27/2/16

Στράτος Κύπριος (1935-2018)

Ο Στράτος Κύπριος ανήκει στην ξεχωριστή εκείνη κατηγορία των οικοδόμων- λαϊκών τραγουδιστών όπως οι Γιάννης Τζιβάνης, Στέλιος Καζαντζίδης, Απόστολος Νικολαΐδης, Γιάννης Πουλόπουλος κ.α. Μεγάλο είδωλο και πρότυπο του ήταν πάντοτε ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης. Ανήκει στην ψυχή τε και σώματα στην σχολή Καζαντζίδη. Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1935 στο χωρία Αλαμινός της επαρχίας Λάρνακας. Το πραγματικό του όνομα είναι Στρατής Σάββα. Το "Κύπριος" το χρησημοποίησε στην δισκογραφία για να τιμήσει με αυτό την ιδιαίτερη πατρίδα του, κάτι που δεν του έκανε αυτή μέχρι σήμερα. Ο Στράτης Κύπριος πήγε μόνο μέχρι την E΄ δημοτικού. Αυτή ήταν η τύχη της φτωχολογιάς. Στα 12 του βγαίνει στο μεροκάματο, δουλεύοντας σαν κτίστης μαζί με τον πατέρα του. Το 1956 παίρνει την απόφαση να πάει μετανάστης στην Αγγλία, εκεί θα βρεί δουλειά σε ένα εργοστάσιο όμως θα κάνει και πολλές άλλες δουλειές για να εξαφαλίσει τα προς το ζην. Παίρνει την Αγγλική υποκοότητα όμως το μεγαλύτερο όνειρο του ήταν να γίνει τραγουδιστής. Έτσι το 1961 αποφασίζει να φύγει και να πάει στην Ελλάδα. Εκεί θα ανακαλύψει το ταλέντο του ο Στέλιος Χρυσίνης ο τυφλός αυτός σπουδαίος συνθέτης. Με το Χρυσίνη σε μια μικρή δισκογραφική εταιρεία θα δισκογραφήσει το πρώτο του τραγούδι "Παλάτια Χρυσοστόλιστα" χρησημοποιώντας για πρώτη φορά και το ψευδώνυμο "Κύπριος". Η μία επιτυχία θα ακολουθήσει την άλλη και ο Κύπριος θα συνεργαστεί δισκογραφικά με σπουδαία γυναικεία ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Ρίτα Σακελλαρίου, Σοφία Σιδέρη, Ρένα Ντάλμα κ.λ.π. Γρήγορα θα γίνει το πρώτο όνομα της εταιρείας του και τραγούδια θα του εμπιστευτούν συνθέτες όπως ο Χρυσίνης, ο Δερβενιώτης, ο Πολυκανδριώτης κ.α Από το 1970 θα υπάρξει σταδική πτώση του λαϊκού τραγουδιού όμως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να ταξιδέψει και να κάνει περιοδίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 ετών στο Αγρίνιο σε ηλικία 84 ετών.

Άφιερωμα στον Στρατο Κυπριο Ραδιοφωνικο Ξενύχτι Ράδιο Πρώτο 27/05/2015
https://www.youtube.com/watch?v=y-kmyxiw50o

Στράτος Κύπριος - Ρολόι κομπολόι
https://www.youtube.com/watch?v=TMXodx3mKFM
Στίχοι: Άννα Μπακιρτζή
Μουσική: Άκης Πάνου
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Ψεύτικα ήταν τα χάδια σου
https://www.youtube.com/watch?v=Ae4_oh__tg8

1 σχόλιο:

  1. Την καλησπέρα μου και συγχαρητήρια για το όμορφο αφιέρωμα σε ένα υπέροχο τραγουδιστή.

    Η μόνη μου ένσταση είναι ότι το Παλάτια χρυσοστόλιστα δεν είναι το πρώτο του τραγούδι βάσει σειράς ηχογράφησης,ήταν το δεύτερο.

    Το πρώτο του ήταν το Οταν αργήσω να σε δώ,των Σπύρου Κεφαλόπουλου και Στέλιου Χρυσίνη σε δίσκο 45 στροφών Music Box με αριθμό μήτρας MB 226 αριθμό εγγραφής 7MBG 48.

    Το δεύτερο Παλάτια χρυσοστόλιστα ένα τσιφτετέλι των Μιχάλη Ροδίτη και Στέλιου Χρυσίνη σε δίσκο 45 στροφών Music Box με αριθμό μήτρας MB 224 αριθμό εγγραφής 7MBG 49
    .
    Το τρίτο 7MBG 50 του Στέλιου Χρυσίνη Πως να μην κλάψω που κυκλοφόρησε στον 7MB 226.

    Το τέταρτο 7MBG 51 των Σπύρου Κεφαλόπουλου και Στέλιου Χρυσίνη Αρρώστησα στην ξενιτιά που κυκλοφόρησε στον 7MB 224.

    Το Φέρτε μου ποτήρια κι αλλα των Βλαδίμηρου Χαραλαμπίδη και Στέλιου Χρυσίνη είναι το πέμπτο 7MBG 62 στον MB 234.

    Κι έπονται τα υπόλοιπα.

    Ο Θεός να τον αναπαύσει,και τον ευχαριστούμε για όσα όμορφα τραγούδια μας χάρισε.

    gpapscorpion 26-12-2020

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες