15/6/16

Νίκος Καρύδης (1917-1984)

Ο Νίκος Καρύδης ήταν Έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και ιδρυτής των εκδόσεων «Ίκαρος» από κοινού με τους Αλέκο Πατσιφά και Μάριο Πλωρίτη. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιάννη Σπανό.

Ο Νίκος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο. Ίδρυσε αρχικά τις εκδόσεις «Γλάρος» και εν συνεχεία τον «Ίκαρο» μαζί με άλλους συνεργάτες του. Ο Καρύδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης, του οποίου «ψυχή» ήταν ο Κάρολος Κουν. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε με δημοσιεύσεις σε περιοδικά Νέα Εστία και Ελεύθερα Γράμματα. Το 1944 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του Λιοπύρι. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1958 για τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα) και το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη (1983 για την ποιητική συλλογή Καπνός αι ημέραι μου).

Η ποίησή του στρέφεται γύρω από το υπαρξιακό αδιέξοδο του ποιητή που βιώνει έντονο το συναίσθημα του φθαρτού της ζωής. Η γραφή του αξιοποιεί στοιχεία από διάφορα λογοτεχνικά ρεύματα, κυρίως από το συμβολισμό και τον υπερρεαλισμό. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από το Μάνο Χατζηδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Νίκο Μαμαγκάκη κ.α. Ο ποιητής πέθανε στην Αθήνα, στις 14 Δεκεμβρίου 1984 σε ηλικία 67 ετών.

Έλα πάρε μου τη λύπη
https://www.youtube.com/watch?v=-QHLC1yPbi0
Στίχοι: Νίκος Καρύδης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Εκτέλεση: Νένα Βενετσάνου


Τζεμιλέ
https://www.youtube.com/watch?v=ScDIrV0Je48
Στίχοι: Νίκος Καρύδης
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης
Ερμηνεία : Γιώργος Ζωγράφος
"Το γυνακείο όνομα Τζεμιλέ (στα τουρκ: Cemile) είναι αραβικής αρχής (جميلة Jamilah και σημαίνει «όμορφη»). Παρόλο που δεν ανήκει στα παλιότερα παραδοσιακά ονόματα του ισλαμικού κόσμου, είναι δίχως αμφιβολία, μαζί με το αραβικό ομόρριζό του Jamal, αρκετά διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής. Από την ίδια ρίζα με το αραβικό αντρικό Jamal (جمال) και το τουρκικό αντρικό Cemâl. Σημασιολογικά παρεμφερές με τα ονόματα Καλλίστη, Μπέλλα, Ευμορφία, Πανωραία, Πουλχερία κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες