2/3/16

Η ΤΕΤΡΑΣ Η ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1934--1937

Έτος Ίδρυσης: 1934

Μέλη:
Μάρκος Βαμβακάρης
Στράτος Παγιουμτζής
Γιώργος Μπάτης
Ανέστης Δελιάς
Στέλιος Κερομύτης

Είδος: Ρεμπέτικο

Όργανα: Μπουζούκια, μπαγλαμάδες,ποτηράκια

Το καλοκαίρι του 1934 δημιουργείται η πρώτη επίσημη ρεμπέτικη κομπανία στην Ελλάδα.  "Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς" όπως την ονόμασε ο Μπάτης, ξεκίνησε τις εμφανίσεις της σε ένα μαγαζί στην Ανάσταση του Πειραιά που λεγόταν "Η Μάντρα του Σαραντόπουλου". Στην κομπανία τραγουδούν όλοι, όμως ο Στράτος ήταν ο βασικός τραγουδιστής. Τραγουδούσαν τραγούδια, πονηρά χασικλίδικα και.πολλά ερωτκά. Η επιτυχία τους είναι τεράστια από την πρώτη κιόλας βραδιά έτσι θα μπούν ένας ένας και στην δισκογραφία. Σύντομα ο Ανέστης Δελιάς μετά από διαφωνία με το Βαμβακάρη (καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ριγμένο στο μεροκάματο και τη μοιρασιά της «χαρτούρας») αποχωρεί από τη θρυλική Τετράδα του Πειραιά, και ο Στέλιος Κερομύτης παίρνει τη θέση του. Τα πράγματα θα αλλάξουν όμως ριζικά όταν τον Αύγουστο του 1936 επιβάλλεται δικτατορία και το ρεμπέτικο θα απαγορευτεί ως τουρκοειδές.

Ο Μπάτης και ο Δελιάς όπως και πολλοί άλλοι ρεμπέττες μεταξύ αυτών ο Βαγγέλης Παπάζογλου, Γιοβάν Τσαούς κ.α. σταματούν να ηχογραφεί το 1937 επειδή αρνούνταν να υποβάλλονται στην λογοκρισία του καθεστώτος. Ο Δελιάς θα πέσει και στην πρέζα. Το 1938 μάλιστα θα εξοριστεί στην Ίο σαν τοξικομανής. Ο Στράτος θα συνεργαστεί με τον Τούντα και Σκαρβέλλη και μετά με τον Χιώτη και Μπαγιαντέρα και αργότερα με τον Καλδάρα και τον Μητσάκη. Ο Μάρκος συμβιβάζεται και προσαρμόζει τους στίχους του αφαιρώντας το βαρύ χασικλίδικο ύφος, κάτι που έπειτα από χρόνια αναγνωρίζει ο ίδιος πως ήταν μια δημιουργική μεταστροφή.

Η συμβολή της τετράδας όμως ήταν τεράστια καθώς "για πρώτη πρώτη φορά εμφανίζεται μπουζουκο-ορχήστρα πάνω σε πάλκο και πλέον το ρεμπέτικο τραγούδι από υπόθεση ιδιωτική μιάς κλειστής παρέας γίνεται κτήμα όλων ένα δημόσιο ακρόοαμα."[1]
 
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 1998 ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤ 1 
https://www.youtube.com/watch?v=8zm1RLeuiyo

Ώρες με θρεφει ο λουλάς
https://www.youtube.com/watch?v=DwLwTB-OFGw 
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μάρκος Βαμβακάρης

Καραντουζένι
https://www.youtube.com/watch?v=PTsIpeDAnXY
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μάρκος Βαμβακάρης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες