22/7/16

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1926 στην Αθήνα
Το Αρβελέρ είναι το επώνυμο του Γάλλου συζύγου της. Η κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι Πρύτανις των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, Καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία της έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Η κυρία Αρβελέρ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700χρόνη ιστορία του. Ακόμη, είναι Πρέσβης Καλής Θελήσεως στη UNICEF και Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα της Γαλλίας. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται, επίσης, «Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές» (1975), «Η διασπορά στο Βυζάντιο» (1995), "The Making of Europe" (2000), «Γιατί το Βυζάντιο» (2010) κ.ά.. Ιδεολογικά τοποθετεί τον εαυτό της στο χώρο της Αριστεράς, χωρίς όμως ποτέ να εμπλακεί στην πολιτική ζωή ή να ενταχθεί σε κομματικούς σχηματισμούς, άλλωστε υπήρξε φίλη με ανθρώπους όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μαριάννα Λάτση, ο Νίκος Κούρκουλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Φρανσουά Μιτεράν και πολλοί άλλοι.

Πρόσφατα, δέκα ποιήματα από την πλούσια προσωπική συλλογή της ακαδημαϊκού, μελοποιήθηκαν από το Νίκο Πλάτανο και «ζωντάνεψαν» μέσα από τις ερμηνείες του Γιώργου Νταλάρα στο άλμπουμ «Αμίλητη Ιστορία».

Πρώτη Άλωση
https://www.youtube.com/watch?v=dD5rrGhHTek
Στίχοι: Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας


Στην Πόλη μετά την Άλωση 
https://www.youtube.com/watch?v=mohS5FanK34
Στίχοι: Ελένη Γλύκαντζη Αρβελέρ
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Εκτέλεση: Ασπασία Στρατηγού - Γιώργος Νταλάρας

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

    "Σε γλώσσα καθαρεύουσα είναι η Ιστορία μας γραμμένη, δεν εξηγείται αλλιώς γιατί να γράφει μόνο Εγκώμια εκτός από τα Τρωικά και την Ωραία Ελένη αποσιωπά τα Ερωτικά και όλα τα παρόμοια πράξεις αμέτρητης οργής, θυμού, αναβρασμού, εγκλήματα, λαθροχειρίες, δράματα σπαραγμού.
    Τί έκαναν στην Σάμο οι Αθηναίοι; Πώς και γιατί στη φυλακή μπήκαν οι Κολοκοτρωναίοι; Ποιος ξέρει Έλληνες πόσοι θύματα πέσανε Εμφυλίου; Ποιο το έγκλημα του Τσιμισκή και ποιο του Βασιλείου; Γιατί από θλίψη ο Βούλγαρος πέθανε Σαμοήλ; Στη Φιλαδέλφεια με Τούρκους θέλει ο Μανούηλ; Τί γύρευε ο Δημάρατος και τόσοι Έλληνες στα Σούσα; Όταν η Πόλις έπεφτε γιατί η Παναγιά απούσα; Άπειρα τα γιατί που θα μπορούσα ακόμη να ρωτήσω όμως προς τί αφού σε τέτοια δεν πρέπει να απαντήσω να πω την ιστορία αλλιώς ίσως μια μέρα προσπαθήσω."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες