7/2/16

Γιώργος Κάβουρας (1907-1943)

"O Kάβουρας" ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου λαικα-ρεμπέτικα τραγούδια...!!! Μια μουσική δημιουργία του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έγραψε το τραγούδι αυτό για το Γιώργο Κάβουρα,, μιά από τις πιο συγκλονιστικές φωνές στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και έζησε μόνο 36 χρόνια. Το κομμάτι αυτό ερμήνευσε ο Σερ του ελληνικού πενταγράμμου." geofou90

Ο πατέρας του Γιώργου Κάβουρα, Σταμάτης, ήταν εξαιρετικός βιολιστής και οργανοποιός με καταγωγή από το Λίβισι της Μικράς Ασίας, ο οποίος για να γλυτώσει από τις διώξεις των Τούρκων βρίσκει καταφύγιο στα 1906 στο Καστελλόριζο. Εκεί γνωρίζεται με τη Γαρουφαλλιά Μπεηγιώργη επίσης Μικρασιάτικης καταγωγής και παντρεύονται. Ο Γιώργος Κάβουρας, πρώτο παιδί της οικογένειας, γεννιέται στα 1909 (ή πολύ πιθανόν το 1907). Στα 1918 όλη η οικογένεια βρίσκεται στον Πειραιά, αρχικά στο Χατζηκυριάκειο και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στη Δραπετσώνα. Ο Γιώργος Κάβουρας αρχίζει να ασχολείται με τη μουσική σαν οργανοπαίκτης αρχικά στην κομπανία του πατέρα του, παίζοντας στις ταβέρνες του Πειραιά και σε πανηγύρια παβιολί, σαντούρι αλλά και κιθάρα. Στα τέλη του 1930, ο Γιώργος Κάβουρας, με τη βοήθεια ενός του φίλου του και ενός ταξιτζή, κλέβει την Ειρήνη Κωνσταντάρα με την οποία παντρεύεται και αποκτούν τέσσερα παιδιά. Στα 1934, ο φίλος του Στελλάκης Περπινιάδης, τον πείθει να γίνει τραγουδιστής. Σύντομα οι συνθέτες της εποχής αναγνωρίζουν τις τεράστιες δυνατότητες της ιδιόμορφης φωνής του. Στη δισκογραφία εμφανίζεται στα 1936 με το τραγούδι του Ιάκωβου Μοντανάρη «Ο σερέτης». Είχε τραγουδήσει συνθέσεις του Βαγγέλη Παπάζογλου, του Μανώλη Χρυσαφάκη, του Γιάννη Δραγάτση, του Σπύρου Περιστέρη αλλά και του στιχουργού και συνθέτη Κώστα Σκαρβέλη που μετά το 1935 εμπιστεύεται στη φωνή του Γιώργου Κάβουρα την πλειοψηφία των τραγουδιών του.
 

Ο Γιώργος Κάβουρας πεθαίνει στις 20 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει παίζοντας στο μαγαζί του φίλου του Στελλάκη Περπινιάδη στο Χαϊδάρι. Το θάνατό του θρήνησε σε ένα από τα πιό ωραιότερα ζεϊμπέκικά του ο Μάρκος Βαμβακάρης. 
Πού 'σαι καημένε Κάβουρα / να γλυκοτραγουδήσεις / να πεις τραγούδια όμορφα / να μας ευχαριστήσεις
Ο Πειραιάς κι η Κοκκινιά / Καλύβια κι Ελευσίνα / κλάψανε σαν το μάθανε / που 'σαι βαθιά στο μνήμα
Δε σε ξεχνάμε Κάβουρα / τις ώρες που γλεντάμε / ακούμε τα τραγούδια σου / κι όλο σε μελετάμε.


Ο Κάβουρας
https://www.youtube.com/watch?v=WYFxgFxEFd8
Στίχοι-Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης
Εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικωτσης

 Mάρκος Βαμβακάρης και Στράτος Παγιουμτζής ζωντανά στου Βρανά
https://www.youtube.com/watch?v=Sx-6e7Cv3RU

Πονώ δεν με λυπάσαι
https://www.youtube.com/watch?v=wFqbbNK_lf8
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Σκαρβέλης
Πρώτη Εκτέλεση: Γιώργος Κάβουρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες