26/2/16

Αδάμος Κατσαντώνης

Ο Κύπριος λαογράφος Αδάμος Κατσαντώνης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και κατάγεται από την μεγάλη οικογένεια των Κατσαντώνηδων (διαλεκτικών ποιητών) από την Δερύνεια. Ο ίδιος γράφει ποίηση τόσο στη Κυπριακή διάλεκτο, όσο και στη Πανελλήνιο Δημοτική. Πολλά ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει αριθμόν ποιητικών συλλογών. Σπούδασε σύνθεση στην Ελλάδα. Ασχολείται με πλείστα είδη μουσικής σύνθεσης, όμως η πλειοψηφία των έργων του έχει σαν κεντρικό άξονα την Κύπρο, είτε σαν αγώνας, είτε σαν πολιτισμός. Το ίδιο και με τα δισκογραφημένα του έργα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κυπροκεντρικά. Είναι υποστηρικτής της ειρηνικής συμβίωσης με τους Τ/Κ και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Σημαντικό ποσοστό στις συνθέσεις του κατέχει και η κλασική μουσική. Ενώ μοτίβα από την παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών, συναντώνται τακτικά στις συνθέσεις του, εναλλασσόμενα με τα παραδοσιακά μοτίβα της Κύπρου. Ο Αδάμος Κατσαντώνης έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, σε διεθνή και παγκόσμια φεστιβάλ, όπου παρουσίασε τη μουσική του.

Διετέλεσε μουσικός διευθυντής λαογραφικών ομίλων, οργανώνοντας παραδοσιακά μουσικά σχήματα, και διδάσκοντας παραδοσιακή μουσική. Είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικών, Αμμοχώστου Λάρνακας, Λευκωσίας, Οργανωτικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Επαγγελματιών Καλλιτεχνών, και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δασκάλων πιάνου Κύπρου. Ο Αδάμος Κατσαντώνης είναι διεθνής ακτιβιστής σε θέματα πολιτισμού και δημοκρατίας, έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή πολιτιστικά συνέδρια, και είναι ένα από τα 10 ιδρυτικά μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης IN DEFENCE OF HUMANITY. Ασχολείται με λαογραφικά θέματα, έχει πολλές ανέκδοτες λαογραφικές μελέτες, ασχολείται με μουσική και άλλη αρθρογραφία, και κατά καιρούς συνεργάζεται με διάφορους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Τα τελευταία χρόνια, ερευνά, επιμελείται και παρουσιάζει τις λαογραφικές εκπομπές στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

To 2002 ανακηρύχτηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλίο Αμμοχώστου, ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της Κατεχόμενης Πόλης, και έκτοτε μεταφέρει προσωπικά μηνύματα του εκάστοτε Δημάρχου Αμμοχώστου, σε ηγέτες και διάφορες άλλες προσωπικότητες άλλων χωρών. Το 2003, ο Αδάμος Κατσαντώνης κατήλθε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικεφαλής κίνησης καλλιτεχνών, με σύνθημα τον πολιτισμό.

http://www.adamoskatsantonis.com/main/
Ειρήνη στην Κύπρο - Kıbrıs'ta Barış
https://www.youtube.com/watch?v=mSxjuhEC72c 
Στίχοι-Μουσική: Yıltan Taşçı
Εκτέλεση: Yıltan Taşçı & Αδαμος Κατσαντωνης (Ντουέτο)
 


Dracula by Adamos Katsantonis
https://www.youtube.com/watch?v=y6NZ7LAmqCs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες