10/12/15

Paulo Coelho

Τα τρία καλύτερα βιβλία του Πάουλο Κοέλο, τα οποία έχουν τεράστια εμπορική αξία είναι: "Ο Αλχημιστής" (1988), "Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα" (1994) και "Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει" (1998).

Πολλά από τα έργα του έχουν μία ιδιαίτερη και μυστικιστική ατμόσφαιρα ενώ πολύ σύνηθες θέμα τους είναι η αφοσίωση σε ένα στόχο και η επίτευξη των ονείρων. Τα θέματά του, δεν εκφράζουν μια συγκεκριμένη θρησκευτική ιδεολογία, αν και υπάρχουν στοιχεία της Καθολοκής εκκλησίας, η διάσταση αυτή όμως δεν λαμβάνεται έντονα υπόψη, καθότι υφίσταται απλά ως υπόβαθρο για την κυρίως ιστορία. Ο Coelho μέχρι στιγμής έχει εκδόσει 30 βιβλία. Δύο εκ των οποίων – "Οι Βαλκυρίες" (1992) και το "Άλεφ" (2011) – είναι αυτοβιογραφικά, τα άλλα είναι φανταστικά, αν και εντοπίζονται κάποια ιστορικά στοιχεία όπως και κάποιες εμπειρίες της δικής του ζωής. Βιβλία όπως "Το εγχειρίδιο του Πολεμιστή του φωτός, είναι από συλλογές δοκικίων του, άρθρων σε εφημερίδες, ή επιλεγμένων ομιλιών. Συνολικά, ο Coelho έχει πωλήσει περισσότερα από 210 εκ. αντίτυπα σε περισσότερες από 170 χώρες και σε 80 γλώσσες, κερδίζοντας πάρα πολλά βραβεία. Συγχρόνως διατηρεί και εμπλουτίζει συνεχώς το δικό του blog. Το 2014 κυκλοφόρησε και ένα film για την ζωή του, το Não Pare na Pista.

Ο Πάουλο Κοέλιο γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 25 Αυγούστου 1947 και σαν έφηβο, θέλησε να γίνει συγγραφέας όμως η επιθυμία των γονιών του ήταν διαφορετική. Από τα 17 του μέχρι τα 20 του θα δραπετεύσει τρείς φορές από ένα ίδρυμα το οποίο τον έστειλαν οι γονες του. Τελικά θα σπουδάσει στην Νομική Σχολή αλλά σύντομα θα την εγκαταλείψει (1970 ) για να ταξιδέψει σε πάρα πολλά χώρες κόσμου και να κυνηγήσει το όνειρο του. Στην Ισπανία π.χ θα εμπνευστή το Best Seller της εποχής μας τον "Αλχημιστή". Στα ταξίδια του θα ζήσει σαν χίππις και θα κάνει χρήση ναρκωτικών. Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Βραζιλία και εργάζεται σαν στιχουργούς και  συνεργάζεται με τους Elis Regina, τη Rita Lee, και τον Raul Seixas. Λόγω της συνεργασίας του με τον τελευταίο θα φυλακιστεί (1974) για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της βραζιλιάνικης δικτατορίας. Με την απελευθέρωση του άφηνε την προσοδοφόρα σταδιοδρομία του ως τραγουδοποιός και θα αφοσιωθεί στο γράψιμο, θα εργαστεί ως δημοσιογράφος και διευθυντής θεάτρων τελικά όμως θα υπερνικήσει το μέγα πάθος του για τη συγγραφή. Διότι "όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, όλο το σύμπαν συνομοτεί γιά να υο αποκτήσεις".

Elis Regina - "Me Deixas Louca"
https://www.youtube.com/watch?v=lmE5KZ-XgdI
Un tema de Armando Manzanero con letra en portugués de Paulo Coelho. Extraido del DVD "Elis. Falso Brilhante" Dirigido por Roberto de Oliveira


 Στο βιβλίο του Κοέλο "Η Μάγισσα του Πόρτομπέλλο" (2007) η πρωταγωνίστρια θα μεγαλώσει από μία οικογένεια Λιβανέζων, οι οποίοι θα γίνουν πρόσφυγες και θα καταφύγουν στην Κύπρο και από κει στην Ευρώπη για να γλυτώσουν. (Γεγονός που επαλυθεύεται και ιστορικά από τον Πόλεμο του Λιβάνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες