5/4/16

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου και η μουσική τους

Οι Μαρωνίτες είναι μία από τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, η τρίτη μεγαλύτερη μετά τους Ορθόδοξους Χρισιανούς και τους Μουσουλμάνους. Οι Μαρωνίτες ανήκουν στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της ΡωμαιοΚαθολικής Εκκλησίας το οποίο εδρεύει στην Αντιόχεια και πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Μάρωνα. Πιστεύεται ότι κατοίκησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. όταν ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός Β’ μετακίνησε τους Μαρδαϊτες από τις ακριτικές περιοχές της Συρίας στην περιοχή της Αττάλειας όπου η γειτονική απόσταση με την Κύπρο ώθησε αρκετούς να μετακινηθούν και να κατοικήσουν στα βορειοδυτικά της νήσου. Ένα νέο κύμα Μαρωνιτών κατέφθασε στην Κύπρο στα τέλη του 8ου αιώνα μετά τις αιματηρές καταστροφές που δέχθηκε η Συρία από τους Ισλαμιστές. Μεταναστεύσεις υπήρξαν και στη διάρκεια των επόμενων αιώνων με αποκορύφωμα την μαζική μετανάστευση του 12ου αιώνα όταν ο Γκυ ντε Λουζινιάν τους προσέφερε γη και ύδωρ σε βαθμό που σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Μας Λατριέ έφτασαν τους 80.000 και ζούσαν σε 60 χωριά. Το 1316 ιδρύθηκε στη Λευκωσία η Μαρωνίτικη αρχιεπισκοπή, η οποία το 1673 μεταφέρθηκε στη Βηρυτό για να επιστρέψει ξανά στη Λευκωσία το 1988. Οι Μαρωνίτες από το 1840 ακολουθούν το λατινικό ημερολόγιο.

Πριν την τουρκική εισβολή του 1974, οι Μαρωνίτες κατοικούσαν σε τρία χωριά της επαρχίας Κερύνειας, στον Κορμακίτη, τον Ασώματο και τα Καρπάσια και σενα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας. Σήμερα οι Μαρωνίτες υπολογίζονται κοντά στις 6.000 και είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη νήσο εκτός από ελάχιστους εγκλωβισμένους μεγάλης ηλικίας. Διαθέτουν δικούς τους συλλόγους, σχολεία. Έχουν δικές τους εκκλησίες, μοναστήρια και νεκροταφεία. Στη πολιτική, οι Μαρωνίτες, με την ανεξαρτησία το 1960 βάση του άρθρου 9 περί θρησκευτικών ομάδων μπορούν να εκλέγουν έναν εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου.

Οι Μαρωνίτες της Κύπρου έχουν τη δική τους γλώσσα, την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική. Η Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική Γλώσσα, ομιλείται πλέον μονάχα στο χωριό Κορμακίτης και γίνεται προσπάθεια αναβίωσης της γλώσσας, μέσω της μη Κυβερνητικής οργάνωσης, Χκι Φι Σάννα (Μιλώ τη γλώσσα μου). Τέλος τα παραδοσιακά Μαρωνίτικα τραγούδια της Κύπρου έχει διασώσει σε ένα δίσκο "Τα Μαρωνίτικα" του λαϊκού μουσικού ποιητή και τραγουδιστή Τώνη Σολωμού. Γνωστοί Μαρωνίτες της Κύπρου είναι o Κλαύδιος Μαυροχάννας, η Φιλίσα Χατζηχάννα, ο Σαρμπέλ, ο Τώνης Σολωμού, ο Πέτρος Σέλλας, ο Κουμέττος Κατσιολούδης κ.α..

Το τραγούδι του Κορμακίτη (Πίσω θέλει να γυρίσει)
https://www.youtube.com/watch?v=iqa5pJvjGWI
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Τώνης Σολωμού
Από τον δίσκο: "Ο Τώνης Σολωμού τραγουδά για τους σκλαβωμένους τόπους"


Καρσιλαμάς
https://www.youtube.com/watch?v=xrt6EAOaUTQ 
(FREEDOM TO AYIA MARINA SKYLLOURAS, CYPRUS)

1 σχόλιο:

  1. Οι Μαρωνίτες (συριακά: ܡܖ̈ܘܢܝܐ, αραβικά: لموارنة) αποτελούν εθνοτικοθρησκευτική κοινότητα που ανήκει στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Πήραν το όνομά τους από τον ερημίτη Ιωάννη Μάρωνα και μετέπειτα Άγιο Μάρωνα (350-410 μ.Χ.), ο οποίος έζησε κοντά στο Όρος Ταύρος που βρίσκεται στην περιοχή της Απάμειας στη Συρία, τότε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    O Άγιος Μάρωνας προσέλκυσε ένα μεγάλο πλήθος κάτω από τη δική του πνευματική καθοδήγηση, και οι μαθητές του σχημάτισαν τον πυρήνα της Μαρωνιτικής Εκκλησίας. Πνευματική κεφαλή της Εκκλησίας αυτής, μετά τον Πάπα, είναι ο Πατριάρχης (ο Λατίνος Πατριάρχης) Αντιοχείας και πάσης Ανατολής. Η λειτουργία της γίνεται στη συριακή γλώσσα, αν και η δημώδης γλώσσα των Μαρωνιτών είναι η Αραβική. Υπάρχουν ενδείξεις πως για αρκετούς αιώνες ανήκαν στους μονοθελήτες.

    Το υψηλότερο ποσοστό Μαρωνιτών σε σχέση με άλλες θρησκείες καταγράφεται στον Λίβανο. Μαρωνιτικές κοινότητες συναντώνται επίσης στη Νότια Ευρώπη, καθώς και στη Νότια και Βόρεια Αμερική, όπου μετανάστευσαν κατά τον 19ο αιώνα, κατόπιν διώξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες