26/11/14

FORMINX 1962--1966

"Μία χορευτική επταμελής ορχήστρα που έπαιζε σε δεξιώσεις, στην «Αργώ» της Βουλιαγμένης και στο «Ακροπόλ Παλάς» της Πατησίων, έγινε, από τη μία μέρα στην άλλη, το κορυφαίο συγκρότημα της Ελληνικής ποπ. Πέντε εκείνοι που απέμειναν στην τελική μορφή του γκρουπ, όταν έφυγε ο ένας από τους δύο τραγουδιστές του (ο Θύμιος Πέτρου)
-Βαγγέλης Παπαθανασίου, ψυχή και απόθεμα μεγάλου ταλέντου του συγκροτήματος (πιάνο, keyboards)
-Βασίλης Μπακόπουλος (χημικός και κιθαρίστας),
-Κώστας Σκόκκος (ντράμμερ),
-Σωτήρης Αρνής (αρχιτέκτων και μπασίστας) και
-Τάσος Παπασταμάτης (τραγουδιστής).
Το πρώτο ρεσιτάλ τους στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, σημάδεψε το φαινόμενο της υστερίας α λα Μπητλς. Το πρώτο συντριπτικό hit τους (το Jeronimo Yanka) ξεκίνησε σαν χορευτικό παραλήρημα στη «Ρέμβη» της Θεσσαλονίκης και έγινε χρυσό 45αράκι μέσα σε μία εβδομάδα.
Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν τι είναι ο Jeronimo για τον οποίο, στο τέλος του κομματιού, ακούγεται και μια υστερική κραυγή (από τη φωνή του Παπαθανασίου): Ο Βαγγέλης είχε από μικρός ένα όνειρο. Ήθελε να μπορούσε να καλωδιώσει με κρυφά μεγάφωνα όλες τις πολυκατοικίες της Αθήνας και μία νύχτα ν' ανέβει με το μικρόφωνο στον Λυκαβηττό και να ουρλιάξει «Τζερόνιμοοοοοοοοο», για να δει χιλιάδες ανθρώπους να πηδάνε πανικόβλητοι από τα μπαλκόνια. Αυτό το όνειρο μπορεί να μην το πραγματοποίησε ποτέ του, αλλά το έκανε ηχητική πραγματικότητα στο φινάλε της μεγαλύτερης επιτυχίας των Forminx, το θρυλικό πια Jeronimo(oooooo) Yanka.
Το ίδιο άγνωστη με την ιστορία αυτή είναι και η προέλευση του ονόματος Forminx που ακούγεται ξένο, αλλά είναι...Ομηρικό, όπως και η προέλευση της αρχαίας Φόρμιγκος («η Φόρμινξ - της Φόρμινγκος») που δεν είναι παρά ελληνικό μουσικό έγχορδο."
7707George

Jeronymo Yanka
https://www.youtube.com/watch?v=-ug5TOs_d7U
(Διασκευή Βαγγέλη Παπαθανασίου-Νίκου Μαστοράκη)


Η Φόρμιγξ ήταν έγχορδο μουσικό όργανο της Ελληνικής αρχαιότητας, και συγκεκριμένα της εποχής του Ομήρου. Το συναντάμε από τον 9ο μέχρι τον 6ο αι. π.Χ.. Αργότερα παραχώρησε την θέση της στην κιθάρα και την λύρα. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ότι ήταν καλυμμένη χρυσάφι και ελεφαντόδοντο και οι ήχοι της συνόδευαν τον ποιητή κατά την απαγγελία του έπους. Αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και κείμενα του Ησίοδου και του Αριστοφάνη μας λένε ότι είχε τέσσερις χορδές, όπως και τέσσερις νότες είχε η Ιωνική μουσική.

2 σχόλια:

  1. Μετά την διάλυση του γκρουπ τα μέλη του συνεχίζουν, μόνος του ο καθένας πλέον, την πορεία τους. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την διάλυση του γκρουπ ''The Forminx'', ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφτιαξε το συγκρότημα ''Aphrodite's Child'' (δες εδώ: APHRODITE'S CHILD) μαζί με τον Ντέμη Ρούσο. Έπειτα ακολούθησε σόλο καριέρα με μεγάλη παγκόσμια πορεία και επιτυχία, ως ''Vangelis''. Μάλιστα το 1982 πήρα Όσκαρ για την μουσική που έγραψε στην ταινία ''Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire)''.
    Ο Τάσος Παπασταμάτης ακολούθησε σόλο καριέρα ως τραγουδιστής ορχήστρας σε κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και καζίνο, ενώ πολλές ήταν οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην τότε ΥΕΝΝΕΔ.
    Ο Βασίλης Μπακόπουλος δούλεψε ως χημικός Μηχανικός στην Βιομηχανία της Ελλάδας και του Βελγίου. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ (κατεύθυνση σύνθεσης) όπου είχε δώσει κατατακτήριες εξετάσεις.
    Ο Κώστας Σκόκος πολύ αργότερα από την διάλυση του γκρουπ, η βροντερή φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν σε διαφημίσεις βιντεοπαιχνιδιών και ηρώων δράσης [από τον ΚΙΤ μέχρι τον GI Joe και τους Transformers]. Έγινε και δεινός αφηγητής σε σειρά εκπομπών: στη «Φρουτοπία» (1985, ΕΡΤ), στην εκπομπή «Το πανόραμα του αιώνα» (1983, ΕΡΤ), στην «Έκτη Εντολή» (1989, ΕΤ2), στη «Βεντέτα» (1986, ΕΡΤ2) και στη «Δίκη» (1991, ΕΤ2). Συμμετείχε στα: «Η Ετυμηγορία» (1978, ΥΕΝΕΔ), «Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα» (1983, ΕΡΤ), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (1986, ΕΡΤ), «Σεβάχ ο θαλασσινός» (1983, ΕΡΤ2), «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» (1983, ΕΡΤ). Ο Κώστας Σκόκος, ντράμερ του γκρουπ ''The Forminx'', απεβίωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου του 2013.

    http://elliniko-greek-rock.blogspot.com/2014/03/the-forminx.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Ο Τζερόνιμο ήταν διάσημος Ινδιάνος πολεμιστής που πολέμησε εναντίον του Μεξικού και των ΗΠΑ για την επέκταση των εδαφών των ινδιάνων Απάτσι κατά την διάρκεια των Πολέμων των Απάτσι. "Geronimo" ήταν το όνομα που δόθηκε σ 'αυτόν κατά τη διάρκεια μιας μάχης με στρατιώτες του Μεξικού. Chiricahua Το όνομά του συχνά αποδίδεται ως Goyathlay ή Goyahkla στα αγγλικά.

    Ο Τζερόνιμο γεννήθηκε κοντά στον ποταμό Γκίλα το 1829. Ανήκε στην φυλή Μπεντονκόχε, που ήταν παρακλάδι της φυλής Απάτσι. Ο παππούς του, Μάκο, ήταν αρχηγός της φυλής αυτής. Είχε τρία αδέρφια και τέσσερις αδερφές. Μεγάλωσε κατά τις παραδόσεις των Απάτσι. Παντρεύτηκε στα 17 του χρόνια και απέκτησε με τη σύζυγό του τρία παιδιά. Στις 6 Μαρτίου 1858, μία ομάδα από 400 περίπου Μεξικανούς στρατιώτες επιτέθηκε στο χωριό του και σκότωσε την σύζυγό του, τα παιδιά του και την μητέρα του. Ο αρχηγός της φυλής του τον έστειλε στην φυλή ενός άλλου διάσημου Ινδιάνου πολεμιστή, του Κοτσίσε για να ζητήσει βοήθεια για να προκληθούν αντίποινα στους Μεξικανούς. Πήρε το όνομά του από τους Μεξικανούς, διότι ενώ επιτέθηκε σε Μεξικανούς στρατιώτες οπλισμένος με ένα μαχαίρι, ήταν τόσο βίαιος, που οι Μεξικανοί στρατιώτες προσεύχονταν στον Άγιο Ιερώνυμο (Jeronimo), καθώς ήταν έκπληκτοι από αυτό. Έμεινε περισσότερο διάσημος για τις μάχες του με Αμερικανούς και Μεξικανούς στρατιώτες, ενώ κατάφερε να παραμείνει ελεύθερος κατά την περίοδο 1858-1886. Ο Τζερόνιμο παραδόθηκε τελικά το 1886 και συνελήφθη από τον υπολοχαγό Τσαρλς Γκέιτγουντ. Ο Τζερόνιμο στάλθηκε στο Φορτ Πίκενς στην Πενσακόλα της Φλόριντα, ενώ η οικογένειά του στο Φορτ Μάριον. Κατά τα ύστερα χρόνια της ζωής του έγινε διάσημος από δημόσιες εμφανίσεις, όπως στην Παγκόσμια Έκθεση του 1904 στο Σαιντ Λούις. Οδήγησε την παρέλαση του προέδρου Θίοντορ Ρούζβελτ κατά την ορκωμοσία του το 1905. Η αυτοβιογραφία του, η οποία υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον Τζερόνιμο στον Σ. Μ. Μπάρετ, κυκλοφόρησε το 1905. Ο Τζερόνιμο πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1909 στο Φορτ Σιλ της Οκλαχόμα των ΗΠΑ από πνευμονία, ενώ ομολόγησε στον ανεψιό του πως μετάνιωσε το γεγονός ότι παραδόθηκε.

    Στην 100ή επέτειο από τον θάνατο του θρυλικού ινδιάνου αρχηγού Geronimo, 20 εξ αίματος συγγενείς του ζήτησαν από τα αμερικάνικα δικαστήρια να ασκήσουν πιέσεις στο Πανεπιστήμιο του Yale και την μυστική οργάνωση της σχολής, την περίφημη "Skull & Bones" («Κρανίο και Οστά»), να τους παραδώσει το κρανίο και κάποια οστά του προγόνου τους, τα οποία φυλάνε στην έδρα της «αδελφότητας», προκειμένου να τα επιστρέψουν στην πατρίδα του για μία κατάλληλη ταφή.Σύμφωνα µε την παράδοσή των ινδιάνων, η τελευταία κατοικία ενός πολεμιστή πρέπει να μένει αδιατάρακτη ώστε το πνεύµα του να καλπάζει ελεύθερο στα ουράνια λιβάδια.Στην μήνυση κατονομάζονται επίσης ο Πρόεδρος Obama, ο Υπουργός Άμυνας Robert Gates και ο Υπουργός Στρατού Πιτ Geren, ως υπεύθυνοι για την διατήρηση του υπόλοιπου σκηνώματος του Geronimo σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Οκλαχόμα. Πριν δύο χρόνια ο Harlyn Geronimo, δισέγγονος του Τζερόνιμο, είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπους ζητώντας τα οστά του προγόνου του, αφού σύμφωνα με αυτόν ο παππούς τους Μπους, Πρέσκοτ Μπους, (Prescott Bush) ήταν ένας από αυτούς που τα έκλεψαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες