22/6/16

Ελίζα Μαρέλλι (1939-2016)

"Η Ελίζα Μαρέλλι με τη βαθιά, ζεστή και εκφραστική φωνή της κυριάρχησε στο χώρο του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τη δεκαετία του '60. Ερμήνευσε αξέχαστα τραγούδια των Σουγιούλ, Κορίνθιου, Χατζηαποστόλου κ.ά. Επίσης ανέδειξε γνωστές επιτυχίες των Γιαννίδη, Χαρόπουλου και Κυπαρίσση. Απέφυγε σταθερά τις εμφανίσεις σε κέντρα, αρκούμενη σε συναυλίες για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και στη δισκογραφία. Πρωτοστατεί σήμερα, μέσω του συλλόγου φίλων του ελαφρού τραγουδιού να αναβιώσει και να αναδείξει εκείνη την αξέχαστη εποχή και τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της." ileram77

Η Ελίζα Μαρέλλι (Μαρέλη είναι το πραγματικό της) άρχισε ν' ασχολείται με τη μουσική, από 9 ετών παρακολουθώντας μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Από τους πρώτους που την πρόσεξαν ήταν η Δανάη Στρατηγοπούλου και ο Χρήστος Χαιρόπουλος. Νεαρότατη ακόμη και κάνει τον πρώτο της δίσκο που περιέχει δύο τραγούδια σε στίχοι Νίκου Φατσέα και μουσική Ζοζέφ Κορίνθιος «Τίποτα άσχημο δεν έχεις» και «Μη φοβάσαι, μη φοβάσαι». Κι εκεί άρχισαν οι προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν τη σθεναρή αντίρρηση των δικών της και της ίδιας: Οχι κέντρα και ξενυχτάδικα - μόνον αίθουσες (όπως ο «Παρνασσός»), αναψυκτήρια (όπως αυτό στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου), δεξιώσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Και, φυσικά, ραδιόφωνο, από το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή, καθώς και από τα μουσικά και λαϊκά περιοδικά, που σε διαγωνισμούς την έφερναν από τις πρώτες στην προτίμηση του κοινού. Τα πρότυπά της ήταν η Δανάη, η Βέμπο και η Κάκια Μένδρη. Ερμήνευσε δημιουργίες των Σουγιούλ, Κορίνθιου, Χατζηαποστόλου κ.α. Aνέδειξε γνωστές επιτυχίες των Γιαννίδη, Χαιρόπουλου και Κυπαρίσση όπως τα «Ραμόνα», «Ηρθες σαν την άνοιξη», «Γιατί να ζούμε χωρισμένοι», «Χιλιάδες βράδια», «Οπου κι αν πας θα θυμάσαι», «Ηρθες αργά», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μόνο κοντά σου», «Αν μου φύγεις και σε χάσω», «Δεν μπορώ να το πιστέψω».
Αυτά ως το 1970, οπότε σταμάτησε γιατί παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Το τραγούδι, όμως, δεν είχε φύγει από τη ζωή της. Σε διάφορες εκδηλώσεις, κάποιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ξαναβγήκαν μερικοί δίσκοι της. Η Ελίζα Μαρέλλι απεβίωσε σήμερα 23 Ιουνίου 2016.


Θα σε πάρω να φύγουμε
https://www.youtube.com/watch?v=3lqW9Hp8gp4
Στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος & Χρήστος Γιαννακόπουλος
Μουσική: Γιάννης Σπάρτακος
Εκτέλση: Ελίζα Μαρέλλι

 

Μας χωρίζει ο πόλεμος
https://www.youtube.com/watch?v=K9R53ivpbAQ
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Εκτέλεση: Ελίχα Μαρέλλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες