18/10/15

Ζακ Ιακωβίδης (1925-2015)

"Ο Ζακ Ιακωβίδης λάμπρυνε το ελληνικό τραγούδι με πρωτότυπες, για την εποχή του, μελωδίες γράφοντας όχι μόνο ελαφρά τραγούδια, αλλά και κομμάτια ρεμπέτικου ύφους, φεστιβαλικά, έντεχνα, ποπ, σατιρικά, δραματικές μπαλάντες, λαϊκά και θεατρικά."

Ο Ζακ Ιακωβίδης, ανάμεσα στα άλλα, βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του 1962 και του 1966 και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της «πρώτης Ολυμπιάδας Τραγουδιού» (1967), καθώς επίσης και το Α΄ βραβείο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1978 και το 1992.

Γεννήθηκε το 1928 και το πραγματικό του όνομα είναι Γιακόμπ Μπενβενίτσε (Εβραίος της Θεσσαλονίκης) αλλά τα τελευταία χρόνια ασπάστηκε την Ορθοδοξία, βαπτίστηκε Χριστιανός και άλλαξε το όνομά του σε Κωνσταντίνο και είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Κάτια Αθανασία. Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμιου Πολέμου μεταφέρεται με την οικογένια του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία. Επιστρέφουν μετά από τρία σκληρά χρόνια. Ο Ζακ Ιακωβίδης, ως επαγγελματίας μουσικός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Εργάστηκε ως μαέστρος και είναι ο συνθέτης με τα περισσότερα από 100 «χρυσά» σουξέ στο ενεργητικό του. Συνεργάστηκε με μεγαλύτερα ονόματα, όπως οι: Βέμπο, Γούναρης, Μαρούδας, Καίτη Μπελίντα, Φώτης Πολυμέρης, Πάριος, Βοσκόπουλος, Τζένη Βάνου, Μαίρη Λίντα κ.ά.
Eπιτυχίες του: «Να το πάρεις το κορίτσι», «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί», «Σαν της γαρδένιας τον ανθό», «Είναι μια ώρα δύσκολη, του χωρισμού η ώρα», «Την αγαπούσα, το παραδέχομαι», «Πού να ‘ναι ο ίσκιος σου Θεέ», «Έλα», «Βρέχει, ψιλοβρέχει», «Οι αμαρτίες μου»
Ο ΖΑΚ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ "ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ"
https://www.youtube.com/watch?v=ow7QCqj5np
Αν αγαπάς
https://www.youtube.com/watch?v=h2PqFubWwhc
Στίχοι: Νίκος Φώσκολος
Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης
Πρώτη Εκτέλεση: Ρένα Βεράκου -Key Connors

 

03.THE ORIGINAL SOUNDTRACK ΛΑΜΨΗ (ΖΑΚ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ - ΙΝΤΕΡΜΕΝΤΖΟ
https://www.youtube.com/watch?v=o53uPEEWX6E 
(Ορχηστρικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες