η οποία δολοφονείται από τα χέρια του συζύγου της. Τέλος ο Οθέλλος γεμάτος τύψεις γιά την αρρωστημένη ζήλια του και το έγκλημα που διέπραξε αυτοκτονεί ενώ ο Ιάγος θα συλληφθεί και θα τιμωρειθεί με αργό θάνατο. Μια ιστορία όπου το τέχνασμα, ο φθόνος και ο φόνος αποτελούν την ημερήσια διάταξη και η εκδίκηση το μεγαλύτερο δείγμα έρωτα..."

Ο "Οθέλλος, ο Μαύρος της Βενετίας" (The Tragœdie of Othello, the Moore of Venice) είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικό έργο, του μεγάλου Άγγλου δραματουργού Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο γράφτηκε γύρω στο 1603 ενώ η υπόθεσις διαδραματίζεται στο κάστρο της Αμμοχώστου τον 15ο αιώνα, όταν ο διοικητής της Κύπρου Οθέλλος επιστρέφει νικητής από τον πόλεμο με τους Τούρκους, αγνοώντας ότι δύο από τους άνδρες του, ο Ιάγος και ο Ροδρίγος, καταστρώνουν σχέδιο εναντίον του.

Οθέλλος
https://www.youtube.com/watch?v=76J3WzYoREM
Στίχοι: Νίκος Αναγνωστάκης
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Εκτέλεση: Γιώτα Νέγκα


Ο «Οθέλλος» είναι και η ιταλική όπερα τεσσάρων πράξεων που συνέθεσε ο Τζουζέπε Βέρντι σε λιμπρέτο του Αρίγκο Μπόιτο. Ήταν η προτελευταία όπερα του Βέρντι και από πολλούς θεωρείται ότι είναι η καλύτερη. Έκανε πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου στις 5 Φεβρουαρίου 1887. Αυτή η τραγική όπερα αποτελεί βεβαίως διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες