24/12/15

Η εμπορευματοποίηση των γιορτών

Ο Santa Claus αποτελεί σήμερα μία διεθνή λαογραφική μορφή η οποία "χαρίζει" δώρα σε παιδιά και ενήλικες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ μία μάλλον παρανοημένη εκδοχή υποστηρίζει ότι τα δώρα του, τα δικαιούνται μόνο όσοι υπήρξαν καλοί κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στο δυτικό πολιτισμό ο Santa Claus συνδέεται με τον Άγιο Νικόλαο αλλά και άλλες διάφορες μυθολογίες άλλων πολιτισμών κυρίως Σκανδιναβικών. Η μορφή του με κόκκινη στολή, μακριά λευκή γενειάδα, γυαλιά και πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες των εορτών ακόμη και σε χώρες μη Xριστιανικές, όπως ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο «Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.

Η ιστορία του έγινε δημοφιλής στο δυτικό κόσμο με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823, ενώ η σχεδίασή της μορφής του πρωτοεμφανίστηκε στο περ. «Harper’s Weekly» το 1863. Για την περαιτέρω διάδοση της φήμης του συνέβαλε και το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» του 1902. Λίγο αργότερα το 1915 η White Rock Beverages, μια εταιρία αναψυκτικών τον "χρησιμοποίησε" για να πουλήσει μεταλλικό νερό και τελικά το 1931 η αμερικάνικη υπερδύναμη στα αναψυκτικά Coca-Cola παρουσίασε τον Santa με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας και ντυμένη στα χρώματά της. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.


Κάλαντα Χριστουγέννων
https://www.youtube.com/watch?v=QN2-W_HO8dw

500 Δραχμές = 1,47 Ευρώ

Μιθριδάτης - Άγιε Βασίλη, μην ξηγιέσαι
https://www.youtube.com/watch?v=Iu0HeG_7R8Y
Στίχοι: Μιθριδάτης
Μουσική: Πρύτανης, Μιθριδάτης
©2010 Imiz Biz Entertainment
 *Το 'Άγιε Βασίλη, μην ξηγιέσαι" είναι ένα χριστουγεννιάτικο ποίημα που έγραψε ο Μιθριδάτης, για την AthensVoice τον Νοέμβριο του 2010. Τώρα και μελοποιημένο!! 

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν
https://www.youtube.com/watch?v=G-1d3ZnxeLs 
Στίχοι: Δημήτρης Μεντζέλος, Μιθριδάτης
Μουσική: Πρύτανης
CD: "Dekade 96-06 - Das Beste"
©2007 Imiz Biz/ Universal/ Emi/ FM Records4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες