29/4/16

Προοδευτικές Φωνές: [Aziz Nesin (Αζίζ Νεσίν 1915-1995)]

Το "Αζίζ Νεσιν" ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο ενός διάσημου Τούρκου συγγραφέα και ευθυμογράφου, ο οποίος κατάφερε και εξέδωσε περισσότερα από 100 βιβλία πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το πραγματικό του όνομα ήταν Mehmet Nusret. Η αραβική λέξη Nusret σημαίνει "Με τη βοήθειαι του Θεού" ενώ το Ne sin? σημαίνει Τί είσαι; Το Αζίζ ήταν ένα παρατσούκλι του πατέρα του το οποίο υιοθέτησε και ο ίδιος. Η οικογένεια του κατάγεται από την Κριμαία και προέρχονται από την φυλή των Τατάρων. Ο ίδιος όμως γεννήθηκε στα Πριγκιποννήσια και πιο συγκεκριμένα στην Χάλκη. Εργάστηκε για χρόνια σαν στρατιωτικός, αποφάσισε όμως να εκδόσει ένα δικό του σατιρικό περιοδικό και λόγω των πολιτικώ του απόψεων (κυρίως σοσιαλιστικών) αποτάχθηκε από το στράτευμα, φυλακίστηκε και τέθηκε υπο επιτήρηση πολλές φορές από τις Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ).     

Σατίρισε τον εκβαρβαρισμό του σύγχρονου ανθρώπου, τη γραφειοκρατία και «εξέθεσε τις οικονομικές αδικίες συνδυάζοντας μέσα από ιστορίες αποτελεσματικά το τοπικό χρώμα της Τουρκίας και τις καθολικές αλήθειες». Ήταν επίσης πάρα πολύ επικριτικός όσον αφορά το Ισλάμ.  Στις 2 Ιουλίου 1993 στην Σεβαστεία φανατικοί ισλαμιστές προσπάθησαν να τον κάψουν ζωντανό σένα ξενοδοχείο όπου διοργανωνόταν ένα φεστιβάλ Αλειτών, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 37 άνθωποι. Μίλησαν πολλοί για λογοκρισία, φίμωση του τύπο και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ουσιαστικά εμβάθυναν τη ρωγμή μεταξύ φονταμενταλιστών-μουσουλμάνων και εκείνων που τους θεωρούν απλά ως αίρεση. Αφιέρωσε τα τελευταία έτη της ζωής του στην καταπολέμηση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Ο Ασίζ πέθανε στο Τσεσμέ (Κρήνη) στις 6 Ιουλίου 1995 λόγω αιφνίδιας καρδιακής προσβολής. Μετά από το θάνατό του, το σώμα του θάφτηκε σε άγνωστη θέση στο χώρο που ανήκει στο ίδρυμα Nesin, χωρίς οποιαδήποτε τελετή, όπως ήταν και η επιθυμία του. Ο Aziz Nesin έχει βραβευτεί με πολυάριθμα βραβεία στην Τουρκία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι εργασίες του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες. Το 1972, ίδρυσε το ίδρυμα Nesin σκοπός του οποίου ήταν κάθε χρόνο, να φιλοξενούνται τέσσερα φτωχά και άπορα παιδιά στο σπίτι του ιδρύματος και να τους παράσχεται κάθε είδους ανάγκη - καταφύγιο, εκπαίδευση και κατάρτιση έως ότου ενηλικιωθούν και αποκτούν μια κλίση. Το ίδρυμα Nesin κατέχει και τα πνευματικά δικαιώματά του στο σύνολό του για όλες τις εργασίες του στην Τουρκία ή άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των δημοσιευμένων βιβλίων του, όλα τα παιχνίδια που οργανώνονται, όλα τα πνευματικά δικαιώματα για της ταινίας του, και όλες τις εργασίες του που εκτελέσθηκαν ή που χρησιμοποιήθηκαν στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ήταν ο Πρόεδρος Ένωση των Τούρκων Συγγραφέων.


Aziz Nesin - Σώπα Μη Μιλάς
https://www.youtube.com/watch?v=pSeSku5-jkQ
Ποίημα του μεγάλου Τούρκου λογοτέχνη Aziz Nesin (Mehmet Nusret Nesin). Περιλαμβάνεται στην ποιητική συλλογή Nutuk Makinesi που κυκλοφόρησε το 1958. Απαγγέλει η ηθοποιός Μαριέτα Ριάλδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες