2/12/15

Παλιές αγαπημένες κυπριακές σειρές

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Η τηλεόραση στην Κύπρο εισήχθη το 1956 από τους Άγγλους για σκοπούς προπαγάνδας. Μετά την ανεξαρτησία και ουσιαστικά μετά το 1974 η τηλεόραση αρχίζει να γίνεται απαραίτητη. Η κυπριακή τηλεόραση πρέπει να διακριθεί σε δύο βασικές περιόδους: Στην 1η περίοδο υπάρχει το μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης ενώ η 2η ξεκινά με την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στην Κύπρο το κρατικό ΡΙΚ εκείνα τα χρόνια παρουσίαζε εκπομπές και σειρές επιπέδου και κατάφερνε με ευκολία να αποσπά υψηλά νούμερα τηλεθέασης και έσοδα από τις διαφημίσεις. Τα πράγματα άλλαξα άρδην όμως όταν στις 26 Απριλίου 1992, μπήκε στο τηλεοπτικό κόλπο πρώτος ο "ΛΟΓΟΣ" δηλ. το κανάλι της εκκλησίας της Κύπρου, ακολούθησε ο Ant1 και μετά το Sigma. Παράλληλα άρχισαν να λετουργούν και τα πρώτα τοπικής εμβέλειας κανάλια και το πρώτο συνδρομιτικό κανάλι (Lumiere) που έδειχνε ξένες σειρές και ποδόσφαιρο.

Οι παλιές ηθογραφικές σειρές που ξεχώρισαν εκείνα τα χρόνια και αγαπήθηκα από το κυπριακό κοινό ήταν εκείνες οι οποίες κατάφερναν να προσομοιάσουν με την τότε Κυπριακή νοοτροπία και στην συνέχεια να την υπερβούν. Η εποχή αυτή συμπίπτει σχεδόν απόλυτα με την "χρυσή περίοδο" του ΡΙΚ και την εποχή των σύντομων αυτοτελών επεισοδιών.
1) Στις "Ιστορίες του Χωρκού" παρά τα πολλά ευτράπελα και τα κωμικά στοιχεία αντικατοπτριζόταν με τεράστια σχεδόν ακρίβεια η ζωή, οι έγνοιες και τα ενδιαφέροντα των μικρών χωριών και των ανθρώπων τους. Η επιτυχία ήταν τεράστια και μέσα και από μια πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών αλλά και νέων κατάφεραν να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν το Κυπριώτικο σκετς. Χαρακτηριστικές οι ερμηνείες των Παπαμαρκίδη (Νεκατόστρας), Αργυρίδη (Χάπατσος), Ζένιος (Πέζουνος), Κακουράτου (Πεζούνα), Δημήτρης Σάββα (Παπάκωστης), Πόπης Αβραάμ (Παρασιευκού), Χριστόφορος Χριστοφόρου (Σαββής), Θέα Χριστοδουλίδου (Καλλιοπού), Βαλεντίνας Σοφοκλέους (Μαρίτσα), Λέανδρος Παναγιωτίδης (Γιαννής), της πανέμορφης Τζιούλιας Πατσίεβα (Λαρίσσα) και τόσων άλλων. Η σειρά έκανε 12 κύκλος, 510 επεισόδια και άπειρες επαναλήψεις.
2) Η σειρά "Μανώλης και Κατίνα" παρουσίαζε την ζωή ενός τυπικού κυπριακού ζευγαριού. Ο Μανώλης, δηλ. ο Γιώργος Ζένιος ήταν ένας τσιγγούνης κρεοπόλης και η Κατίνα δηλ. η Βάνια Κωνσταντίνου μία αφελής νοικοκυρά. Η ατάκα που έγραψε που έγραψε πραγματικά ιστορία ήταν το "Εκατάλαβες Κατίνα; Εκατάλαβα να λαλείς!". 
3) Η σειρά "Το Καφενείο" προβλήθηκε το 1996 από το ΡΙΚ, το 1999-2000 από το Mega Κύπρου, το 2000-2002 από τον ΑΝΤ1 Κύπρου και από το 2002 έως το 2006 ξανά από το ΡΙΚ. Οι βασικοί ηθοποιοί ήταν ο Κώστας Δημητρίου (ο πλούσιος αστός, γόνος αριστοκρατικής οικογενείας), ο Σταύρος Λούρας (ο μάγκας, ο μικροαπατεώνας), Σμαράγδος Κλεοβούλου (ο Τάκης Τάκης ο Σβηστός, ο αφελής καφετζής), ο Κώστας Βήχας (ταξιτζής) και η Πόπη Αβραάμ (Κομμώτρια). Η σειρά προβαλλόταν μέσα σε ένα καφενείο όπου οι ήρωες της σειράς αντικατόπτριζαν και ένα χαρακτήρα της πραγματικής ζωής.  
Τέλος σε αυτό το μικρό κατάλογο-αφιέρωμα θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφέρουμε και τις "Γριούλες" την Πόπη και την Άτζελα (Κωστάκης Κωνσταντίνου-Ανδρέας Αργυρίδης) που με τα καμώμωτα τους σκόρπισαν άφθονο γέλιο μέσα από τις ψυχαγωγική εβδομαδιαία εκπομή του ΡΙΚ "Το ευχάριστο Σαβατόβραδο". Αλλά και την κωμική-σατιρική σειρά "Τα Μικροαστικά".

Καφενείο (Ant1) - Τίτλοι Έναρξης
https://www.youtube.com/watch?v=Zk950y5qu50
Από το remake της σειράς του Ant1
Στίχοι: Πάρης Ευσταθίου Μουσική: Βάσος Αργυρίδης
Εκτέλεση: Κώστας Μακεδόνας

 

Τα Μικροαστικά
https://www.youtube.com/watch?v=2Eso_SZFrgs
"Είμαστε οικογένεια παραδοσιακή"

 
Παραγωγή: ΡΙΚ 
Έτος Προβολής: 1995
Σενάριο: Γιώργος Τσιάκκας
Σκηνοθεσία: Κώστας Δημητρίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Κατσαρής, Κώστας Δημητρίου, Κώστας Βήχας, Αννίτα Σαντοριναίου, Θέα Χριστοδουλίδου, Μιχάλης Μουστάκας, Σταύρος Λούρας, Κώστας Καζάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες