19/11/14

Οι καλύτερες ξένες συμμετοχές στην Eurovision (The short story of Eurovision Song Contest)

Η ιστορία της Eurovison: Ο εν λόγω διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους μουσικούς τηλεοπτικούς θεσμούς στον κόσμο. Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του, ο οποίος διοργανώνεται ανά τον κόσμο και ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται και σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι αυτές δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό συνήθως συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν κυρίως την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λάτιν αλλά και Ροκ, Ραπ και Χέιβη Μέταλ. Κατά τη διάρκεια των ετών ο διαγωνισμός έχει μεταμορφωθεί από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε έναν θεσμό γιγαντιαίων διαστάσεων. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης (ακόμα και αυτές που τώρα δεν υπάρχουν όπως η Γιουγκοσλαβία έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό) και η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.
The Βest Eurovision Songs: Toto Cutugno (Insieme), t.A.T.u. (Ne ver', Ne Boysia),  Lordi (Hard Rock Hallelujah), Rodolfo Chikilicuatre  (Chiki Chiki), Ruslana (Go wild dancers), Dana International (Diva), Sertab Erener (Every way that i can), Alexander Rybak (Fairytale), Mihai Traistariu (Tornero), LT United (We are the winners of Eurovision) etc. 
Lordi -Hard Rock Hallelujah (Finland) Eurovision 2006 Winner  
http://www.youtube.com/watch?v=gAh9NRGNhUU


t.A.Tu Ne Ver', Ne Boisia
https://www.youtube.com/watch?v=9wxestIwjgI 

"they should have won..." Jovana Ilkic

3 σχόλια:

  1. Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision (Eurovision Song Contest), είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU (European Broadcasting Union), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της κρατικής της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

    Στην δεκαετία του 1950 και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ακόμα ανακατασκευαζόταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon ένα Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε σα βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο "Δίκτυο της Eurovision" αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

    Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey.

    O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η πρώτη (και τελευταία) φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα και συμμετέχουσα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός κερδίθηκε από την διοργανώτρια Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μορφή
    Η μορφή του διαγωνισμού έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, ωστόσο η κύρια μορφή του παραμένει η ίδια: Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπούνται από τραγούδια που πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά στο διαγωνισμό. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανό και ταυτόχρονα από την EBU σε όλες τις συμμετέχουσες (και όχι μόνο) χώρες. Μια χώρα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον τηλεοπτικό οργανισμό της που είναι μέλος της EBU. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφού έχουν ερμηνευτεί όλα τα τραγούδια, υπάρχει η ψηφοφορία όπου η κάθε χώρα ψηφίζει τις υπόλοιπες και φυσικά δεν ψηφίζει το δικό της τραγούδι. Το τραγούδι που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής, ο συνθέτης και ο στιχουργός λαμβάνουν ένα βραβείο και η χώρα που εκπροσωπούν κερδίζει το δικαίωμα να διοργανώσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά (αν το επιθυμεί).

    Η έναρξη του προγράμματος γίνεται από ένα (ή περισσότερους) παρουσιαστές να καλωσορίζουν τους θεατές στο διαγωνισμό, τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική γλώσσα. Οι χώρες που φιλοξενούν τον διαγωνισμό βρίσκουν την ευκαιρία να διαφημίσουν την χώρα τους σε ένα μεγάλο διεθνή τηλεοπτικό κοινό με τα βίντεο που μεταδίδονται κατά την διάρκεια των τραγουδιών (γνωστά ως card postal – έχουν σαν σκοπό να δώσουν χρόνο για την προετοιμασία της σκηνής). Το τραγούδι το οποίο κερδίζει το διαγωνισμό, κλείνει στο τέλος της βραδιάς τη διοργάνωση.

    Το μουσικό θέμα που πρέπει να μεταδίδεται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες πριν και μετά την λήξη του διαγωνισμού είναι το "Te Deum" του Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ (Marc-Antoine Charpentier).

    Ο τελικός διοργανώνεται κάποιο Σάββατο της Άνοιξης και μεταδίδεται στις 20:00 ώρα GMT (δηλαδή 21:00 CET - Ώρα Κεντρικής Ευρώπης και 22:00 ΕΕΤ - Ώρα Ανατολικής Ευρώπης). Συνήθως επιλέγεται κάποιο Σάββατο του Μαΐου, αν και έχει διοργανωθεί και κατά τον Μάρτιο και κατά τον Απρίλιο. Από το 2004, λόγω του αυξημένου αριθμού των συμμετεχόντων, διοργανώνεται ημιτελικός την Πέμπτη πριν τον τελικό. Για τον ίδιο λόγο από το 2008 διοργανώνονται 2 ημιτελικοί ο πρώτος την Τρίτη πριν τον τελικό και ο δεύτερος την Πέμπτη.

    Συμμετοχή από το 1956:
    Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή στα λεγόμενα Ενεργητικά Μέλη (Αctive members), σε αντίθεση με τα Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members) της EBU. Ενεργητικά μέλη είναι αυτά που τα όρια τους εμπίπτουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο, ή αλλιώς αυτά που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο Ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από τα δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από το μεσημβρινό 40° ανατολικά του Greenwich, στα νότια από τον 30ο παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα και συμπίπτουν με αυτά τα όρια. Επίσης το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.

    Ενεργητικά Μέλη θεωρούνται οι τηλεοπτικοί οργανισμοί που η μετάδοσή τους είναι διαθέσιμη στο πληθυσμό της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα τους. Αν κάποιο ενεργητικό μέλος θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό πρέπει να πληροί τους όρους του διαγωνισμού όπως αυτοί διαμορφώνονται κάθε χρόνο. Κύρια προϋπόθεση είναι να έχει μεταδώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό ζωντανά και να πληρώσει το αντίτιμο της συμμετοχής της πριν τη λήξη της προθεσμίας για το έτος που θέλει να συμμετέχει.

    Για να συμμετέχει μια χώρα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το 1980 το Μαρόκο (χώρα της Βόρειας Αφρικής), το οποίο δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, συμμετείχε στον διαγωνισμό. Όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στον διαγωνισμό αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα με το έτος της πρώτης εμφανισής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lordi

    Οι Lordi είναι ένα χέβι μέταλ συγκρότημα από τη Φινλανδία. Εκπροσώπησαν τη Φινλανδία στην Γιουροβίζιον το 2006 με το τραγούδι Hard Rock Hallelujah όπου και ήρθαν πρώτοι με 292 βαθμούς. Ήταν η πρώτη νίκη στο διαγωνισμό για την Φινλανδία.

    Tatu
    Οι t.A.T.u. (Ρωσικά: Тату‎), ήταν ένα συγκρότημα που αποτελούνταν από τις Έλενα Κάτινα και Γιούλια Βόλκοβα. To όνομα Тату είναι η συντομη εκδοχή της ρώσικης φράσης "Эта девочка любит ту девочку" (eta devochka lyubit tu devochku), που σημαίνει "αυτό το κορίτσι αγαπάει εκείνο το κορίτσι". Σχηματίστηκαν στις 31 Μαΐου του 1999 από τον Ivan Shapovalov.

    Οι t.A.T.u. καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας τους πούλησαν σχεδόν 15.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, γεγονός που τις έκανε το πιο επιτυχημένο συγκρότημα στη μουσική ιστορία της Ρωσίας. Ήταν το πρώτο συγκρότημα που έλαβε IFPI Ευρωπαικό πλατινένιο βραβείο για το ίδιο άλμπουμ σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Τα αγγλικά και τα ρωσικά, έκαναν τις t.A.T.u. να επιτύχουν και σε άλλες χώρες εκτός από τη Ρωσία, όπως στην Αμερική, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία και σε πολλές άλλες. Το 2003, συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Eurovision καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Το Μάρτιο του 2011 το συγκρότημα ανακοίνωσε την διάλυση του μέσω της ιστοσελίδας του, με την Γιούλια και την Έλενα να ακολουθούν σόλο καριέρες.

    Δημόσια εικόνα
    Τον πρώτο καιρό, η Έλενα και η Γιούλια έδιναν την εντύπωση πως είχαν λεσβιακό δεσμό μεταξύ τους, αλλά όπως υποστήριξαν το 2003 σε ένα ντοκουμέντο γι' αυτές Анатомия «Тату», ξεκαθάρισαν πως αυτό ήταν απλά και μόνο το ύφος του συγκροτήματος και ότι δεν υπήρχε ερωτική σχέση μεταξύ τους. Η Γιούλια έχει δηλώσει ανοιχτά την αμφισεξουαλικότητα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες