13/2/16

Καραβάς

Ο Καραβάς βρίσκεται κοντά στην αρχαία Λάπηθο. Το χωριό πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τον 7o αιώνα όταν κατά τις αραβικές επιδρομές εγκαταλείφθηκε η Λάπηθος και κάτοικοί της μετοίκησαν στα ορεινά της περιοχής. Κύριες ασχολίες των κάτοικων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία ενώ ο Καραβάς ήταν γνωστός για τις λεμονιές του, μάλιστα γινόταν και ετήσια γιορτή λεμονιού. Το 1821 έφτασε στον Καραβά ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης Κωνσταντίνος Κανάρης για να πάρει προμήθειες για τον αγώνα, φεύγοντας πήγαν μαζί του και πολλοί κάτοικοι του χωριού για να αποφύγουν τις σφαγές των Τούρκων. Μια παράδοση αναφέρει ότι μερικοί κάτοικοι του Καραβά για να αποφύγουν τις σφαγές των Τούρκων διέφυγαν και έφτασαν στο νησί Κύθηρα, όπου εκεί έφτιαξαν ένα οικισμό με την ονομασία της γενέτειρας τους, Καραβάς.

Ο Δήμος Καραβά ιδρύθηκε το 1884. Το μεγαλόπρεπο Δημοτικό Μέγαρο Καραβά κτίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 στη λεωφόρο Πραξάνδρου. Πριν το 1974 λειτουργούσαν στον Καραβά δύο δημοτικά σχολεία. Στην περιοχή ανθούσε η λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανάρχαιας και ζωντανής παράδοσης που κουβαλούσαν μαζί τους οι Καραβιώτες. Τα τελευταία χρόνια πριν την εισβολή άρχισε να αναπτύσσεται ο τουρισμός προσφέροντας στους επισκέπτες ένα πλούσιο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς αλλά και πολιτιστικής παράδοσης. Δυστυχώς η εισβολή των Τούρκων το 1974 ήρθε να διακόψει βίαια ιστορία χιλιάδων χρόνων και να διασκορπίσει τους 4,000 νομίμους κατοίκους της κωμόπολης σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και σε χώρες του εξωτερικού. Στον Καραβά υπήρχαν τρεις ενοριακές εκκλησίες και 14 παρεκκλήσια. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1843-1854), αφού βεβηλώθηκε, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, όπως και αυτός της Αγίας Ειρήνης (1804). Ο εντυπωσιακός ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας (1906-1917) έχει μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος. Στα δημοτικά όρια του Καραβά, στην περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αχειροποιήτου (6ος, 11ος αι.) ο ναός του Αγίου Ευλαλίου (6ος-7ος, 15ος αι.) και το λαξευτό ναΰδριο του Αγίου Ευλαμπίου, που μαρτυρούν για το πλουσιότατο παρελθόν της περιοχής, ενώ σήμερα είναι απροσπέλαστα, αφού βρίσκονται σε στρατιωτική κατοχική περιοχή του Αττίλα.

Αφιέρωμα στον Καραβά (Ρ.Ι.Κ.)
https://www.youtube.com/watch?v=LrFaeYbI7Go 

Πορτοκαλιά του Καραβά (Σύγχρονη Εκτέλεση)
https://www.youtube.com/watch?v=aLeClZfQM8c
Το χορευτικό συγκρότημα της νεολαίας του Δήμου Καραβά συμμετείχε στο πρόγραμμα της πολιτιστικής εκδήλωσης "Ο χορός του λεμονιού" που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.


Πορτοκαλιά του Καραβά (Κλασική Εκτέλεση)
https://www.youtube.com/watch?v=tSftKqteh04
Συμμετοχή χορευτικού συγκροτήματος νεολαίας Δήμου Καραβά στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Πορτοκαλιά Καραβά Κυθήρων στα Κύθηρα, στις 17 Αυγούστου 2012. Τραγουδά ο Βάσος Κωνσταντίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες