22/11/15

Οι καλύτερες ελληνικές και κυπριακές σαπουνόπερες


Η σαπουνόπερα είναι ένα αμερικανικό είδος τηλεοπτικής εκπομπής, που συχνά έχει κοινωνικό-αισθηματικό περιεχόμενο. Η σαπουνόπερα προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις "soap" που σημαίνει σαπούνι, καθώς σημαντικός χρηματοδότης των παραγωγών είναι οι διάφορες εταιρείες απορρυπαντικών και "opera", ειρωνικός τίτλος που προσέδωσαν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι κριτικοί στις σειρές αυτού του είδους. Οι σαπουνόπερες συνήθως συγχέονται με τις λατινοαμερικάνικες τηλενουβέλες, εξαιτίας των ερωτικών ιστοριών καθώς και του γεγονότος ότι προβάλλονται καθημερινά. Όμως υπάρχουν πολλά στοιχεία που τις κάνουν να διαφέρουν. Σημαντικότερη των διαφορών είναι η χρονική διάρκεια των δύο αυτών ειδών τηλεοπτικού προγράμματος, καθώς οι σαπουνόπερες μπορεί να διαρκέσουν πολλές δεκαετίες, ενώ οι τηλενουβέλλες συνήθως ολοκληρώνουν τον κύκλο τους σε 150 επεισόδια. Οι σαπουνόπερες αφορούν συνήθως τις ζωές δύο πλούσιων οικογενειών και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Πριν ξεκινήσουν να γυρίζονται οι ελληνικές σαπουνόπερες, ήδη στην ελληνική τηλεόραση είχαν προβληθεί οι γνωστότερες αμερικάνικες σαπουνόπερες, τα Ατίθασα νιάτα, η Τόλμη και Γοητεία, η Σάντα Μπάρμπαρα, οι Μέρες αγάπης. Οι πιο φημισμένες ελληνικές σαπουνόπερες τη δεκαετία του 1990 ήταν οι σειρές του Νίκου Φώσκολου, η "Λάμψη" και το "Καλημέρα Ζωή", που αποτελούν σταθμό στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης και προβάλλονταν καθημερινά από τον ANT1. Το παράδειγμα του Ant1 ακολούθησαν και τα άλλα κανάλια, έτσι το Mega ξεκίνησε δικές του σειρές, τις "Φιλοδοξίες" και "Απαγορευμένη Αγάπη" που βασίζονταν σε σενάριο από τη Σουηδία. Το "Βέρα στο δεξί" της Έλενας Ακρίτα κατάφερε από την πρώτη χρονιά να ξεπεράσει το μέχρι τότε πρώτο σε τηλεθέαση έργο του Φώσκουλου "Λάμψη". Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα "Μυστικά της Εδέμ" της Έλενας Ακρίτα. Έκτοτε τα ελληνικά κανάλια αναζητούν είτε νέα σενάρια ή αγοράζουν τα δικαιώματα λατινοαμερικάνικων τηλενουβέλων κάνοντας μεταγλώττιση στα Ελληνικά με γνωστούς αλλά και άγνωστους Έλληνες ηθοποιούς. Για μια περίοδο έγιναν μεγάλη μόδα τα τουρκικά σίριαλς (π.χ. Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής) ενώ τώρα είναι σε έξαρση οι Κυπριακές σειρές με σύμπραξη Κυπρίων και Ελλαδιτών ηθοποιών.

Στην Κύπρο εκείνος που τόλμησε να κάνει σαπουνόπερα ήταν ο σεναριογράφος Δημήτρης Τοκαρής που μαζί με μια πλειάδα καταξιωμένων Ελλαδιτών και Κυπρίων ηθοποιών κατάφερε για μια πενταετία (2008-2012) να καθηλώσει το τηλεοπικό κοινό κάνοντας το να βλέπει όλα σε"Φόντο Κόκκινο".

Όσα Αγάπησα (Σε φόντο Κόκκινο)
https://www.youtube.com/watch?v=47dxiPvZL6U
Στίχοι: Πάμπος Κουζάλης
Μουσική: Κώστας Κακογιάννης
Εκτέλεση: Γιάννης Κότσιρας


Τηλεοπτικός Σταθμό: Sigma
Κύκλος Επεισοδίων: 4
Σεναριογράφος: Δημήτρης Τοκαρής
Σκηνοθέτης: Νικόλας Κόκκινος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Σταύρος Λούρας, Γιάννης Βόγλης, Στράτος Τζώρτζογλου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κάτια Νικολαΐδου, Νιόβη Σπυριδάκη, Μήδεια Χάννα, Σοφοκλης Κασκαούνια, Πανίκος Πιλάλης, Μαρία Φιακά, Φανή Σωκράτους, Έλενα Λιασίδου, Ανδρέας Γεωγίου, Κωνστάντια Παύλου κ.α

Κλεμμένα Όνειρα 
https://www.youtube.com/watch?v=2--vi324rEw 
Στίχοι: Γιάννης Ρουσσουνέλος - Δημήτρης Μπέρης
Μουσική: Teo Tzimas - Γιώργος Αρβανίτης
Εκτέλεση: KINGS & Arva


Τηλεοπτικός Σταθμός: Mega
Κύκλος Επεισοδίων: 4
Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης: Δημήτρης Αρβανίτης
Πρωταγωνιστούν: Αθηνά Οικονομάκου, Κωνσταντίνος Λάγκος, Νίκος Πουρσανίδης, Αννίτα Κούλη, Μάξιμος Μουμούρης, Ισαβέλλα Κογεβίνα, Κατερίνα Γερονικολού, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες