20/5/16

Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου - 1 Ιουνίου 1941)

Μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς, στις 25 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ υπογράφει τη διαταγή για την κατάληψη της Κρήτη στην οποία είχαν καταφύγει ισχυρές συμμαχικές δυνάμεις. Με τη γερμανική υπεροχή από αέρος δεδομένη και τις δυνάμεις του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού της Αλεξάνδρειας να διατηρούν τον έλεγχο του υδατικού χώρου γύρω από την Κρήτη, αποφασίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά εξολοκλήρου "εισβολή από αέρος". Το παράτολμο αυτό γερμανικό σχέδιο παίρνει την κωδική ονομασία «Επιχείρησις Ερμής». Στις 30 Απριλίου ο Νεοζηλανδός στρατηγός Μπέρναρντ Φράιμπεργκ διορίζεται διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη (41500 περίπου άντρες εκ των οποίων 31.500 Βρετανοί, Νεοζηλανδοί και άλλες λοιπές συμμαχικές δυνάμεις και 9000 Έλληνες στρατιώτες). Ο Αυστριακός στρατηγός Λερ και ο διοικητής που θα διενεργήσει την επιχείρηση Κουρτ Στούντεντ χρησιμοποιεί συνολικά δύο μεραρχίες και το σύνολο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών που έχουν στην διάθεση τους (22.750 άνδρες, από τους οποίους οι 14.000 ήταν αλεξιπτωτιστές, 1.370 αεροπλάνα και ανεμόπτερα και 70 πλοία).

Η Μάχη της Κρήτης ξεκινά το πρωϊνό της 20ής Μαΐου 1941 με ένα σφοδρότατο βομβαρδισμό και πολυβολισμό από αεροσκάφη της Λουφτβάφφε. Ξεκινά κατά κύματα ρίψης αλεξιπτωτιστών και η προσγείωσης ανεμοπλάνων. Η μάχη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και αμφίρροπη για τις δύο αντίπαλες δυνάμεις και τελικώς θα πάρει άλλην τροπή και θα εξελιχθεί σε μια πργαματική μάχη σώμα με σώμα όταν άμαχοι και σχεδόν άοπλοι Κρήτες θα πολεμήσουν σθεναρά απέναντι στον πανίσχυρο Γερμανικό Στρατό. Η έκπληξη του πολέμου προέρχεται από τον πληθυσμό, που αυτόκλητος και με τα όπλα που φυλάει στα σπίτια, κυριολεκτικά εξοντώνει πολλούς αλεξιπτωτιστές, φέρνοντας τον αγώνα σε κρίσιμο σημείο. Πάρα την σθεναρή αντίσταση των συμμαχικών δυνάμεων και την αυτοθυσία των κατοίκων τα αγγλικά σχέδια καταρρέουν αφού η γερμανική μεθοδικότητα υπερισχύει, ο βασιλιάς Γεώργιος και η αυλή του φεύγουν προς τη Μέση Ανατολή. Την 1η Ιουνίου οι Γερμανοί καταλαμβάνουν ολόκληρο το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας. Η αχρήστευση του επίλεκτου σώματος των Γερμανών αλεξιπτωτιστών θα εξοργήσει τους Γερμανούς και θα τους οδηγήσει να προβούν σε τρομερά αντίποινα κατά χωριών της Κρήτης, εκτελώντας εκατοντάδες άνδρες και αμάχους.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους ίδιους τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού. Στο Γερμανικό νεκροταφείο Μάλεμε βρίσκονται οι τάφοι 4.465 στρατιωτών του Γερμανικού Στρατού της μάχης της Κρήτης και της κατοχικής περιόδου.

Χίτλερ να μην το καυχηθείς
https://www.youtube.com/watch?v=xi8vooh7j04
Μαρτυρία: Χαρίκλεια Ι. Δραμουντάνη (Στεφανογιαννενα)
Από τον δίσκο "Κρητών Έπος - Μουσική - Τραγούδια - Μαρτυρίες - Ένα Αφιέρωμα στη Μάχη της Κρήτης". Τραγουδούν: Βασίλης Σκουλάς, Νίκος Ανδρουλάκης
Συμμετέχει: η Βυζαντινή Χορωδία του Χ. Χαλάρη.


Γροικάτε ήντα παράγγειλε
https://www.youtube.com/watch?v=mdJ-R7l-Zrk
ΘΕΑΤΡΟ ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ 10/6/2013
Μουσική εκδήλωση για την 72η επέτειο της "Μάχης της Κρήτης"


Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ -Μηχανή του Χρόνου 
https://www.youtube.com/watch?v=B0W4pgjwRfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες